Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interes online: Dacian Cioloș versus Nicușor Dan

Google Trends

Una din competițiile discrete în politica românească este cea dintre Dacian Cioloș care vrea (într-un mod insuficient precizat) să ajute opoziția și Nicușor Dan care (din motive insuficient precizate) nu vrea ca fostul premier să se apropie prea tare. Pentru a vedea cât interes a trezit această luptă în mediul online folosesc Google Trends (instrument ce măsoară căutările pe Google).

Este nevoie de precauții când folosim aceste măsurători, deoarece online-ul nu este reprezentativ pentru toată populația. Dar, în cazul de față, alegătorii USR sunt localizați preponderent în marile orașe, orașe cu conexiune la Internet. Măsurătoarea a fost făcută pentru ultimele 30 de zile.

În graficul de mai jos vă propun să urmărim prima dată evoluția lui Nicușor Dan și a USR. Dacă observați cu atenție, Dan (linie roșie) a fost căutat mai puțin decât partidul său (linie albastră) în prima jumătate a perioadei. Asta sugerează că impresia că USR ar fi un partid de lider nu (mai) este adevărată. Foarte posibil ca această evoluție să se datoreze faptului că USR are în acest moment filiale în mai multe județe: dacă te interesează ceva despre USR Cluj, nu vei căuta numele lui Dan.

Citiți și: Branduri politice în online: Lideri versus partide

Vedem, apoi, cum Dacian Cioloș este mai căutat decât Nicușor Dan în această primă jumătate dar Dan preia apoi conducerea. Cel mai probabil, vedem aici măsurată reacția întârziată a președintelui USR la mica campanie a fostului premier. Adică, vedem cum trece un timp între acțiunea lui Cioloș și reacțiunea lui Dan. Când acesta din urmă trece la atac, interesul pentru el crește, depășind atât interesul față de USR cât și pe cel față de Cioloș.

La finalul perioadei vedem cum interesul general pare să scadă. Nicușor Dan revine sub USR.

content-image

Concluzii

În opinia publică din mediul online, cel puțin, USR deja nu mai este văzut ca un partid de lider (asta reiese și din observații anterioare).

În perioada observată (nu neapărat suficient de mare pentru a fi relevantă), Cioloș trezește mai mult interes online decât Dan, fără însă a putea spune că cei doi sunt în categorii diferite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.