Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Institutul Cantacuzino a trecut în subordinea MApN

cantacuzino

Guvernul a aprobat, joi, prin ordonanţă de urgenţă, trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea Ministerului Apărării Naţionale. Potrivit unui comunicat al Executivului, Institutul Naţional de Cercetare Medico-Militară 'Cantacuzino' va fi înfiinţat prin trecerea Institutului Naţional de Cercetare "Cantacuzino" din subordinea Ministerului Sănătăţii în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, cu patrimoniul şi personalul aferent.

Executivul îşi propune astfel să revitalizeze şi să dezvolte activitatea institutului, ca producător naţional de vaccinuri şi alte produse biologice de uz uman, cu rol strategic în asigurarea independenţei României în domeniul producţiei de vaccinuri, menţionează sursa citată. Ordonanţa prevede că, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, se va aproba, prin hotărâre de guvern, organizarea şi funcţionarea Institutului National de Cercetare "Cantacuzino" (numit Institutul Cantacuzino), numărul maxim de posturi, precum şi sursele de constituire a veniturilor proprii.

Finanţarea Institutului Cantacuzino se va realiza integral din venituri proprii şi în completare din subvenţii acordate de la bugetul de stat. Sumele alocate de la bugetul de stat Institutului Cantacuzino nu se includ în creditele bugetare, reprezentând 2% din PIB alocate anual Ministerului Apărării Naţionale şi sunt destinate efectuării cheltuielilor pentru realizarea activităţilor institutului, precizează Executivul.

Institutul Cantacuzino va prelua Institutul Naţional de Cercetare 'Cantacuzino', prin protocol de predare-primire, încheiat în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei aprobate astăzi de Executiv. Protocolul de predare-primire va fi avizat de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării Naţionale. Personalul Institutului Naţional de Cercetare "Cantacuzino" va fi preluat cu menţinerea drepturilor salariale avute în plată la data preluării. Salarizarea personalului se va face potrivit prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Personalul se compune din personal civil şi militar, cel civil beneficiind şi de drepturile salariale în natură acordate personalului civil din Ministerul Apărării Naţionale, potrivit legislaţiei în vigoare, mai menţionează sursa citată.

Numărul maxim de posturi care va fi stabilit în hotărârea Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Institutului Cantacuzino nu va fi inclus în numărul de posturi aprobat Ministerului Apărării Naţionale. Institutul Cantacuzino se va substitui în toate drepturile şi obligaţiile care decurg din acte normative, contracte, convenţii, înţelegeri, protocoale, memorandumuri şi acorduri în care Institutul National de Cercetare 'Cantacuzino' este parte la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, inclusiv în litigiile aferente activităţilor acestora.

Executivul mai precizează că prevenirea îmbolnăvirilor, controlul bolilor transmisibile şi sănătatea publică reprezintă o problemă de siguranţă naţională. "Previziunile privind evoluţia situaţiei epidemiologice pe teritoriul României în următoarea perioadă impun operaţionalizarea capacităţilor naţionale de producţie a mijloacelor de imunoprofilaxie pentru siguranţa stării de sănătate a populaţiei", menţionează Guvernul.

Prin măsurile prevăzute în ordonanţa de urgenţă aprobată se evită producerea unor disfuncţionalităţi majore cu efecte negative asupra stării de sănătate a populaţiei, precum şi a unor perturbări grave, în situaţii de criză, de epidemii şi pandemii, care pot afecta atât sistemul naţional de sănătate publică, cât şi securitatea naţională a României. De asemenea, măsurile vizează crearea unei platforme unitare de cercetare şi producţie naţionale, precum şi menţinerea la parametri normali a Colecţiei naţionale de culturi microbiene şi celulare (CNCMC), a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranţă (BSL 3), a Biobazei şi a Unităţii de intervenţie rapidă în urgenţe microbiologice şi bioterorism, menţionează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.