Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire de GRAD ZERO la Soci: Benjamin Netanyahu îl AVERTIZEAZĂ pe Vladimir Putin că începe un nou RĂZBOI

Alexei Nikolsky/Tass
vladimir putin

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se va întâlni miercuri cu preşedintele rus Vladimir Putin, care-l va primi în staţiunea Soci de pe ţărmul Mării Negre, unde îi va cere acestuia din urmă să oprească prezenţa şi influenţa în creştere a Iranului în Siria, relatează agenţia EFE.

Potrivit cotidianului Israel Hayom, apropiat premierului Netanyahu, acesta din urmă va fi însoţit şi de directorul serviciului secret Mossad, Yosi Cohen, şi îi va atrage atenţia preşedintelui rus că dacă, pe măsură ce jihadiştii pierd teren în Orientul Mijlociu, va permite un avans al Iranului, atunci această regiune s-ar putea vedea confruntată cu un nou război, scrie agerpres.ro.

Citește și: Știați? Cât câștigă un model de videochat în România, la un program normal de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână

'Israelul va avertiza Rusia nu doar că ar putea să apară noi organizaţii extremiste sunnite care să ia locul Statului Islamic, dar şi că o consolidare a axei şiite (în Siria şi Yemen) ar afecta stabilitatea regională, ar fi o ameninţare pentru statele moderate sunnite şi s-ar putea ajunge la o escaladare', notează cotidianul citat.

Este posibil ca Netanyahu să încerce de asemenea să-l convingă pe liderul de la Kremlin să nu mai furnizeze arme Iranului. Obţinerea susţinerii lui Putin este importantă, întrucât SUA şi-au redus prezenţa în regiune, iar Rusia ar putea prelua din rolul jucat anterior de americani.

Citește și: O fostă vedetă a Antenei 1 face declarații șocante! Ce job ar fi dispusă să încerce

Directorul Mossadului a fost săptămâna trecută la Washington pentru a expune aceeaşi poziţie despre riscul progresiei Iranului în regiune, dar, tot potrivit ziarului Israel Hayom, delegaţia israeliană, deşi a fost bine primită la Casa Albă, s-a întors 'cu mâinile goale', fără nicio promisiune de măsuri concrete.

Preocupările Israelului sunt legate de posibilitatea ca Iranul să acţioneze împotriva statului evreu de pe teritoriul Siriei, dar şi de gruparea şiită libaneză Hezbollah, întrucât odată cu sporirea prezenţei lor în Siria, iranienilor le va fi mai uşor să aprovizioneze cu arme această grupare.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu aruncă bomba! Care va fi soarta pensiilor speciale

Deşi fostul comandant al forţelor aeriene israeliene a recunoscut public că aviaţia israeliană a executat sute de atacuri asupra unor convoaie Hezbollah presupuse a fi transporturi de arme, cotidianul Maariv notează în ediţia sa de marţi că scad tot mai mult posibilităţile Israelului de a descuraja în Siria şi Liban această grupare şiită, care acum foloseşte adesea drone în atacurile asupra jihadiştilor Statului Islamic la frontiera siriano-libaneză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.