Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inflația în zona euro a stagnat la 1,5% în luna septembrie

pixabay.com
diverse, bani, monede, euro

Rata anuală a inflației în zona euro a rămas stabilă în luna septembrie la 1,5%, arată o estimare preliminară publicată vineri de Oficiul european de statistică (Eurostat), informează AFP.

Cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiștilor de la furnizorul de servicii financiare Factset, care mizau pe o creștere anuală a prețurilor de 1,6% în zona euro, anunță Agerpres.

Citește și: Consiliul Concurenței, descinderi de ultimă oră la două uriașe companii: Este investigată piața asigurărilor de aviație

Potrivit Eurostat, în luna septembrie 2017, cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la energie, cu o creștere anuală de 3,9%, după un avans de 4% în luna august, urmate de prețurile la alimente, alcool și țigări, care au crescut cu 1,9%, față de un avans de 1,4% în august, și prețurile la servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,5%, față de un avans de 1,6% în luna august.

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, a crescut cu 1,1% în luna septembrie, mai puțin decât un avans de 1,2% înregistrat în lunile iulie și august. Și în acest caz, cifra comunicată de Eurostat este sub estimările analiștilor de la Factset care mizau pe o inflație de bază de 1,2%.

La ședința de politică monetară organizată la începutul acestei luni, Banca Centrală Europeană (BCE) a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară și programul de achiziții de active, "până când Consiliul guvernatorilor va observa o ajustare susținută a traiectoriei inflației, în concordanță cu obiectivul sau privind inflația". Recent însă președintele BCE, Mario Draghi, s-a declarat încrezător că inflația se va apropia de țintă. BCE vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.