Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlniri la nivel înalt pentru preşedintele Klaus Iohannis: Cu cine s-a văzut şeful statului

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis

Întrevederile Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Estonia, doamna Kersti Kaljulaid, Președintele Republicii Arabe Egipt, domnul Abdel Fattah Elsisi, Președintele Republicii Serbia, domnul Aleksandar Vučić, Președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk, și Secretarul General NATO, domnul Jens Stoltenberg.

În cadrul întâlnirii cu Președintele Estoniei, discuțiile au vizat subiecte aflate pe agenda bilaterală, europeană, regională, respectiv din domeniul securității. Cei doi interlocutori au evidențiat nivelul foarte bun al relației bilaterale, care are premise de consolidare în continuare, în condițiile în care cele două țări au opinii similare în multe dosare europene și în ceea ce privește problematica de securitate.

În condițiile în care anul 2018 este unul cu încărcătură simbolică pentru ambele țări - România sărbătorind 100 de ani de la Marea Unire, iar Estonia 100 de ani de la declararea independenței, cei doi înalți oficiali au exprimat interesul pentru organizarea unor manifestări comune pentru sărbătorirea „centenarelor”.

În ceea ce privește agenda europeană, Președintele României a reiterat susținerea pentru activitatea desfășurată de Estonia în condițiile exercitării, pentru prima dată, a Președinției Consiliului Uniunii Europene și a exprimat interesul ca Summitul Digital de la Tallinn, din 29 septembrie a.c., la care va participa, să fie unul de succes, care sa ducă la noi progrese la nivel Uniunii Europene în acest domeniu.

În plan securitar, Președintele Klaus Iohannis a salutat progresul înregistrat în consolidarea posturii de apărare și descurajare a Flancului Estic al NATO. Cei doi șefi de stat au convenit ca România și Estonia să lucreze împreună pentru asigurarea succesului Summitului aliat din 2018, cu precădere pentru realizarea unei coerente reale între prezența NATO în Nordul și respectiv în Sudul Flancului Estic. În acest sens, Președintele României a apreciat importanța Formatului București pentru buna pregătire a Summitului Alianței de anul viitor.

Totodată, șeful statului a informat cu privire la intențiile părții române în perspectiva găzduirii în 2018 de către țara noastră a Summitului Inițiativei celor Trei Mări, prin prisma promovării Inițiativei ca instrument util pentru modernizarea regiunii, care trebuie dezvoltat astfel încât să sprijine unitatea și coeziunea în cadrul Uniunii Europene.‎ Cei doi președinți au discutat despre necesitatea promovării de proiecte concrete de interconectare în domeniile transporturi, energie și rețele digitale, în acest ultim domeniu Estonia având o competență apreciată.

Cei doi interlocutori au abordat de asemenea problematica Parteneriatului Estic, în perspectiva Summitului din luna noiembrie, precum și necesitatea continuării sprijinului pentru apropierea Republicii Moldova de UE. A fost totodată abordată în discuții o serie de aspecte de interes privind problematica ONU.

În cuprinsul întâlnirii cu Președintele Republicii Arabe Egipt, Președintele României a transmis aprecierea pentru raporturile foarte bune dintre cele două state, în 2017 împlinindu-se 111 ani de relații diplomatice.

Președintele Klaus Iohannis și Președintele Abdel Fattah Elsisi au discutat despre relațiile bilaterale, relațiile UE-Egipt, precum și despre o serie de puncte importante pe agenda internatională, cum ar fi cooperarea împotriva terorismului și soluționarea dosarului libian, respectiv sirian.

Președintele României și cel al Egiptului au convenit să efectueze un schimb de vizite pentru impulsionarea dialogului politic bilateral la cel mai înalt nivel, Președintele României evidențiind totodată aprecierea țării noastre pentru rolul pe care Egiptul îl are ca factor de stabilitate în Orientul Mijlociu.

De asemenea, șeful statului român a exprimat dorința de intensificare a cooperării economice, care are un potențial deosebit.

Președintele Elsisi a subliniat, la rândul său, importanța dezvoltării relațiilor bilaterale, inclusiv pe dimensiunea economică, exprimând aprecierea deosebită pentru sprijinul constant acordat de România de-a lungul timpului, inclusiv prin împărtășirea expertizei de transformare democratică a țării, respectiv la nivel UE.

‎Președintele României a mai avut în marja Adunării Generale ONU o întâlnire cu Președintele Republicii Serbia, căruia i-a reiterat invitația de a vizita România, pentru a adânci și dezvolta relațiile bilaterale, foarte importante, dintre cele două țări.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a avut întrevederi cu Donald Tusk, Președintele Consiliului European, pentru a discuta teme curente ale agendei europene, ‎respectiv cu Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO, care urmează a vizita România în luna octombrie, pentru convorbiri cu autoritățile române și participare la Adunarea Parlamentară NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.