Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inspectia Judiciara ancheteaza acuzatiile procurorului Iacobescu

eugen_iacobescu_procuror
"Afirmatiile lui Eugen Iacobescu trebuie verificate. Ar putea fi un caz de abuz in serviciu", se arata raportul IJ. Citeste si: EXCLUSIV RAPORT – Bercea Mondial, 22 de dosare: Aventurile complete ale lui Sandu Anghel Procurorul Ponea ceruse CSM sa ii apere reputatia dar si-a retras plangerea.

Nr. 3342/IJ/850/DIP/2014

RAPORT privind cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de către doamna  procuror Ponea Elisabeta din cadrul Parchetului de pe lângă      

Curtea de Apel Craiova

Prin cererea adresată Consiliului Superior al Magistraturii la data de 28.07.2014, doamna  procuror Ponea Elisabeta din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a solicitat  apărarea reputaţiei profesionale faţă de afirmaţiile  făcute de fostul procuror Eugen Iacobescu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, în prezent pensionar, în cadrul unor emisiuni difuzate de postul de televiziune Antena 3, afirmaţii de natură să îi aducă grave atingeri reputaţiei profesionale şi să îi afecteze independenţa şi imparţialitatea în exercitarea funcţiei.

În susţinerea cererii formulate, doamna procuror a expus următoarea situaţie de fapt:

- În emisiunile menţionate, fiind intervievat, domnul Iacobescu Eugen se referă la situaţia dosarelor privind pe numitul Anghel Sandu, cunoscut sub numele de Bercea Mondialul, dosare aflate în instrumentare la domnul procuror Iacobescu Eugen şi cu privire la care acesta susţine că i s-ar fi preluat forţat de către doamna procuror Ponea Elisabeta, la acea dată (2011) procuror general  al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

De asemenea, acelaşi Iacobescu Eugen, a afirmat că „doamna Ponea Elisabeta i-ar fi impus să dispună scoaterea de sub urmărire penală  a lui A. F., că a primit personal documente clasificate în cauza ce a avut ca obiect infracţiunea de evaziune fiscală şi spălare de bani privind pe acelaşi A. S., documente dispărute din dosar ulterior, că i-ar fi impus procurorului Iacobescu Eugen  întreruperea percheziţiilor efectuate  la acelaşi A. S. şi că trebuie să fie luată la anchetă doamna procuror Elisabeta Ponea pentru a spune cine i-a dat dispoziţie să oprească cauzele preluate la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova deşi acestea erau de competenţa Direcţiei  Naţionale Anticorupţie” .

Analizând afirmaţiile formulate de Iacobescu Eugen, constatăm că acestea se referă  în mod clar la un ansamblu de fapte  care, dacă ar fi reale, ar putea constitui infracţiunile de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului prevăzute  de art. 248 şi 264 din Codul penal   în vigoare la data presupuselor fapte.

În consecinţă, pentru a se putea concluziona cu privire la respectivele fapte, s-ar impune efectuarea unor cercetări penale de către organele judiciare competente, verificările de competenţa Inspecţiei Judiciare nefiind de natură să stabilească adevărul judiciar cu privire la fapte de natură penală.

Afirmaţiile emise de Iacobescu Eugen, în ansamblul lor, tind să demonstreze nu săvârşirea vreunei abateri disciplinare sau a vreunei conduite ce încalcă deontologia profesională a magistraților ci, în mod clar, săvârşirea unor infracţiuni astfel că, din această perspectivă cererea de apărare a reputaţiei este lipsită de obiect şi ar trebui respinsă ca atare.

Aducându-se la cunoştinţă doamnei procuror Ponea Elisabeta, cele de mai sus, aceasta şi-a retras cererea formulată la data de 28.07.2014. Ataşăm alăturat adresa primită prin fax la data de 5.08.2014.

Iată de ce, având în vedere toate aspectele menţionate cât şi faptul că doamna procuror Ponea Elisabeta şi-a retras cererea de apărare a reputaţiei nu s-au mai impus verificări prealabile.

Având în vedere dispoziţiile art. 1 şi 30 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu completările ulterioare , art.75 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată, art.4 din Regulamentul de ordine interioară al Consiliului Superior al Magistraturii modificat şi completat şi art.54 alin.5 din Regulamentul privind  normele pentru efectuarea lucrărilor de Inspecţie pentru Inspecţia Judiciară din 29 noiembrie 2012

PROPUN

1. Înaintarea prezentului raport Plenului Consiliului Superior al Magistraturii pentru a dispune în conformitate cu dispoziţiile art.30 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu completările ulterioare , pentru a lua act de retragerea cererii formulate.

INSPECTOR JUDICIAR

Prin Hotărârea nr. 924/26.08.2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de retragerea cererii de apărare a reputaţiei profesionale formulată de doamna procuror PONEA ELISABETA de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.