Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire la nivel înalt pentru Klaus Iohannis: Şeful statului s-a văzut cu premierul Georgiei/VIDEO

presidency.ro
Klaus Iohannis premier Georgia

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 26 aprilie a.c., pe Prim-ministrul Georgiei, domnul Giorgi Kvirikashvili, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România.

Agenda de discuții a inclus un schimb aprofundat de vederi asupra stadiului și perspectivelor de consolidare a relaţiei politice speciale, cu valenţe strategice, dintre România și Georgia, inclusiv în contextul aniversării, în acest an, a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat relațiile politice excelente româno-georgiene, exemplificate inclusiv printr-o dinamică susținută a contactelor politice de nivel, alături de sprijinul constant al României pentru parcursul european și euro-atlantic al Georgiei, respectiv pentru reglementarea conflictelor prelungite privind regiunile separatiste georgiene în baza dreptului internațional, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a statului georgian.

Președintele României a încurajat aprofundarea parteneriatului româno-georgian, inclusiv prin stimularea conectivității relevante la nivel regional, prin dezvoltarea de proiecte economice, energetice și de transport, care să valorifice proximitatea geografică și conexiunea directă peste Marea Neagră dintre cele două țări.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a apreciat progresul Georgiei în aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum şi contribuția acestei ţări la securitatea euro-atlantică, inclusiv prin participarea sa la misiunile și operațiile NATO, în special în Afganistan.

Premierul georgian a exprimat o deosebită apreciere pentru soliditatea relaţiei bilaterale, aflată la un nivel de excelenţă, şi a adresat mulţumiri Președintelui României pentru sprijinul ferm al României pentru eforturile de aderare la UE şi NATO, precum şi pentru integritatea teritorială a Georgiei. De asemenea, Prim-ministrul Giorgi Kvirikashvili a arătat că România este percepută în Georgia, atât la nivel politic, cât şi la nivelul cetăţenilor, ca fiind cel mai apropiat stat UE de ţara sa şi a subliniat angajamentul Guvernului pe care îl conduce pentru continuarea procesului de reformă în spirit european. Totodată, oficialul georgian şi-a exprimat hotărârea de a intensifica cooperarea economică cu România, inclusiv prin organizarea unei noi reuniuni a Comisiei Mixte Economice, în luna iunie, respectiv de Forumuri de Afaceri şi prin promovarea proiectelor de conectare privind transportul de mărfuri şi hidrocarburi, de interes pentru cele două state, peste Marea Neagră.

Cei doi înalţi demnitari au efectuat şi un schimb de opinii asupra situației de securitate din regiune, fiind evidențiată importanţa strategică a Mării Negre şi relevanţa implicării crescute a NATO, în conformitate cu deciziile adoptate la nivel aliat.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.