Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În octombrie începe cel mai mare RĂZBOI din ultimii ani: Cel puțin un milion de oameni vor suferi

militari soldati

Forţele irakiene vor fi gata din punct de vedere tehnic la începutul lunii octombrie să lanseze ofensiva pentru recucerirea marelui oraş Mosul din Irak de la gruparea Stat Islamic (SI), a estimat miercuri şeful Statului Major inter-arme al SUA, generalul Joseph Dunford, relatează AFP.

''Lansarea operaţiunii este într-adevăr de acum o decizie politică a premierului irakian Haider al-Abadi'', a estimat generalul Dunford, într-o conferinţă de presă la Washington.

Citește și: BOMBĂ Copilul lui Alex Velea cu Antonia va purta numele soțului artistei

Mosul este cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak şi ultimul bastion al jihadiştilor de pe teritoriul irakian. La Mosul, gruparea Stat Islamic şi-a anunţat ''califatul'' la jumătatea lui 2014.

''Estimăm în prezent că irakienii vor avea de la începutul lunii octombrie toate forţele mobilizate, antrenate, desfăşurate, care sunt necesare pentru operaţiuni la Mosul'', a explicat generalul Dunford. ''Vom fi gata să furnizăm tot sprijinul, toate întăririle care vor fi necesare acestor forţe, pentru victorie'', a adăugat el.

Citește și: Vitamina D ar putea fi folosită în tratarea diabetului

Forţele irakiene au recucerit deja mai multe localităţi în cadrul pregătirilor pentru ofensiva la Mosul. Dar situaţia politică din Irak, conflictele interconfesionale şi implicarea iraniană ''complică'' înaintarea trupelor irakiene, a explicat generalul Dunford.

Problema implicării miliţiilor şiite în cadrul forţelor irakiene a încetinit îndeosebi înaintarea lor, deoarece autorităţile se tem ca nu cumva să-şi înstrăineze populaţia majoritar sunnită din regiune.

Citește și: ADEVĂRUL despre România: Jumătate dintre români suportă cu greu cheltuielile curente

Preşedintele american, Barack Obama, indica luni la New York, după o întâlnire cu premierul Abadi, că ofensiva împotriva Mosulului este posibil să înceapă ''destul de repede'', avertizând totuşi că ''va fi o bătălie dură'', deoarece ''Mosulul este un oraş mare''.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a avertizat că o operaţiune militară împotriva oraşului Mosul ar putea provoca strămutarea a până un milion de persoane, scrie agerpres.ro.

Citește și: Oana Zăvoranu a SPART, la propriu, un MILIARD de lei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.