Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe REVOLUȚIA șiită în Arabia Saudită

arabia saudita

Conflictul din Siria pare să se extindă și în Arabia Saudită, majoritar sunită. Șiiții majoritari în unele zone din bogatele provincii din Estul țării au prins curaj după intervenția Rusiei în Siria și sprijinul tot mai puternic al Iranului pentru rebeliunea houthi (șiită) din Yemen.

Focuri de armă au fost auzite miercuri (spre seară și în cursul nopții) într-o localitate din estul Arabiei Saudite pe care poliţia a înconjurat-o cu vehicule blindate, a făcut cunoscut un locuitor, citat de AFP. 

Awamiya, la vest de oraşul Dammam, a mai fost scenă a tulburărilor după ce minoritatea şiită a declanşat mişcarea de contestare în 2011. 

Sursa amintită a afirmat că a văzut un nor de fum ridicându-se mai ales deasupra fermelor, în această localitate cu aproximativ 30.000 de locuitori, în momentul în care poliţia a intervenit în cursul după-amiezii. "Se vedea de peste tot în Awamiya", a adăugat el, precizând că maşini blindate au înconjurat zona.

El a mai spus că a auzit focuri de armă intense şi repetate, fără să ştie de unde proveneau. 

"Forţele saudite au atacat Awamiya, anumite ferme", a povestit acest locuitor, adăugând că nu are informaţii despre eventuale arestări sau persoane rănite. 

Ministerul de Interne a refuzat să facă orice comentariu. 

În aprilie, ministerul a anunţat moartea unui poliţist într-o ciocnire armată la Awamiya cu "terorişti", eveniment care a urmat arestării în ianuarie a unei persoane din totalul celor 23 căutate pentru manifestări şi tulburări în Ash Sharqiyah (Provincia de Est). 

Mai multe persoane care se figurau pe lista celor căutaţi au fost deja arestate sau ucise în schimburi de focuri cu forţele de ordine din ţară. 

Majoritatea şiiţilor din Arabia Saudită trăiesc în bogata Provincie de Est şi se plâng de marginalizare în acest regat majoritar sunnit. 

Militanţii susţin că numeroşi şiiţi au fost condamnaţi la moarte de la declanşarea mişcării lor de contestare în 2011.

content-image

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.