Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incident naval între cele două Corei

operationworld.com
korea coreea

O navă militară sud-coreeană a tras focuri de avertizare vineri pentru a soma un vas de patrulare şi unul de pescuit nord-coreene care au încălcat frontiera maritimă dintre cele două ţări, a informat Ministerul Apărării de la Seul, citat de AFP.

Incidentul a avut loc la o zi după o pledoarie pentru reluarea discuţiilor cu Phenianul a secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, el însuşi sud-coreean şi aflat în vizită în ţara sa, şi în timp ce Coreea de Nord a făcut în ultimele săptămâni mai multe propuneri de dialog cu caracter militar pentru a opri escaladarea. 

Cele două vase nord-coreene au traversat frontiera în Marea Galbenă în jurul orelor 07.30 (joi, 22.30 GMT) înainte de a se retrage rapid după focurile de avertisment ale unei nave de patrulare sud-coreene, a afirmat un responsabil din minister. 

Frontiera maritimă existentă între cele două Corei nu este recunoscută de Phenian, care susţine că a fost trasată unilateral de Naţiunile Unite la sfârşitul Războiului din Coreea (1950-1953). 

Cele două tabere se plâng frecvent de incursiuni efectuate de cealaltă parte, iar înfruntări limitate s-au produs în 1999, 2002 şi 2009. Intruziuni cum a fost cea de vineri sunt destul de obişnuite şi rar duc la o escaladare. 

Coreea de Nord a îndemnat cu o săptămână înainte Coreea de Sud să accepte propunerea liderului său, Kim Jong-Un, de a organiza negocieri militare şi a linişti tensiunile provocate de al patrulea test nuclear efectuat de Phenian în ianuarie. 

Liderul nord-coreean a propus deschiderea acestui dialog într-un discurs pronunţat cu prilejul congresului partidului unic aflat la putere, care a avut loc la începutul lunii mai pentru prima dată în ultimii 35 de ani. 

Seulul, care iniţial nu a luat în serios această propunere, în final a respins-o, considerând că nu este un "gest sincer". 

Coreea de Sud insistă ca Nordul să facă un pas concret pe calea denuclearizării înainte de a se angaja într-un dialog cu Phenianul. 

La rândul său, Coreea de Nord a declarat în mai multe ocazii că arsenalul său nuclear nu este subiect de negociere.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.