Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înainte de alegeri, Cehia înfiinţează o structură specială pentru combaterea dezinformării

Republica Cehă s-a dotat cu un organism împotriva dezinformării, o măsură ce intervine înaintea alegerilor legislative şi prezidenţiale, într-un moment în care Moscova este acuzată de NATO şi UE de lansarea unor campanii de dezinformare pentru a influenţa politicile altor state, transmite joi AFP, conform agerpres.

"Centrul de luptă împotriva terorismului şi ameninţărilor hibride (CTHH)" a fost înfiinţat la începutul acestui an, pe lângă Ministerul de Interne ceh.

"Una dintre sarcinile centrului este de a demasca eventualele atacuri la adresa alegerilor libere", a declarat ministrul de interne Milan Chovanec.

Citeşte şi: Un INCENDIU masiv a acoperit cu fum oraşul Sydney - FOTO/VIDEO

Cu 20 de specialişti, acest organism se ocupă, printre altele, de analiza nivelului de ameninţare reprezentat de informaţiile false pentru securitatea naţională şi de elaborarea de contramăsuri.

Viitoarele alegeri parlamentare sunt prevăzute pentru luna octombrie, iar cele prezidenţiale, prin sufragiu universal, în ianuarie 2018.

"Un stat responsabil trebuie să reacţioneze la informaţiile false, precum şi la atacurile cibernetice, din ce în ce mai numeroase", a avertizat premierul Bohuslav Sobotka. "Nu putem să ne prefacem că nu ştim de eforturile depuse de către o putere străină", a declarat el în faţa presei, evitând cu grijă menţionarea unei anumite ţări, comentează AFP.

Potrivit generalului ceh Petr Pavel, şeful Comitetului militar al NATO, care a vorbit recent la conferinţa "Summit-ul STRATCOM" din Praga, propaganda rusă aspiră să "semene panică şi teamă" cu o "vastă gamă de mijloace" în serviciul unei "propagande sofisticate împotriva ţărilor membre ale NATO".

În această săptămână, generalul Pavel a reiterat aceste declaraţii în faţa presei din Germania, ţară unde va avea loc un scrutin legislativ în acest an.

Citeşte şi: Rusia devine foarte activă pe frontul progagandei online

Pentru ministrul apărării ceh, Martin Stropnicky, campaniile de dezinformare reflectă o "rea intenţie de a provoca tensiuni, nesiguranţă şi teamă printre oameni". Ministrul a reacţionat astfel la recenta răspândire a unor informaţii false despre un presupus viol care ar fi fost comis de militari germani, desfăşuraţi de NATO în Lituania.

Raportul anual al Serviciului de informaţii ceh BIS, publicat la sfârşitul anului 2016, menţionează tentative de "slăbire a potenţialului de informare a Republicii Cehe prin intermediul infiltrărilor canalelor media şi ale internetului şi printr-o distribuire masivă de către statul rus a propagandei şi dezinformării".

Pericolul de a vedea alegeri influenţate de dezinformare este "real", estimează Jakub Janda, director adjunct al think tank-ului "Valori europene".

Există 40 de site-uri web în limba cehă, precum www.skrytapravda.cz ('Adevăr ascuns') sau www.ac24.cz, care difuzează informaţii "false sau exagerate" şi a căror activitate poate fi atribuit adeseori Rusiei, potrivit acestuia.

Politicieni prooccidentali cehi sunt "atacaţi" de aceste site-uri, iar alţi politicieni "glorificaţi" pentru atitudinea lor pro-Kremlin, constată Janda.

"Iată pentru ce aceste site-uri îi susţin pe preşedintele Milos Zeman şi partidele de opoziţie de orientare comunistă sau extremă-dreaptă", analizează el.

Cunoscut pentru atitudinile sale antiimigraţie, proruse şi prochineze, Zeman - ales la începutul anului 2013 pentru primul său mandat - a criticat noul centru, acuzându-l că este un "organ al cenzurii".

Potrivit lui Janda, o bună parte dintre informaţiile propagate de aceste site-uri sunt fabricate de cehi, adesea apropiaţi ai fostului regim totalitar înlăturat în 1989, şi în prezent "frustraţi" de apartenenţa ţării la structuri occidentale.

Citeşte şi: J.K. Rowling ajută la refacerea unui cimitir evreiesc din SUA

Conform unui sondaj al agenţiei STEM, 25% dintre cehi preferă aceste site-uri "alternative" canalelor media clasice.

"Trebuie să fim capabili să dăm explicaţii ca răspuns la dezinformări. Trebuie să reacţionăm prompt, la minut sau la oră, altfel aceasta nu are sens", subliniază Chovanec, cu ocazia lansării CTHH.

Centrul utilizează un cont Twitter @CTHH_MV pentru a informa publicul şi a-i arăta imagini manipulate.

Experţii săi au fost primii care au descoperit că o înregistrare video difuzată la scară mondială, destinată a arăta "migranţi islamici" în cursul unei tentative de viol "undeva în Europa", arăta în realitate o pragheză agresată de compatrioţi ai săi, vânzători de droguri. Dezminţirea acestei tentative de intoxicare de origine necunoscută este unul dintre primele succese ale noului organism, notează France Presse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.