Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCREDIBIL: Sute de mii de asigurați încă NU au card de sănătate

card sanatate

Epopeea cardului de sănătate pare fără sfârşit. Sute de mii de români încă aşteaptă să primească documentul. Unii chiar de doi ani. Deşi au dreptul la servicii medicale gratuite, pentru că sunt asiguraţi, mulţi se lovesc de tot felul de piedici, potrivit Ştirile TVR.

În judeţul Iaşi sunt peste 30.000 de asiguraţi fără card de sănătate. Unii de-abia au dobândit calitatea de asigurat, însă alţii aşteaptă de doi ani.

Citeşte şi: OFICIAL: S-a descoperit ZIUA în care au loc cele mai multe ACCIDENTE

Legea e clară: asiguraţii care nu au card emis trebuie să beneficieze de toate drepturile, fără să li se mai ceară alte acte. Dacă vreun furnizor de servicii medicale refuză acordarea serviciilor medicale pe acest motiv, este sancţionabil, pentru că încalcă clauzele contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate.

Dacă sunt refuzaţi, oamenii pot face reclamaţie la Casa de Sănătate. Dacă au primit card şi nu-l mai au, e nevoie de o adeverinţă înlocuitoare, valabilă însă doar 60 de zile. Până le vine cardul nou, vor fi tot pe drumuri. Medicii şi farmaciştii pot afla uşor dacă o persoană are sau nu card emis - pe site-ul cnas.ro, la rubrica verificare asigurat. Au nevoie doar de CNP.

Citeşte şi: Apel DISPERAT al unui fost sportiv român: 'Mor de foame, am fost aruncat ca o măsea stricată!'

În jur de 630 de mii de persoane asigurate apar în sistem fără card emis, potrivit datelor de la CNAS. Într-un an şi jumătate, au fost tipărite însă mai puţin de 178 de mii de carduri naţionale de sănătate - inclusiv pentru cei care au pierdut documentul ori şi-au schimbat numele şi au cerut un duplicat.

Cardurile nu au putut fi tipărite mult timp, din cauză că a întârziat reînnoirea contractului cu Imprimeria Naţională. Aproape 16 milioane de carduri au fost tipărite şi distribuite până acum. 3 milioane şi jumătate nu au fost activate. Poşta a recunoscut că a pierdut 2.000 de carduri şi a plătit despăgubiri.

Citeşte şi: Situaţie INCREDIBILĂ în România: Cultivatorii sunt în FALIMENT deşi avem recoltă RECORD de pepeni .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.