Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU cu Ovidiu Raețchi, candidatul PNL la Sectorul 5: Vreau să duc sectorul în Secolul XXI

ovidiu raetchi

Ovidiu Raețchi este candidatul PNL pentru Sectorul 5. Într-un scurt interviu acordat STIRIPESURSE.RO deputatul își justifică candidatura și oferă câteva detalii despre ceea ce își propune să facă ca primar al Sectorului 5.

*****

1.Când, cum și cine v-a influențat să candidați la Primărie?

Fiecare din noi, daca vreti. Toti avem experienta revoltatoare a administratiei romanesti, cu deturnari de fonduri si “comisioane” care ajung si la 30% din buget, cu servicii proaste, cu functionari obtuzi si bugete trecute la “secret”.

2.Ce veți face în prima zi ca primar?

De dimineata ma voi intalni cu angajatii Primariei. Le voi spune tuturor ca nu judec pe nimeni din oficiu, ci pe baza activitatii din trecut si pe indicatorii de performanta. Oricine si-a facut treaba si nu are probleme penale va avea o sansa absolut fireasca de a continua. Dupa amiaza ma voi intalni cu asociatiile de proprietari si cu ONG-urile pentru a stabili impreuna prioritatile Sectorului 5.

3.Ce calități vă recomandă pentru a conduce comunitatea sectorului în care candidați?

In primul rand lipsa de apetenta pentru bani personali, pentru imbogatire. Am crezut mult timp ca voi deveni scriitor, ma interesau doar cartile. Nu am nimic de demonstrat prin obiecte, nu visez o masina anume, mi se pare stupid sa port lucruri prea scumpe sau sa locuiesc in palate. E esential sa nu ai pasiuni de gen atunci cand gestionezi un buget de sute de milione de euro, pentru ca altfel iti vei pierde busola. In al doilea rand, ma recomanda, cred, energia. Imi place sa stau pe strada, cu oamenii, in Ferentari, in Rahova, sa vad lucrurile schimbandu-se sub ochii mei. In al treilea rand, viziunea. Trebuie sa ai capacitatea de a-ti imagina lucruri curajoase pentru comunitatea ta daca vrei ca rotitele sa se puna in miscare. Vad oameni care protesteaza ca vreau metrou urgent in Sectorul 5. Ei spun: “Nu se poate! Nu e in atributiile primarului”. De parca primarul este un impotent inchis intr-o cutie. De parca nu e un om politic cu sute de mii de cetateni in spate, care are puterea sa spuna: “Hei, Metrorex, de decenii amanati aducerea metroului in Rahova sau Ferentari, desi l-ati dus in toate celelalte sectoare”. Esti primar, ai fost deputat, stii cum sa ajungi la Guvern, la Cotroceni, stii sa te bati pentru o idee, stii cum sa pui parlamentarii in miscare. Dar in Romania orice discutie incepe cu “Nu se poate!”, nimeni nu are chef sa imagineze lucruri dincolo de fisa minimala postului. Toti te trimit la celalalt ghiseu, ca nu-i treaba lor.

4.Soluția dumneavoastră pentru locurile de parcare.

Parcari mari de suprafata, acolo unde gasim spatiu, mai ales in zona Alexandriei. Problema e in Rahova sau 13 Septembrie, acolo unde acest spatiu nu exista. In acest caz, singura solutie sunt parcarile supraterane sau subterane. Cu cinci astfel de parcari reusesti sa eliberezi strazile din Rahova, unde nu mai exista spatiu pe trotuar si unde dimineata apar blocaje. Si exista disponibilitate pentru parcari de acest gen in parteneriat public-privat, fara costuri pentru Primarie, cu conditia sa avem o lege clara.

5.Ridicarea mașinilor mai este o soluție?

Nu a fost niciodata o solutie in acea forma aberanta, cand oamenii plateau jumatate din salariu. Acolo a fost, dupa parerea mea, o afacere murdara, care ar trebui cercetata. Pe de alta parte, sunt cazuri flagrante, in care se blocheaza un intreg bulevard de la o masina parcata prost. Dar e nevoie de o lege clara si de amenzi rezonabile.

6.Numiți cele mai urgente 3 probleme din sectorul unde candidați.

Coruptia. E plin de dosare penale acolo. Nu mai semneaza nimeni nimic. Fostul primar Vanghelie nu isi poate exercita functia. Candideaza degeaba, din placere. Are un proces cu DNA pe un prejudiciu de zeci de milioane de euro. Asta ne duce la problema a doua: cel mai mic numar de reabilitari, pentru ca dosarul de coruptie la asta se refera, la spaga pentru reabilitari. Sunt blocuri in Rahava din care se desprind bucati. A treia problema: spatiul verde. Avem cel mai putin spatiu verde din Capitala, abia 10% din cerinta europeana. Iar parcurile abia au o banca si un gard. Asta in conditiile in care avem, in zona Parlamentului si in zona 13 Septembrie, un urias spatiu devenit fie maidan, la Casa Academiei, fie inchis accesului public, ca la Parlament. Acolo vreau sa realizam Marele Parc Central al Bucurestiului.

7.Care e modelul dumneavoastră de primar și de ce? (nu doar din România)

Klaus Iohannis. A facut din Sibiu un centru al culturii europene. A fost ales primar cu majoritati clare fara sa ofere ajutoare si petreceri, ci facand dezvoltare.

8.Vă este frică de DNA?

Da, Slava Domnului. E plina Romania de politicieni care spun ca nu se tem decat de Dumnezeu si care infunda puscariile. Nu merge doar cu morala in administratia romanesca. Cat timp a fost doar pe baza de valori, au jefuit tara. Frica pazeste pepenii – asta e hitul deceniului pentru politicienii romani.

9.Care a fost cea mai grea problemă cu care v-ati confruntat în campanie.

N-au fost probleme majore. E greu sa te lupti cu baroni, atat tot. Nu poti suplini in cateva luni, cu o lege foarte restrictiva si respectand regulile, avantajele unuia care a oferit zeci de mii de ajutoare si petreceri mai bine de un deceniu. Din bani publici.

10.Aveți o sumă de bani. Ce alegeti să faceți mai repede: astuparea gropilor din asfalt, locuri de joaca pentru copii sau ajutor social pentru familiile nevoiașe?

Suma respectiva e bugetul. Ori bugetul trebuie impartit pentru sute de probleme, nu doar pentru trei. Voi astupa gropile, pentru ca trebuie sa devenim un sector din secolul XXI. Vom avea un loc de joaca, in medie, la fiecare 10 blocuri. Ajutoarele sociale se dau conform legii, pe baza unor acte atent verificate, nu din marinimia primarului.

11.Cum ajunge Dostoievski mai tare decât Sile Pietroi?

E un miracol, dar ajunge. In epoca de piatra, categoric, genul Sile Pietroi era mai tare. O spune si numele. Dar societatea a gasit de cuviinta sa ofere leadeshipul oamenilor educati si inteligenti, nu brutelor. In toata lumea civilizata puterea este exercitata de oameni cu scoala si cu valori, nu de interlopi. Obama e jurist si scriitor – el conduce lumea, nu vreun terorist analfabet din Siria. E un lucru care va deveni valabil si in Ferentari. Veti vedea. E inacceptabil si revoltator ca mii de copii din Ferentari au fost tinuti practic in lumea a treia, deliberat, ca sa prospere niste infractori. Asta in timp ce Europa ofera sute de milioane de euro fonduri pentru integrare, educatie, dezvoltare. Acei copii ar fi putut avea o copilarie decenta. Ceea ce inseamna enorm.

12.Cum pot fi cuceriți fanii lui Vanghelie?

Pot sa inteleg ca au fost oameni care l-au apreciat candva pe Vanghelie. Care l-au votat dupa primul mandat. Care l-au gasit asa, cumva simpatic, nu stia nici verbul, nici pluralul, nu citise alfabetul ca astepta sa iasa filmul. Dar sa mai fii azi fan Vanghelie, cu cel mai sarac, mai nedezvoltat, mai neingrijit sector din Bucuresti, cu idolul trimis in judecata pentru zeci de milioane spaga – atunci e clar ca eu nu am nicio sansa sa te cuceresc.

13.Se anunță o prezență mică. De ce ar ieși oamenii la vot dacă se tot spune că ”Sectorul 5 e al lui Vanghelie”?

Nu mai e sectorul lui Vanghelie. E o problema juridica banala. Vanghelie nu isi poate exercita mandatul, chiar daca – prin absurd – castiga. Apoi va veni verdictul in dosarul de coruptie. Vanghelie este, obiectiv, istorie. Omeneste vorbind, imi pare rau pentru el, cred ca ii este foarte greu isi tina mereu speranta vie, sa gaseasca o motivatie in fiecare dimineata. Si cred ca e remarcabil ca reuseste sa se entuziasmeze cu tot soiul de proiecte, ca are un partid, ca e lider. Oameni trebuie sa iasa la vot pentru onoarea Sectorului 5. Ei trebuie sa fie cei care l-au sanctionat pe incupatul Vanghelie, nu sa fim nevoiti sa organizam iar alegeri dupa verdictul definitiv si irevocabil.

14.Care e cea mai gravă problemă a Sectorul 5?

Cea mai grava problema a Sectorului 5 este Marian Vanghelie.

15.Se spune că ”Vanghelie le dă oamenilor”. Ce le dați ca să vă voteze?

Le ofer accesul in secolul XXI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.