Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

In mintea lui Liviu Dragnea. Anatomia unei ineptii

Putem intelege cat de inepta este Legea Anti-Defaimare - care seamana leit cu tentativa de a te scarpina cu piciorul in cap pentru ca ti se pare uncool sa folosesti mana - imaginandu-ne ca maine, acelasi Dragnea, in ingeniozitatea lui, ar propune o Lege Impotriva Faptelor Rele.

Legea Dragnea Impotriva Faptelor Rele ar sanctiona cu amenzi usturatoare omuciderea, talharia, violul, agresiunea, furtul, barfitul, uitatul urat pe strada, scuipatul in balti, tusitul fara sa pui mana la gura si suflatul dizgratios al nasului. Ai ucis? 100.000 amenda! Ai barfit? 100.000 amenda! Ai violat? 100.000 amenda! Ai stranutat cu stropi? 100.000 amenda!

De ce ar fi complet lunatica si naroada o astfel de lege?

In primul rand, pentru ca ar amesteca - plecand de la un criteriu confuz si tamp, "fapta rea" - o serie de comportamente din registre morale si juridice profund diferite: una e sa ucizi, alta e sa barfesti. Poate ca sunt ambele "fapte rele", dar asta nu le poate aduce laolalta sub aceeasi cupola legala.

Exact asa stau lucrurile si cu "defaimarea" lui Dragnea: exista forme sinistre de agresiune discursiva (propaganda rasista, terorista etc) si exista forme firesti - desi corozive - ale libertatii de exprimare. Sa spui "Ucideti oriunde cruciatii crestini" nu se compara - pe niciun palier logic si juridic - cu "pesedistii sunt corupti".

Asta e prima nerozie a lui Dragnea - una conceptuala.

Sa ne intoarcem insa la ipotetica Lege Dragnea Impotriva Faptelor Rele. E evident la o privire elementara faptul ca pentru crima, viol, furt, talharie avem deja un Cod Penal functional. Iar Codul Penal lucreaza, de multe ori, cu inchisoarea, nu cu "amenzi usturatoare". Pe de alta parte, pentru scuipat, tusit si barfit avem doar Codul Bunelor Maniere. Cum Dumnezeu sa amesteci Codul Penal cu Codul Bunelor Maniere? Nu tot ce e "rau" sau "urat" e penal. Asa cum nu tot ce e "defaimator" e amendabil. Legea Anti-Defaimare amesteca deconcertant fapte deja penale, pentru care exista legi si pedepse, cu eventuale iesiri nepoliticoase sau adevaruri sanatoase pe care legea nu le poate sanctiona.

Asta e a doua nerozie a lui Dragnea - un haos in care delictele penale se amesteca cu excesele verbale si opiniile legitime.

Sigur - in concluzie - ca Legea Anti-Defaimare e neconstitutionala si ca nu va deveni niciodata (in Europa) o realitate juridica. Nu neconstitutionalitatea e insa marea ei problema. Ci grotescul. Ridicolul de a face o societate intreaga sa contemple si sa ia in serios o gogomanie care stinghereste chiar si un student la drept.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.