Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interesanta bătălie de la mega-licitația APIA. Fermierii așteaptă cu sufletul la gură deznodământul `războiului` dominat de umbra lui Ghiță

www.stiripesurse.ro
Dan Mihalache Eduard Hellvig

Licitația lansată de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) pentru ”Servicii de mentenanță, extindere și dezvoltare a sistemului informatic” polarizează azi interesul principalilor jucători din IT.

Apariție de senzație într-un parc din București: Ce face ambasadorul SUA atunci când nu se 'contrează' cu membrii Guvernului - VIDEO

Consorţiile care au depus oferte sunt: S&T România, în asociere cu Teamnet World Professional, având ca terț susținător firma Ymens Teamnet;  Siveco Romania; Telekom Romania Communications, având subcontractori firmele Best Internet Security și Trencadis Corp, iar ca terț susținător firma Soft Business Union.

Participarea Siveco la licitaţie era mai mult decât previzibilă, având în vedere că din 2006 până în prezent această firmă a fost prezentă în toate proiectele APIA, în diverse formule de consorţii.

Pe de altă parte, se constată faptul că firmele din grupul celebrului Sebastian Ghiță au găsit formula de a ”vâna” procedura participând din mai multe poziții. Astfel, unul din competitori este S&T România în asociere cu Teamnet World Professional și cu susținerea lui Ymens Teamnet, acesta fiind un consorțiu care joacă oficial, „ pe faţă” în echipa grupului Teamnet, controlat de Sebastian Ghiță. Se pare că nici Teamnet nu este străin de proiectele anterioare din APIA.

Dar, pentru a fi siguri că pun mâna pe contract, cei de la Teamnet s-au aliat cu un alt competitor cu care se pare că există nişte legături subterane puternice. Este vorba de participantul Telekom România Communications, care îi are ca subcontractori pe Best Internet Security (BISS) și pe Trencadis Group, iar susținător pe Soft Business Union. Legăturile acestui competitor cu grupul Teamnet deşi complicate sunt destul de cunoscute . Astfel, Trencadis, unul dintre subcontractorii Telekom,  a preluat mare parte din personalul angajat de la Teamnet Internațional, obligat să plece din firma intrată în insolvență în această primăvară. O altă legătură evidenţiată în spaţiul public odată intrarea in insolvenţă a Teamnet Internațional este dată de datoria enormă pe care o are firma controlată de Ghiță către Telekom. Este vorba de 67,5 milioane de lei, cea mai mare sumă pe care Teamnet o datorează vreunei companii și care nu s-ar fi putut acumula fără nişte înțelegeri între cele două firme. De altfel, surse din Telekom afirmă că Teamnet a plătit comisioane uriașe corporatiștilor de la Telekom pentru a menține Teamnet printre partenerii de afaceri ai acestei companii. Nu întâmplător, o întreagă echipă de la Telekom a fost dată afară când a izbucnit scandalul acestor datorii, fiind păstrat doar  capul operațiunii Ovidiu Ghiman.

Un rol aparte în toată ecuaţia îl joacă firma Trencadis, fondată și condusă de Radu Negulescu, unul din promotorii campaniei online a lui Iohannis la prezidențiale. El a preluat se spune... modelul consacrat de Sebastian Ghiță în afacerile din anii de glorie anchetaţi acum de DNA: sunt zvonuri că se laudă în toate instituțiile și prin toate companiile că are protecția PNL la vârf, adică de la Dan Mihalache si Klaus Iohannis însuși, le amintește tuturor că el l-a făcut pe Iohannis președinte și că el decide cine câștigă licitațiile și cum se împarte tortul în industria IT, că ar fi protejat de ANAF și că “are intrare” la Ministerul pentru Societatea Informațională. De altfel, o fotografie postată pe contul de facebook de unul din membrii staff-ului campaniei electorale a lui Iohannis și publicată în presă în noiembrie 2014 îl arată pe Radu Negulescu îmbrățișat cu Dan Mihalache, în momentul în care sărbătoreau victoria noului președinte. Această fotografie reprezintă exact imaginea cu care Radu Negulescu își deschide ușile instituțiilor statului.

Înainte de lansarea licitației, firma Trencadis intenționa să participe alături de Teamnet, dar strategia s-a rafinat și a ajuns alături de Telekom în licitație, astfel încât, oricine ar câștiga, partenerii din această grupare largă să își împartă beneficiile.

Un semn de întrebare ridică şi firma Best Internet Security, care are și ea un fondator pe cinste, pe Cristian Cucu, în prezent CIO guvernamental (Chief Information Officer), adică cel care coordonează politicile pe domeniul IT ale Guvernului României. Cristian Cucu este însă apropiat și de IBM România SRL, firma fondată de el, BISS, care este implicată în licitația actuală de la APIA, fiind primul partener Internet Security Systems (ISS) al IBM în România, încă din 2001, iar în prezent BISS fiind IBM Advanced Business Partner pentru soluții de securitate.

Dar IBM este chiar unul din competitorii din 2008 la licitația vizând contractul pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic de la APIA, unde un alt concurent a fost, de altfel, Teamnet International SA. Așa încât cercul competitorilor este extrem de strâns și interconectat, iar APIA este împresurată.  La portiţă pândesc şi vechiul, şi noul Ghiţă.  Între timp, fermierii aşteaptă cu sufletul la gură avansul pentru campania 2017. De restul subvenţiei nici nu mai poate fi vorba.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.