Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe HAOSUL în Marea Britanie: Liderii europeni se pregătesc pentru căderea guvernului Theresa May

Liderii europeni se pregătesc pentru toate scenariile ce ar rezulta după o posibilă cădere a guvernului britanic condus de Theresa May, ce ar putea surveni înainte de finele anului şi ar pune noi probleme negocierii Brexitului, scrie joi publicaţia The Times într-un articol preluat de agenţia EFE şi în care sunt menţionate declaraţii ale unui lider european neprecizat.

Preocupările legate de o posibilă cădere a cabinetului May s-au accentuat după ce un al doilea membru al acestuia, Priti Patel, şi-a dat demisia, primul fiind Michael Fallon, care a părăsit săptămâna trecută conducerea Ministerului Apărării în urma unui scandal de hărţuire sexuală, scrie agerpres.ro.

Citește și: Pe fondul agravării stării de sănătate a Regelui Mihai, Casa Regală i-a prezentat SUCCESORUL! Cine va prelua conducerea

Motivul demisiei lui Priti Patel, care a condus portofoliul cooperării internaţionale, este complet diferit, fiind vorba despre întâlniri neautorizate cu responsabili israelieni, dar aceste demisii survin într-un context în Theresa May pare tot mai slăbită în interiorul partidului ei conservator.

Iar teama la Bruxelles priveşte, potrivit The Times, o schimbare de leadership în interiorul acestei formaţiuni sau convocarea de nou alegeri anticipate care ar putea să conducă la o victorie a laburiştilor.

Citește și: Dezvăluire incendiară a lui Isărescu! Din ce motiv s-a „prăbușit” leul

Prin urmare, după cum afirmă un lider european care a cerut publicaţiei The Times să rămână anonim, instituţiile europene au în vedere mai multe posibile scenarii, de la o ieşire a Marii Britanii din UE fără niciun acord şi până la o decizie a britanicilor de a renunţa la Brexit, eventual în urma unui nou referendum.

'Leadership-ul în Marea Britanie este tot mai fragil (...) şi această slăbiciune a Theresei May face ca negocierile (privind Brexitul) să fie foarte dificile'.

Citește și: Doar la noi este posibil: Ce companie de stat a acordat 233 de ANI de concediu medical angajaților, în primele 9 luni ale anului

Joi a început la Bruxelles a şasea rundă de negocieri privind Brexitul, cele anterioare încheindu-se fără progrese majore şi au fost dominate de condiţionări reciproce. Uniunea Europeană refuză să discute despre un viitor acord comercial sau despre o perioadă de tranziţie înainte să fie stabilite condiţiile separării Marii Britanii de UE, în special cele trei dosare esenţiale pentru europeni, respectiv 'factura' Brexit-ului (angajamentele financiare asumate de Londra ca membru al UE), drepturile cetăţenilor comunitari în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, Londra insistând în schimb că aceste două negocieri trebuie purtate în paralel.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a respins ideea că tratativele s-ar afla într-un 'blocaj', el manifestându-şi aprecierea pentru noua dinamică pe care Theresa May a dat-o acestor negocieri prin discursul pe care ea l-a susţinut la Florenţa pe 22 septembrie.

Citește și: Polițiștii reacționează, la o zi după modificarea Codului Fiscal: „Impactul va fi devastator”. La cât vor ajunge salariile

May a menţionat atunci, printre altele, că Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene până în anul 2020, când se încheie cadrul financiar multianual al UE, şi că doreşte o perioadă de tranziţie de doi ani în procesul de ieşire din blocul comunitar.

Guvernul de la Londra şi-a prezentat miercuri planurile pentru un program de înregistrare a cetăţenilor comunitari, propunând ca aceştia să beneficieze post-Brexit (de la data la care ieşirea din UE va fi efectivă) de o perioadă de graţie de doi ani în care pot aplica pentru obţinerea statutului de rezident.

Citește și: Foarte interesant! Cine este, de fapt, omul DEMIS de premierul Mihai Tudose în ședința de Guvern – SALARIUL acestuia .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.