Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incidente violente în principala tabără pentru refugiaţi din Bulgaria

stirileprotv.ro
refugiati Lesbos

Cel puţin 26 de persoane au fost rănite şi peste 300 au fost reţinute în cursul incidentelor violente care au izbucnit joi în cea mai mare tabără pentru migranţi din Bulgaria, situată la Harmanli (sud), a anunţat premierul Boiko Borisov, citat de AFP.

"Revolta a fost reprimată", a declarat Boiko Borisov la postul naţional de radio BNR după o vizită în tabăra de la Harmanli în cursul nopţii de joi spre vineri.

"Vreo 300 de migranţi, printre care şase consideraţi periculoşi pentru siguranţa naţională au fost reţinuţi", iar 24 de poliţişti şi doi migranţi au fost răniţi, a precizat premierul bulgar.

Citește și: Melania Trump și canoanele modei de la Casa Albă: Ce va face Prima Doamnă / VIDEO

Joi seară, poliţia a făcut uz de tunuri cu apă şi gloanţe oarbe pentru a-i respinge pe sutele de migranţi care aruncau cu pietre şi încercau să fugă din tabăra în care erau închişi de trei zile.

În cursul dimineţii, aproximativ 1.500 de afgani şi irakieni, jumătate dintre migranţii găzduiţi în tabăra de la Harmanli - în apropierea frontierei cu Turcia -, au incendiat pneuri auto şi au aruncat cu pietre înspre reprezentanţii forţelor de ordine, provocând intervenţia a 250 de poliţişti, jandarmi şi pompieri pentru a-i potoli.

Migranţii s-au revoltat din cauza măsurilor luate de autorităţile bulgare pentru a limita răspândirea unei epidemii de scabie. Ca să se limiteze contactele dintre cei din tabără, acestora li se ceruse în urmă cu trei zile să stea izolaţi în corturile şi în spaţiile de cazare pe care le au la dispoziţie până la începerea examinărilor medicale, luni.

Situaţia era "sub control" în cursul după-amiezii, când au fost posibile "negocieri între migranţii furioşi şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Refugiaţi", a declarat, pentru AFP, purtătoarea de cuvânt a poliţiei locale, Nina Nikolova.

Cu toate acestea, tensiunea a crescut din nou la orele serii, numeroşi migranţi încercând să fugă, potrivit poliţiei.

Incidentele au avut loc pe fondul creşterii tensiunilor în Bulgaria şi Grecia provocate de închiderea frontierelor în regiunea Balcanilor. Măsura face aproape imposibilă deplasarea fără oprelişti a migranţilor către vestul Europei, anunță Agerpres.

Potrivit estimărilor oficiale, în Bulgaria sunt blocaţi în jur de 13.000 de migranţi, cei mai mulţi dintre ei fiind afgani. Mai multe zeci de mii de persoane se află în aceeaşi situaţie în Grecia, principalul punct de intrare în Uniunea Europeană pentru cei care vin dinspre Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.