Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incredibil! Rectificarea bugetară pe anul 2016 este una pozitivă

De câteva zile pe site-ul Ministerului de Finanțe a apărut proiectul de ordonanță care are ca obiect reglementarea rectificării bugetare pe anul 2016. Surpriză mare pentru liderii și deontologii PSD care au susținut că situația încasărilor bugetare din acest an este una dezastruoasă. Prima rectificare bugetară a Guvernului Cioloș este una pozitivă comparativ cu primele cinci rectificări bugetare ale Guvernului Ponta, care au fost negative.

De exemplu veniturile și cheltuielile bugetului general consolidat se majorează cu 2,9 miliarde lei, concomitent cu menținea deficitului bugetar cuprins în bugetul pe 2016 aprobat de Parlamentul României. Atunci când rectificarea bugetară prevede o creștere a veniturilor înseamnă că încasările bugetare în perioada următoare vor fi mai mari decât prevederile bugetare. Prin această rectificare bugetară românii vor primi mai mulți bani comparativ cu perioadele guvernării PSD când românii au primit mai putini bani din cauza rectificărilor negative. Nu cred că putem vorbi în  2016 de un an de austeritate atunci când românii primesc mai mulți bani față de prevederile bugetare. S-au alocat bani în plus pentru domenii prioritare cum ar fi învățământul și sănătatea. Sigur că aceste domenii ar fi avut nevoie de mai mulți bani.  Guvernul Cioloș trebuie apreciat că a asigurat bani pentru o serie de acte normative aprobate de Parlament în anul 2016, sume neprevăzute în bugetul din acest an. De exemplu s-au asigurat bani pentru plata indemnizației pentru creșterea copilului și plata diferențelor salariale pentru cadrele didactice.

Sigur că sunt și aspecte care pot fi criticate la această rectificare bugetară. De exemplu sunt reduse o serie de sume prevăzute la unele ministere, în principal destinate proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile. Sunt sigur că liderii PSD vor critica aceste aspecte și nu vor vorbi despre rectificarea pozitiva făcută de Guvernul Cioloș. Românii trebuie să înțeleagă că lipsa de performanță în atragerea de fonduri europene din Cadrul financiar multianual 2014-2020 se datorează în cea mai mare parte Guvernului Ponta care nu a elaborat procedurile și nu a acreditat instituțiile cerute de legislația europeană în materie de absorbție a fondurilor europene. Le readuc aminte liderilor PSD sa recitească actele normative prin care Guvernul Ponta a făcut rectificări bugetare. Potrivit acestor acte normative multe sume prevăzute pentru contribuția națională în vederea atragerii fondurilor europene nerambursabile au fost redirecționate pentru finanțarea altor cheltuieli din cauza unor greutăți întâmpinate în atragerea fondurilor europene. Ce să mai vorbim de perioada în care Guvernul Ponta a făcut rectificări bugetare negative, în urma cărora s-au tăiat bani de la investiții dar și de la învățământ și sănătate.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.