Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: Pe ce își cheltuiesc românii banii

aglomeratie magazin

Veniturile medii pe gospodarie au fost, în trimestrul al treilea al anului trecut, de 2.713 lei pe luna, iar cheltuielile de 2.351 lei, din care 37,6% au fost pentru alimente, iar 8,1% pentru bauturi alcoolice si tigari.

Veniturile banesti au fost, în medie, de 2.430 lei lunar pe gospodarie (916 lei pe persoana), iar veniturile în natura de 283 lei lunar pe gospodarie (107 lei pe persoana), arata Institutul National de Statistica (INS), într-un comunicat, citat de Mediafax.

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (57,6% din veniturile totale ale gospodariilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,5%), veniturile din agricultura (3,4%), veniturile din activitati neagricole independente (2,5%) si cele din proprietate si din vânzari de active din patrimoniul gospodariei (1,2%). O pondere importanta detin si veniturile în natura (10,4%) - în principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,1%).

Cheltuielile au reprezentat în perioada analizata 86,7% din venituri.

"Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru însamântat, servicii veterinare etc.)", arata INS, într-un comunicat.

Astfel, produsele aproalimentare si bauturile nealcolice au reprezentat 37,6% din cheltuieli, locuinta, apa, electricitatea, gazele si alti combustibili 16,6%, bauturile alcoolice si tutunul 8,1%, respectiv îmbracamintea si încaltamintea 6%.

"Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica în cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%)", mai arata INS.

Cheltuielile pentru consum acopera 72% din total, iar cele cu impozite si contributii 19,6%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.