Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incident deasupra unui stat NATO. Avioanele de luptă ruseşti au pus în pericol o cursă de pasageri

Islanda a protestat luni împotriva atitudinii unor piloţi de bombardiere ruşi, care ar fi zburat prea aproape de un avion de pasageri, informează AFP.

Citește și: EXCLUSIV Antena 3 se află în negocieri pentru vânzare

Avionul în cauză decolase de la Reykjavik, cu destinaţia Stockholm. Potrivit ministerului de externe islandez, trei avioane ruseşti Tupolev Tu-160 au zburat la 1800 până la 2700 de metri dedesubtul aeronavei civile. Avioanele militare aveau transponderele parţial în funcţiune, dar nu îşi transmiteau nici altitudinea, nici viteza.

Citeşte şi: Scandalul din RATB se lasă cu repercusiuni. Vezi ce riscă controloarea AGRESOARE (VIDEO)

Incidentul a avut loc joia trecută şi a fost anunţat de cotidianul islandez Morgunbladid.

Ambasada Rusiei la Reykjavik a reacţionat la protest printr-un purtător de cuvânt, Alexei Şadiţki, care a apreciat că s-a exagerat în privinţa pericolului. "Este vorba de o scuză pentru redeschiderea bazei navale (americane - nota AFP) de la Keflavik. A fost reînviat vechiul inamic, avionul rusesc", a acuzat el.

Citeşte şi: Cristian Tudor Popescu are o nouă IPOTEZĂ despre demisia lui MRU de la SIE

Islanda, membră a NATO, nu are armată. Baza SUA de la Keflavik a fost închisă în 2006, iar din 2008 membrii Alianţei trimit prin rotaţie avioane militare în spaţiul aerian islandez, reaminteşte AFP.

Incidentul menţionat a avut însă loc, potrivit unor controlori de trafic aerian contactaţi de AFP, în spaţiul aerian internaţional, deci nu a fost vorba de o acţiune ilegală. Piloţii avioanelor civile au fost alertaţi de la sol.

Pilotul avionului de pasageri implicat a condamnat însă evitarea semnalelor radar de către avioanele ruseşti. "Dacă fac o greşeală în încercarea de a păstra distanţa faţă de noi, în sistemele noastre nu există nimic care să ne prevină", a explicat el pentru Morgunbladid.

Citește și: ATAC ARMAT în Franța: Trupele speciale intervin în FORȚĂ / UPDATE

Ministerul de externe islandez a declarat agenţiei France Presse că "şi-a exprimat periodic dezaprobarea faţă de zborurile militare ruseşti neidentificate, din cauza pericolului pe care acestea îl pot prezenta pentru avioanele de pasageri". Şi alte ţări nordice au reclamat în ultimii ani că aeronavele militare ale Rusiei nu folosesc întotdeauna transponderele - dispozitivele electronice care permit identificarea avioanelor şi urmărirea lor pe radar - menţionează agenţia, transmite agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.