Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU cu Eugen Tomac: NU am adversari! PNL e neputincios, iar PSD e trecutul!

facebook.com
tomac

STIRIPESURSE.RO vă prezintă un interviu cu candidatul PMP la Primăria Sectorului 1. Președintele executiv al PMP, deputatul Eugen Tomac, dezvăluie cum a putut ajunge un român din Basarabia să vrea să conducă Sectorul 1 și mai ales cum crede că va câștiga:

Vezi și: Cronica unui eșec anunțat: Situație critică pentru PNL în cursa pentru Capitală și sectoare

1.Care este povestea susținerii din partea lui Andrei Versace? A fost o imagine devenită viral și apoi eliminată. De ce?

Am avut în precampanie și în campanie peste 100 de reuniuni publice la care au participat zeci și sute de cetățeni ai Sectorului 1. În cadrul unei acțiuni la care au participat peste  500 de cetățeni și în cadrul caruia am facut peste 300 de poze, a fost una realizată și cu dl Andrei Pârvan pe care nu îl cunosc și care, înteleg, că a trezit anumite comentarii pe internet. Trăim intr-o societate liberă și cred că e bine să ne bucurăm din plin de această libertate de exprimare.

2.Vă întreabă oamenii de ce nu candidează Traian Băsescu? Ce le răspundeți?

Cu siguranță, da. Ne întreabă bucureștenii de ce nu candidează Președintele Traian Băsescu. Bucureștenii sunt conștienți că, dacă ar fi revenit domnia sa la Primărie, Capitala ar fi ieșit din haos. Din păcate, sunt bine cunoscute deja motivele pentru care domnul Președinte Băsescu nu candidează. Noi le spunem tuturor să voteze echipa PMP formată din candidați sprijiniți total de liderul nostru, domnul Președinte Băsescu.

3.Care e adevăratul adversar în campanie?

Nu am adversari. Domnul Tudorache este omul trecutului.  Acesta conduce de 10 ani Filiala PSD Sector 1 și nu a luat mai mult de 11 000 de voturi. Nici acum nu cred va obține mai mult. Cât despre PNL,  în această filială, a intrat în era neputinței. Are un candidat slab, care fuge de confruntări și își ascunde nepriceperea în spatele unor sloganuri fără conținut. Sunt mai mult decât sigur că cetățenii Sectorului 1 vor vota înțelept în data de 5 iunie.

4.Mai este Andrei Chiliman un model pentru Sectorul 1?

Domnul Chiliman a fost un primar eficient. Din nefericire pentru domnia sa, grupurile de interese abonate la resursele primăriei l-au scos din administrație pe ușa din spate. Era primarului Chiliman s-a încheiat, iar noi avem datoria de a aduce un nou suflu la primărie. Nu cred că bucureștenii ar vota un candidat slab precum Alexandru Nazare, care pare mai mult o copie a lui Rareș Mănescu decât un politician care ar da cel puțin sentimentul că știe de ce candidează. Domnul Nazare n-a fost in stare să-i convingă pe brăileni să-l voteze pentru un mandat de deputat, cu atât mai mult nu are nimic în comun cu fostul primar al sectorului nostru.

5.De ce ar vota cetățenii din Sectorul 1 un român de peste Prut?

Vă întreb eu de ce au votat românii un Președinte născut in Basarabia? De ce PSD-ul și-a pus un premier născut în Basarabia? De ce PNL are un Președinte născut în Basarabia?

Domnul Quintus, pe care il cunosc de foarte mulți ani, este basarabean, fostul Președinte Constantinescu este născut la Tighina, fostul premier Văcăroiu este născut lângă localitatea mea, în Basarabia. De ce n-ar vota bucurestenii un român născut în comuna Averescu din Basarabia, care mai bine de jumătate de viață și-o trăiește în București? În Bucuresti  mi-am făcut studiile, în sectorul 1 am avut primul loc de muncă, aici locuiesc, în Sectorul 1 s-au născut cei doi copii ai mei. Casa mea este Bucurestiul, deci pot, stiu și imi doresc să imi pun toată experiența acumulată în slujba cetățenilor Sectorului 1.

6. Când, cum și cine v-a influențat să candidați la Primărie?

În viață, există întotdeauna momentul unei decizii care nu este nici prudentă, nici ușoară și nici la îndemână, însă este corectă. Cetățenii sunt cei care m-au determinat să îmi asum această competiție, iar experiența mea profesională mi-a demonstrat că singurele victorii care onorează și contează sunt cele pentru care ai muncit alături de oameni și pentru oameni.

7. Ce veți face în prima zi ca primar?

Voi deschide primăria către cetățeni. Cred că o problemă foarte mare legată de gestionarea primăriei este blocarea comunicării cu cetățenii. Spre exemplu, numeroase proiecte cer investiții majore, iar multe dintre acestea nu sunt orientate către prioritățile cetățeanului. Este nevoie de o consultare periodică a cetățeanului în ceea ce privește stabilirea priorităților de acțiune ale primăriei. Un alt principiu de bază al programului meu este transparența. Cetățenii contribuie la bugetul sectorului, prin urmare el trebuie să aibă acces la procesul decizional din primărie. Orice contract din bani publici trebuie să fie publicat pe site-ul primăriei.

8. Ce calități vă recomandă pentru a conduce comunitatea sectorului în care candidați?

Sunt un om implicat, orientat către soluții și către cetățeni. Mulți vor spune că sunt prea tânăr, dar am suficientă experiență pentru a gestiona o primărie. La 28 ani am fost numit Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe. Ulterior, în perioada 2010-2012, am fost numit secretar de stat în Guvernul României, iar în anul 2012 am devenit consilier de stat, în cadrul Administrației Prezidențiale.În același an, am obținut 78,6% la alegerile parlamentare, devenind astfel cel mai votat deputat de dreapta din Parlamentul României. Timp de doi ani, în perioada 2012-2013, am fost și președinte al comisiei parlamentare pentru comunitățile de români din afara granițelor, Camera Deputaților. În prezent, sunt președinte executiv al PMP, partid a căruia construcție am început-o pentru a le oferi românilor o alternativă la USL.

9. Soluția dumneavoastră pentru locurile de parcare.

Soluțiile sunt simple și moderne. În primul rând, pentru mine va reprezenta o prioritate sa mut toate locurile de parcare din spatele blocurilor în subteran, iar deasupra să facem spatiu verde. O altă oțiune sunt parcările supraterane multietajate cu o capacitate între 300 şi 350 de locuri de parcare. Acestea din urmă pot fi construite pe suprafeţe de 2.500-3.000 de metri pătraţi.

10. Ridicarea mașinilor mai este o soluție?

Cu siguranță, nu. Decongestionarea traficului și siguranța pietonilor sunt aspecte foarte importante, însă ridicarea mașinilor nu reprezintă o soluție decât în cazuri extreme, precum mașinile care blochează intersecțiile, intrarea în instituțiile de interes public sau care ocupă locuri pentru care sunt plătite taxe de ocupare a domeniului public pentru parcările de reședință.

11. Numiți cele mai urgente 3 probleme din sectorul unde candidați

Nu voi vorbi doar despre probleme, ci și despre soluții.

Curtea de Conturi a descoperit că Primăria sectorului 1 a plătit cu 36 de euro pe metrul pătrat mai mult decât preţul standard stabilit de Ministerul Dezvoltării - de 55 de euro şi a cheltuit nejustificat 66 de milioane de lei prin acte adiţionale.

Programul de reabilitare termică este unul esențial pentru cetățenii sectorului 1, însă respectând principiul prudenței în cheltuirea banului public. În acest fel, putem face investi în mod chibzuit și putem acorda asistența și pentru reabilitarea termică a caselor.

Proprietarii acestor imobile trebuie să îndeplinească două condiţii: să se constituie în asociaţii de proprietari, iar casa lor să fie construită înainte de anul 1990.

O altă prioritate pentru mine, care răspunde unei probleme resimțite la nivelul comunității din sectorul meu, anume facturile usturătoare pentru apa caldă, este amplasarea de panouri solare. Am depus în Parlament un proiect de lege, astfel încât Primăria să poată iniția un program de instalare a panourilor solare pe blocuri și case pentru a reduce costurile la întreținere cu aproape 60%. Cu ajutorul acestora, din aprilie până în octombrie, nu va trebui să plătim nimic pentru apa caldă.

Totodată, un București cu aer, străzi, grădini şi parcuri curate este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Este un efort comun de care acest oraș are nevoie. Spre exemplu, vom continua să ridicăm gunoiul gratuit, dar una dintre majorele probleme corelate cu acest domeniu este că nu avem o cultură în privința reciclării deșeurilor. Avem tomberoane pe străzi pentru colectare diferentiata, dar cand vine mașina de gunoi, ele sunt răsturnate în același loc. De asemenea, pentru că sunt un iubitor de animale, cred că avem nevoie de amplasarea pe lângă parcuri a unor dispozitive cu pungi speciale necesare iubitorilor de câini pentru păstrarea curățeniei.

12.Care e modelul dumneavoastră de primar și de ce? (nu doar din România)

Avem nevoie de o administrație inteligentă, cu viziune, care să regândească strategia de comunicare cu cetățenii și care să implementeze proiecte de utilitate concretă pentru locuitori. Eu voi fi un primar implicat și proactiv. Spre exemplu, o primărie de sector nu are atâtea atribuții cum are Primăria Municipiului București. Cu toate acestea, ea poate avea inițiative în domeniul infrastructurii, sănătății șau educației. Acesta este rolul parteneriatelor, fie cu actori publici precum ministerele, fie cu actori privați.

13.Vă este frică de DNA?

Cred că fiecare instituție are rolul ei bine definit în stat. Ceea ce contează este ca fiecare dintre noi să își îndeplinească atribuțiile pe care le are, cu bună credință și conform angajamentelor asumate.

14.Care a fost cea mai grea problemă cu care v-ati confruntat în campanie.

După cum știm, PSD și PNL au votat o lege care nu permite aproape nicio activitate de promovare în timpul perioadei oficiale de campanie. Vechile partide cred că, în acest fel, pot stopa dezvoltarea unor noi forțe politice în România și își pot asigura permanența pe funcții. Prin urmare, noi am decis să cunoaștem cetățenii în mod direct, pe stradă, pentru a ne prezenta programul și pentru a discuta despre principalele probleme care afectează viața acestora. Este cel mai simplu și mai puțin costisitor mod de a te apropia de oameni pentru a-ți face cunoscute prioritățile, în calitate de candidat. Oricum, cei care mă cunosc deja știu că sunt o persoană sociabilă, căreia nu îi este frică de dialog și care nu se ascunde în spatele ecranelor.

15.Aveți o sumă de bani. Ce alegeti să faceți mai repede: astuparea gropilor din asfalt, locuri de joaca pentru copii sau ajutor social pentru familiile nevoiașe?

Nu cred că se autoexclud. Probabil aș găsi o metodă pentru a rezolva toate cele trei aspecte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.