Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În PREMIERĂ: Ministerul Sănătăţii va cere Guvernului majorarea cifrei de şcolarizare pentru rezidenţiat, pe baza nevoilor spitalelor

Florian Bodog

Concursul de intrare în rezidenţiat va avea loc în 19 noiembrie, şi, la fel ca în anii trecuţi, se va desfăşura în şase centre universitare, anunţă Ministerul Sănătăţii, precizând că, în premieră, va solicita Guvernului majorarea cifrei de şcolarizare pe baza necesităţilor existente în unităţile sanitare din teritoriu, dar şi a capacităţii de pregătire disponibile în universităţile de medicină şi farmacie, informează news.ro.

Conform sursei citate, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a discutat joi cu reprezentanţii universităţilor de medicină şi farmacie calendarul de desfăşurare a concursului de intrare în rezidenţiat, care se va desfăşura duminică, 19 noiembrie, în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Potrivit calendarului pentru organizarea concursului, în a doua decadă a lunii octombrie Ministerul Sănătăţii va publica pe site-ul oficial www.rezidenţiat.ro informaţiile privind numărul locurilor şi posturilor, metodologia şi condiţiile de participare. Tot în această perioadă s-a prevăzut începerea înscrierilor candidaţilor la concurs.

Citeşte şi: Adevăratul motiv pentru care Țuțuianu a fost ELIMINAT (presă)

Ministerul Sănătăţii spune că va solicita Guvernului, în premieră, majorarea cifrei de şcolarizare pe baza necesităţilor existente în unităţile sanitare din teritoriu, dar şi a capacităţii de pregătire disponibile în universităţile de medicină şi farmacie. “Anul acesta vrem să pregătim mai mulţi specialişti pentru că, realitatea din sistem, ne arată că este nevoie de medici specialişti tineri în spitale. Voi propune primului ministru suplimentarea locurilor la Rezidenţiat, pe baza solicitărilor realizate de universităţi şi studenţi, dar şi în baza experienţei din ultimii ani”, a declarat ministrul Bodog.

De asemenea, începând de anul viitor, Ministerul Sănătăţii intenţionează regândirea şi modificarea, în profunzime, a politicilor de pregătire prin rezidenţiat.

“Am propus astăzi rectorilor ca, de anul viitor, să descentralizăm total rezidenţiatul, astfel încât fiecare instituţie de învăţământ superior medical publică să poată organiza concursul de Rezidenţiat, pe baza numărului de locuri repartizate de minister şi a metodologiei de concurs care probabil va rămâne elaborată la nivel central. De asemenea, vrem să începem să pregătim tineri în spitale judeţene, motiv pentru care vom aronda centrelor universitare mai multe spitale judeţene unde se vor face stagii de pregătire a rezidenţilor la diferite nivele. Tinerii trebuie să vadă şi să se confrunte cu realităţile unităţilor medicale şi, sperăm că, după 3-4 ani petrecuţi într-o astfel de unitate  vor fi determinaţi să rămână să lucreze acolo” a mai spus Bodog.

Ministrul Sănătăţii a declarat că sistemul de pregătire a tinerilor specialişti ar trebui să se îndrepte în viitor către o autonomie universitară, în sensul în care şi metodologia şi subiectele de concurs să fie stabilite la nivel de centru universitar.

El a precizat că ministerul va decide asupra acestor modificări după consultareareprezentanţilor universităţilor de medicină şi farmacie, a instituţiilor de învăţământ de profil, a colegiilor profesionale şi a organizaţiilor studenţilor medicinişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.