Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire între guvern şi opoziţia din Venezuela cu mediatori în Republica Dominicană

embamex.sre.gob.mx
dominicana

Opoziţia din Venezuela şi oficiali guvernamentali au anunţat sâmbătă că s-au întâlnit cu un grup de mediatori în Republica Dominicană pentru a pune bazele unui dialog pe fondul impasului politic şi adâncirii crizei economice, informează Reuters şi DPA. 

Ţara din OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) suferă de o recesiune severă, din cauza scăderii preţului petrolului şi a unui model economic socialist în colaps. Preşedintele Nicolas Maduro este blocat într-un impas cu legislativul după ce opoziţia a câştigat o majoritate zdrobitoare anul trecut. 

Ambele părţi au declarat că s-au întâlnit cu fostul prim-ministru spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero şi foştii preşedinţi Martin Torrijos din Panama şi Leonel Fernandez al Republicii Dominicane. Vineri, Departamentul de Stat american a anunţat că secretarul de stat John Kerry a discutat cu Zapatero pentru a saluta iniţiativa şi a declarat că Statele Unite sunt gata să-i ajute pe mediatori. 

Coaliţia de opoziţie Unitatea Democratică a anunţat că reprezentanţii săi au declarat mediatorilor că orice discuţii cu guvernul ar trebui să includă un referendum pentru revocarea lui Maduro, eliberarea din închisoare a liderilor opoziţiei, asistenţă umanitară externă pentru a face faţă penuriei cronice şi respectarea legilor adoptate de parlament. 

Ministrul de externe Delcy Rodriguez a condus delegaţia guvernului venezuelean într-o locaţie neprecizată din Republica Dominicană, unde s-a întâlnit cu trei parlamentari ai opoziţiei, a anunţat canalul regional de televiziune Telesur. 

Economia Venezuelei, puternic dependentă de exporturile de petrol, s-a prăbuşit, în parte după scăderea bruscă a preţului petrolului, provocând penurie de alimente, de bunuri de larg consum, medicamente, în timp ce întreruperile de electricitate s-au extins şi multe birouri guvernamentale sunt deschise doar două zile pe săptămână pentru a economisi energia electrică, aminteşte DPA. 

Adunarea Naţională unicamerală a Venezuelei a blocat în această lună o încercare a lui Maduro de a decreta puteri speciale pentru el însuşi şi armată. Opoziţia, care a câştigat o majoritate legislativă în decembrie, îl acuză pe Maduro că pregăteşte o dictatură. 

Opoziţia venezueleană încearcă să forţeze organizarea unui referendum pentru revocarea lui Maduro, deşi autorităţile electorale au respins o petiţie la începutul lunii mai, cu 1,8 milioane de semnături.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.