Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Indiciul că Guvernul dorea să adopte graţierea în şedinţa de azi

pixabay.com
diverse, gratii, inchisoare

Ministerul Justiţiei a trimis către instituţiile interesate proiectul de OUG privind graţierea. Atât Iordache, cât şi premierul au susţinut că nu a existat intenţia de a adopta actul normativ în şedinţa de miercuri, 18 ianuarie. Însă un detaliu din proiect pare să-i contrazică.

Vezi AICI proiectul de ordonanţă de urgenţă!

"Art. 6 Dispoziţiile prezentei ordonaţe de urgenţă se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017", se arată în proiectul făcut public de Ministerul Justiţiei. În baza acestui articol, se poate înţelege că OUG urma să fie adoptată în şedinţa de azi, fără dezbatere publică şi cu proiectul ţinut la secret până în momentul adoptării.

Următoarea încercare de adoptare a OUG cu privire la graţiere ar putea avea loc pe 25 ianuarie, când preşedintele Klaus Iohannis nu se va afla în ţară.

Vezi şi: VIDEO Procurorul general, ieșire nervoasă: 'E un proiect penibil'

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse, pus miercuri în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată. 

Conform sursei citate, de graţiere nu beneficiază recidiviştii şi cei care au comis o serie de infracţiuni prevăzute de Codul penal sau de legi speciale, enumerate în proiect.

Al doilea articol prevede că se graţiază în parte, cu reducerea la jumătate, pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la cinci ani. De reducerea la jumătate a pedepselor sau, după caz, de anularea restului de pedeapsă neexecutat ar urma să beneficieze şi persoanele care, conform unei expertize medico-legale, sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.