Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Infopolitic: Cine sunt politicienii care domină România în mediul online

fb

Infopolitic a oferit publicității o analiză a poziționării în online a celor mai cunoscute personalități politice.

Conform acestei analize, "Klaus Iohannis domină clasamentul în funcție de numărul de susținători (...) pe Facebook". Această afirmație trebuie privită cu oarecare atenție deoarece un like poate fi dat unei pagini și ca o simplă exprimare a interesului, nu doar ca o formă de sprijin. Afirmația Infopolitic este foarte probabil corectă, dată fiind susținerea de care se bucură Iohannis în populația generală, dar ea nu reiese strict din date.

likeuri

Victor Ponta conduce topul paginilor Facebook cu cel mai mare indicator People Talking About This (oameni care vorbesc despre acest subiect), un indicator compus care ia în calcul formele prin care utilizatorii interacționează cu o pagină

talking

Infopolitic mai susține că "discursul anti-sistem al lui Bogdan Diaconu are susținere pe rețeaua socială și generează [implicare] mare pe Facebook". Din nou, afirmația trebuie privită nuanțat. Dacă am înțeles eu bine, graficul de mai jos se citește așa: dintre oamenii care au dat like paginii lui Bogdan Diaconu, 40% s-au și implicat, interacționând cu informația publicată de acesta.  Este un punct pozitiv pentru comunicarea lui Bogdan Diaconu, dar el rămâne pe locul trei în topul  implicării (vezi graficul de mai sus) și este pe primul loc doar în topul implicării persoanelor care i-au dat like.

engagement

Infopolitic oferă și un grafic al efectelor posibile ale incendiului de la Colectiv asupra mobilizării pe Facebook în relație cu personalitățile testate. Nu voi comenta în detaliu deoarece, după cum admit și autorii, nu știm în ce măsură s-au desfășurat sau nu campanii plătite în această perioadă. Merită să atrag atenția asupra ultimei decade a lunii noiembrie când atragerea de noi like-uri stagnează.

perioada Graficul reprezintă like-uri noi și nu total like-uri.

Victor Ponta ocupă prima poziție în clasamentul Twitter, atât ca postări cât și ca followers.

total

Klaus Iohannis conduce topul cu cei mai mulți followers pe Instagram, în timp ce  Victor Ponta are cele mai multe postări. Conform Infopolitic "ambii sunt depășiți categoric atât la numărul de followers, cât și la numărul de postări de către Daciana Sârbu (neinclusă în acest studiu)". Oricum, doar 5 din politicienii studiați au conturi Instagram.

instagram

Infopolitic observă că în continuare Facebook este rețeaua preferată de români, restul fiind mai degrabă neglijate atât de cetățeni cât și de politicieni. Doar Twitter se remarcă, însă mai mult ca un canal de reluare a postărilor pe Facebook. Autorii se așteaptă ca această tendință să se mențină până în 2016.

Per total, concluziile studiului sunt interesante, chiar dacă ar fi fost util un limbaj mai nuanțat, mai ales pentru cei mai puțin familiarizați cu terminologia rețelelor sociale. De asemenea, este păcat că autorii nu au încercat să vadă câte dintre aceste like-uri vin de la utilizatorii rețelelor de socializare din România (sau țări locuite de români) și câte vin din țări unde limba română este necunoscută.

Datele din studiu au fost centralizate în perioada  25 noiembrie - 3 decembrie. Puteți citi studiul integral aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.