Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iniţiativă legislativă specială: In memoriam Basarabia '46-'47

senat

Senatorul Viorel Badea, vicepreşedinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, a declarat miercuri că intenţionează să depună o iniţiativă legislativă care să marcheze un moment recent din istoria Basarabiei - "marea înfometare" din anii '46 - '47, când au murit 400.000 de oameni.

Cu ocazia unei mese rotunde cu tema: "27 martie. Istorie. Aspiraţie. Perspective", organizată pentru a aniversa 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, senatorul a arătat că identitatea naţională "este atacată sistematic, iar acest atac vine în special din interior, slăbeşte naţiunile din interior şi deschide breşe, vulnerabilităţi". "Şi chestiunea aceasta o resimţim. (...) Noi am lansat recent o strategie de abordare a relaţiilor cu Republica Moldova într-un fel mult mai aprofundat şi mai pragmatic. În baza acestei strategii şi în urma acestor discuţii deja unele instituţii din România au început să se activeze şi să lucreze în sensul unei mai bune apropieri între cele două părţi ale neamului românesc. (...) Intenţionăm să plusăm, să expandăm acest interes la nivel instituţional. Intenţionăm să ieşim cu o declaraţie politică în Parlamentul României, în cel mai scurt timp, urmată de o iniţiativă legislativă, pentru a marca un moment recent din istoria Basarabiei, şi anume marea înfometare din anii '46 - '47, când în Basarabia, dintr-un total al populaţiei de 1,9 milioane de oameni, au murit 400.000. Este un genocid care a fost trecut uşor cu vederea de către foarte mulţi decidenţi şi dintr-o parte şi din cealaltă", a afirmat senatorul, la evenimentul organizat de Comisia românilor de pretutindeni, împreună cu Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina.

El a arătat că îşi doreşte o iniţiativă legislativă prin care să fie eliminate deciziile pe care tribunalele poporului sovietic din perioada imediat de după anii '45 le-au luat împotriva basarabenilor. "I-au condamnat la moarte pe unii, i-au deposedat de drepturi civile, pe alţii i-au deportat în Siberia - considerându-le ca fiind totalmente nule, pentru că toate acele decizii s-au luat de către tribunale de ocupaţie, iar oamenii care au făcut obiectul acelor decizii după anii '45 până în '50 - '60 şi aşa mai departe erau cetăţeni români. Statul român niciodată nu i-a deposedat voluntar pe aceşti oameni de cetăţenia română", a explicat Viorel Badea. Despre însemnătatea "momentului extraordinar" 27 martie 1918 şi ce a însemnat acesta pentru neamul românesc a vorbit prof. dr. Ion Constantin. "Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, prin hotărârea Sfatului ţării la Chişinău, a fost prima etapă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român. Este un moment extrem de important, având în vedere şi perspectiva care se conturează în vederea întâmpinării centenarului Marii Uniri din 1918. (...) 1918 a fost un an fast, de o importanţă colosală în istoria României, anul în care s-a înfăptuit reîntregirea României", a arătat Ion Constantin.

Deputatul PNL Aurelian Mihai a afirmat că poate a sosit momentul să ne apropiem mai mult de unire. ''Tot o spunem de câţiva ani. (...) Este merituos din partea românilor din partea de vest că formal unirea a fost făcută, prin intermediul bisericilor în care merg aceştia.... Cu speranţa că vom putea prelua toate iniţiativele de calitate pentru a le aduce în Parlament, nădăjduiesc că unirea nu este atât de departe", a adăugat acesta.

Şi directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, Eugen Popescu, a vorbit despre unire. "Mai sunt doi ani până în 2018. Mai avem doi ani pentru ca noi, instituţii ale statului român, dumneavoastră, generaţii tinere sau mai în vârstă, să demonstrăm că suntem demni de cei care la 1918 au realizat România unită. Cred că este important pentru fiecare instituţie să realizăm că în cei doi ani trebuie să facem tot ceea ce depinde de noi. Cred că instituţiile din România au început să se reseteze", a arătat acesta. Evenimentul a început cu un moment de reculegere pentru victimele atentatelor petrecute marţi la Bruxelles, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.