Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inevitabilul s-a produs: Ce a decis Arabia Saudită e istorie

Femeile din Arabia Saudită au obţinut pentru prima oară în istorie dreptul de a vota în cadrul alegerilor. Dreptul de a vota în cadrul alegerilor municipale acordat femeilor reprezintă numai începutul drepturilor de care s-ar putea bucura sauditele pentru a reduce inegalităţile între cele două sexe.

Oficialităţile saudite au descris această iniţiativă ca fiind "o schimbare semnificativă către o societate bazată pe participare" în procesul electoral care va consta în organizarea de alegeri municipale în întreaga ţară, la sfârşitul acestui an.

Printr-un gest remarcabil pentru o ţară în care drepturile femeilor sunt aproape inexistente comparativ cu cele ale bărbaţilor, femeilor saudite li s-a permis acum să voteze şi să se prezinte personal la vot.

Două femei saudite - Jamal Al-Saadi şi Safinaz Abu Al-Shamat - vor să fie primele care se înregistrează ca votante la birourile electorale deschise în Madinah şi Makkah, duminica viitoare. Înregistrarea la vot durează 21 de zile, potrivit The Independent.

Militanţii pentru drepturile femeilor au salutat iniţiativa istorică, dar au reamintit că femeile saudite sunt încă foarte departe de egalitatea în drepturi cu bărbaţii. De pildă, chiar dacă au obţinut dreptul la vot în alegeri, ele nu vor putea veni neînsoţite la birourile electorale, pentru că legea le interzice să conducă maşina. De asemenea, ele nu pot călători singure, nu îşi pot lua un serviciu plătit, nu pot urma cursuri universitare şi nu se pot căsători fără permisiunea capului de familie sau a altui reprezentant al acesteia.

Totuşi, după această victorie foarte importantă pentru ele, sauditele sunt hotărâte să meargă meargă mai departe şi să schimbe sistemul, până când vor obţine drepturi egale cu bărbaţii. "Schimbă sistemul! Schimbarea este viaţă! Guvernul ne-a dat această unealtă (votul, n.r.) şi vreau să o folosesc", a spus Haifa al Hababi, o saudită de 36 de ani.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.