Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire de taină între oficiali americani și nord-coreeni. Ce au discutat

sua coreea de nord

Foşti diplomaţi americani s-au întâlnit, în mod discret, cu înalţi responsabili nord-coreeni în Malayezia la sfârşitul săptămânii trecute, într-un moment în care comunitatea internaţională caută să izoleze şi mai mult Phenianul din cauza programelor sale nucleare şi balistice, scrie luni într-un comentariu AFP. 

Întâlnirea, de două zile, de la Kuala Lumpur se înscrie în cadrul unor contacte neoficiale, cunoscute sub numele de procesul ''Track 2'', potrivit mai multor surse, inclusiv Ministerul sud-coreean de Externe. În absenţa oricărui contact oficial între Washington şi Phenian, acest tip de întâlnire este urmărit îndeaproape. 

În iulie, Coreea de Nord rupsese singura sa cale de comunicare diplomatică încă existentă cu SUA, drept represalii la sancţiunile impuse de către Washington liderului său Kim Jong-Un. ''Canalul de la New York'' permitea schimburi între americani şi membri ai misiunii nord-coreene la sediul ONU. 

În delegaţia americana în capitala malayeziană a figurat Robert Galluci, şeful negociatorilor americani care au obţinut în 1994 un acord privind ''îngheţarea'' de către Phenian a programului de înarmare nucleară. În delegaţia nord-coreeană s-a aflat ministrul adjunct de externe Han Song-Ryol, fost ambasador adjunct la ONU. 

Reuniunea de la Kuala Lumpur a avut loc la puţin timp după testul Phenianului cu un tir de rachetă Musudan, un dispozitiv puternic cu rază de acţiune medie, al doilea tir în mai puţin de o săptămână. 

Potrivit lui Leon Sigal, cadru universitar specializat în problema celor două Corei care a asistat la convorbiri, discuţiile au fost dominate de tema referitoare la programul nuclear nord-coreean. 

Leon Sigal a explicat pentru agenţia sud-coreeană de presă Yonhap că Phenianul a reafirmat că trebuie încheiat un tratat de pace cu Washingtonul înainte de orice decizie privind programul său de înarmare. 

Partea americană a reiterat, la rândul său, că trebuie în prealabil ca Phenianul să renunţe la programul său nuclear. 

În timpul preşedinţiei lui Barack Obama, Washingtonul a renunţat să dialogheze oficial cu Coreea de Nord şi circulă deja speculaţii cu privire la atitudinea viitorului ocupant al fotoliului de la Casa Albă. 

Cei care critică politica actuală relevă faptul că sancţiunile şi absenţa dialogului nu împiedică Phenianul să-şi accelereze cursa de dotare cu armamente ce ar putea ameninţa continentul american. 

Consiliul de Securitate al ONU discută în prezent despre noi sancţiuni după cel de-al cincilea test nuclear nord-coreean începând din 9 septembrie. 

Discuţiile în format ''Track 2'' au loc în mod sporadic de mai mulţi ani în locuri precum Singapore sau Beijing.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.