Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Insolvenţa Prima TV, o ţeapă uriaşă pentru stat

prima tv

În doar doi ani, omul de afaceri a reuşit să ducă Prima TV în pragul falimentului. Aflată în procedură de insolvenţă, firma care deţine licenţa pentru televiziune are de plătit datorii de peste 107 milioane de lei, potrivit tabelului de creanţe stabilit de administratorul judiciar. Statul român ia însă o "ţeapă" de zile mari, pentru că nu a fost acceptată o creanţă de aproape 97 de milioane de lei solicitată de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

Potrivit datelor publicate de supervizor.ro, joi, 26 noiembrie 2015, administratorul judiciar provizoriu SMDA INSOLVENCY SPRL a publicat tabelul preliminar al creanţelor, care include creanţe acceptate de 106,73 milioane lei.

Deşi această sumă este mult mai mare decât totalul datoriilor din bilanţul pe anul trecut (64,28 milioane lei la 31 decembrie 2014), este mult mai mică decât cea solicitată de creditori, de peste 208 milioane lei.

Această diferenţă enormă provine în cea mai mare parte din neacceptarea creanţei solicitate de AUTORITATEA PENTRU ADMINISTRAREA ACTIVELOR STATULUI (AAAS), în valoare de 24.121.258,17 USD (96,815 milioane lei). Administratorul judiciar motivează sumar faptul că nu a acceptat creanţa: "Sumă necuvenită ca urmare a cesiunii şi restul prescrisă". În aceste condiţii, rămâne de lămurit la ce cesiune se referă practicianul în insolvenţă, care este partea prescrisă şi de ce a permis o instituţie a statului să se prescrie creanţa. În afară de AAAS, statul mai este înscris la masa credală prin ANAF, cu o creanţă de 520.898 lei.

PRIMA BROADCASTING GROUP SRL nu are datorii către nicio bancă, iar creanţele salariale sunt minore, de numai 20.093 lei. În schimb, datorii importante se înregistrează către mai mult asociaţii care colectează/administrează drepturile de autor, iar o prezenţă inedită în tabel este cea a ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE DE METEOROLOGIE.

GRAFFITI RED SRL (firmă controlată, prin intermediul unui companii din Olanda, de Cristian Ionel BURCI) cu 37,36 milioane lei şi WARNER BROS. INTERNATIONAL TELEVISION DISTRIBUTION INC. cu 20,63 milioane lei sunt cei mai mari doi creditori şi deţin peste 50% din masa credală (în forma iniţială). Dacă AAAS va contesta neacceptarea creanţei şi va avea câştig de cauză, ar deveni cel mai important creditor, dar pare că jocurile au fost făcute astfel încât această datorie “să se evapore”, mai scrie supervizor.ro.

Prima şedinţă a Adunării Creditorilor este convocată pe 3 decembrie 2015, la RIN Central Hotel, iar următorul termen de judecată în Dosarul 29419/3/2015 este tocmai la primăvară, pe 17 martie 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.