Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incident între un avion american şi unul rusesc în Marea Neagră. 'Riscant şi neprofesionist'

nave armata razboi naval portavion

Un bombardier rusesc de tipul Su-27 s-a apropiat în viteză, 'într-un mod riscant şi neprofesionist', de un avion de recunoaştere american RC-135U, care efectua un zbor de rutină deasupra Mării Negre, a anunţat joi o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării SUA, citată de Fox News.

Pentagonul investighează în prezent acest incident, care a avut loc luni în spaţiul aerian internaţional, a adăugat locotenent-colonelul Michelle L. Baldanza. 

O conferinţă video a avut loc joi la Pentagon cu oficiali militari ruşi pentru a se discuta despre siguranţa zborurilor în Siria, 'în scopul evitării accidentelor şi a confruntării neintenţionate între coaliţia (internaţională) şi forţele ruse de fiecare dată când cele două părţi îşi desfăşoară activitatea în imediată apropiere', a declarat un alt purtător al Ministerului Apărării SUA, Peter Cook. 

Dar, potrivit Fox News, Cook nu a făcut nicio menţiune cu privire la o 'interceptare neprofesionistă' în timpul incidentului din 25 ianuarie în spaţiul aerian al Mării Negre. 

'Niciun incident sau un eveniment deosebit nu a fost la baza discuţiilor de astăzi' (joi), a reiterat şi purtătoarea de cuvânt Michelle L.Baldanza. 

În acelaşi timp, publicaţia americană Washington Free Beacon, care citează surse anonime de la Pentagon, relatează că bombardierul rusesc Su-27 s-a apropiat periculos de mult - la o distanţă de nu mai mult de 20 de picioare (6 metri) - de avionul de spionaj american, iar apoi a executat 'un viraj periculos' şi apoi s-a îndepărtat. 

Cele două avioane au fost atât de aproape, încât jetul reactiv provocat de acceleraţia aparatului rusesc 'a afectat controlul' asupra aparatului RC-135U la un dat moment, scrie publicaţia menţionată. Washington Free Beacon scrie că incidentul a avut loc la 30 de mile marine de coastă în spaţiul aerian internaţional şi departe de 'orice teritoriu rusesc'. 

Acesta este doar cel mai recent incident dintr-o serie mai lungă de acelaşi gen în aceeaşi regiune. Oficiali de la Washington au declarat pentru Fox News că avioane ruseşti au interceptat drone Predator americane cel puţin de trei ori în prima săptămână a campaniei aeriene declanşată de Rusia în Siria, toamna trecută, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.