Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Îngrijorare la Bruxelles: Polonia o ia pe urmele Ungariei

Polonia

Conservatorii lui Jaroslaw Kaczynski, aflaţi la putere în Polonia, vor prelua controlul asupra canalelor media publice încredinţând ministrului finanţelor numirea noilor responsabili ai acestora, în virtutea unei legi adoptate miercuri în pofida 'indignării' mai multor organizaţii internaţionale, relatează AFP, citată de Agerpres.

Aprobat de 232 de deputaţi, cu 152 de voturi împotrivă şi 34 de abţineri, noul text nu a fost supus atenţiei deputaţilor decât luni şi dezbătut în regim de urgenţă, la fel ca şi legea foarte controversată a reformei Tribunalului constituţional. 

Noile dispoziţii fac să expire cu efect imediat mandatele membrilor conducerilor şi ai consiliilor de supraveghere a televiziunii şi radioului publice. 

Ministrul finanţelor va avea de acum înainte competenţa de a-i numi şi de a-i revoca pe noii şefi ai canalelor media publice, care până în prezent erau aleşi pe bază de concurs organizat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (KRRiT). 

Mai multe organizaţii internaţionale ale canalelor media - precum Uniunea Europeană Radio-Televiziunii (UER/EBU), Asociaţia jurnaliştilor europeni (AEJ) şi Reporters sans Frontieres (RSF) - şi-au exprimat 'indignarea' faţă de aceste amendamente 'introduse în grabă, fără nicio consultare', potrivit site-ului internet al UER. 

Vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans 'a cerut o informare guvernului polonez' asupra acestui proiect de lege, potrivit unui mesaj pe Twitter emis miercuri de purtătoarea sa de cuvânt Margaritis Schinas. 

Într-o scrisoare adresată ministrului polonez al culturii, AEJ s-a declarat 'profund preocupat' de schimbările propuse. Ele 'plasează televiziunea şi radioul publice sub controlul direct al guvernului, implicând concedierea din motive politice a unor jurnalişti respectaţi şi vor duce la o ingerinţă editorială sistematică în conţinutul emisiunilor, în favoarea actualului guvern', a afirmat asociaţia, o ONG recunoscută de UNESCO şi de Consiliul Europei. 

'Într-o primă etapă, modificăm principiile alegerii responsabililor Televiziunii publice (TVP) şi Radioului polonez (RP)', a indicat jurnaliştilor ministrul adjunct al culturii Krzysztof Czabanski, însărcinat să reformeze sectorul media polonez. 

'În etapa următoare, vom adopta o lege asupra canalelor media naţionale care va schimba regimul funcţionării acestora şi principiile finanţării lor', a precizat el. 

Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) condus de Kaczynski a anunţat deja că televiziunea şi radioul public, precum şi Agenţia naţională de informaţii (PAP), care sunt în prezent societăţi comerciale controlate de stat, vor fi transformate în instituţii culturale patronate de un Consiliu al canalelor media naţionale, care urmează să fie instituit de noua putere. 
Potrivit PiS, aceste schimbări vor duce la 'raţionalizarea şi scăderea cheltuielilor de administrare a societăţilor radioului şi televiziunii publice, precum şi la revenirea la standarde profesionale şi etice necesare pentru a-şi realiza misiunea publică'. 

Opoziţia poloneză, în schimb, consideră că este vorba pur şi simplu de o preluare a controlului direct asupra acestor canale media de către conservatorii aflaţi la putere de două luni. 

Pentru a intra în vigoare, noua lege mai trebuie să obţină aprobarea Senatului, dominat de partidul lui Kaczynski, şi pe cea a preşedintelui Andrzej Duda, un apropiat al acestui partid. 

Partidul PiS a obţinut deja luni intrarea în vigoare a unei reforme foarte controversate a Tribunalului constituţional, în pofida rezervelor exprimate de Comisia Europeană şi a criticilor opoziţiei care se teme de o paralizie a acestei curţi. 

Noua putere poloneză a adoptat, de altfel, legi sau pregăteşte altele care să modifice administraţia, poliţia şi parchetul - independent în prezent, dar care în continuare va depinde de ministrul justiţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.