Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inevitabilul s-a produs. Un aisberg gigant S-A RUPT de Antarctica

iceberg

Un aisberg gigant, unul dintre cei mari înregistraţi până în prezent, s-a desprins de continentul Antarctica, informează miercuri BBC, conform agerpres.

Blocul imens de gheaţă care măsoară circa 6.000 de kilometri pătraţi, a fost observat, miercuri, de un satelit american în timp ce se deplasa în regiunea calotei glaciare Larsen C. Pentru comparaţie, suprafaţa insulei Cipru este de aproximativ 9.200 kilometri pătraţi.

Nepotul fostului dictator din Albania, CONDAMNAT la ani grei de închisoare pentru TRAFIC de droguri

Oamenii de ştiinţă, care au urmărit o perioadă de peste un deceniu evoluţia imensei crevase care a condus la desprinderea blocului de gheaţă, au anticipat acest eveniment. Fenomenul s-a accelerat începând din 2014.

Săptămâna trecută, Agenţia Spaţială Europeană (ESA), care supraveghează evoluţia acestui bloc de gheaţă, a anunţat că acesta nu mai era legat de continentul Antarctica decât de o porţiune de cinci kilometri.

Pe baza informaţiilor furnizate de satelitul CryoSat, ESA a anunţat că "aisbergul final va avea o grosime de circa 190 de metri şi va conţine circa 1.155 de kilometri cubi de gheaţă", dar şi că dimensiunea sub nivelul mării ''ar putea atinge 201 metri".

Blocuri de gheaţă se detaşează în permanenţă de Antarctica, dar acesta este deosebit de mare şi trebuie supravegheat pentru că ar putea fi periculos pentru circulaţia maritimă, a subliniat ESA.

Aisbergul desprins nu va avea impact asupra nivelului oceanelor, întrucât pluteşte deja pe apă.

Un incendiu puternic a cuprins Vezuviul. Sute de oameni au fost EVACUAŢI - FOTO/VIDEO

Blocul face însă parte dintr-o barieră gigantică de gheaţă, numită "Larsen C", care reţine gheţari capabili să facă să crească nivelul oceanelor cu 10 cm dacă vor ajunge în Oceanul Antarctic, potrivit cercetătorilor.

În cele din urmă Larsen C ar putea avea aceeaşi soartă ca Larsen B, o altă barieră de gheaţă care s-a dezintegrat în mod spectaculos în 2002, după un proces similar.

O a treia platformă glaciară, Larsen A, a dispărut în 1995.

Formarea aisbergurilor este un proces natural, pe care încălzirea aerului şi a oceanelor îl accelerează, au subliniat oamenii de ştiinţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.