Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU: Culisele retragerii lui Marian Munteanu. Strategul PNL face un calcul neașteptat

marian munteanu

Pre-campania electorală pentru alegerile locale din 2016 a fost dominată de incertitudinea care a planat asupra candidatului PNL la Primăria Capitalei, cireașa de pe tort fiind retragerea lui Marian Munteanu. Despre acest moment, coordonatorul politic al campaniei PNL pe București, Teodor Atanasiu, omul care l-ar fi adus pe Munteanu în PNL, oferă o perspectivă neașteptată: faptul că toată lumea discuta doar despre Marian Munteanu fie de bine, fie de rău i-ar fi adus acestuia o victorie triumfală în alegerile locale din 2016.

Citește și: INTERVIU: Eminența cenușie a PNL anunță că se demarează Planul A

R. Cum rămâne cu campania, pe legea actuală a aproape că nu mai puteți face campanie. Ce se întâmplă la Capitală?

Atanasiu:  Este destul de greu de evaluat fiindcă, într-adevăr, din tot ce știam din manualele de campanie electorală, 80% din populație se hotărăște cu câteva zile înainte de alegeri cu cine votează. Pe timpul campaniei se plângea lumea că e zgomotul prea mare. Acum, probabil, că liniștea va fi prea mare, din modul în care se face campanie. Cu câteva afișe în locuri special amenajate și în rest stăm și scriem pe Facebook. Poți să îți faci campanie pe internet, în mijloacele mass-media care acceptă să se implice în campania electorală și cu asta cam basta, lămurești oamenii.

R. Asta la orașe, că la sate oamenii nu stau atât de mult pe Facebook.

Atanasiu: La sate te întâlnești mai ușor cu oamenii, fiind comunități mai restrânse, dar oricum este o campanie atipică față de ceea ce a fost până acum. Nu știm ce înseamnă maturizarea electoratului român, care am observat la ultimele alegeri că a dat semne de maturizare. Am văzut că au înțeles foarte bine și ceea ce înseamnă risipirea votului către partidele mici, de aceea cred că de data aceasta o să avem o surpriză plăcută. O să vedem că cei care își doresc să iasă un anumit candidat vor vota din primul tur, indiferent de prietenii, de familie, de rude. Eu cred că de data asta putem miza pe votul util, fiindcă am observat și la alegerile trecute tendința oamenilor de a nu mai risipi voturile.

Citește și: VIDEO: DOVADA BLATULUI făcut de PNL cu primarii penali

R. Cum stați la Capitală? Care sunt rezultatele, măcar, așa, intermediar?

Atanasiu: Nu am o evaluare. Majoritatea celor care au făcut evaluări mi-au spus că pornim din poziția a doua, foarte aproape de poziția numărul 1.

R. Asta e tot ce știți?

Atanasiu: Aproape tot, că încă mai sunt două Sectoare unde suntem bară la bară.

R. Cum se face calculul la București?

Atanasiu: Experiența alegerilor trecute ne arată că în București partidele mici sau independenții obțin cam 35%, iar restul de 65% se împarte între partidele mari. Dacă luăm 35%, PNL a câștigat alegerile.

R. Cum ați ajuns la candidatul cu numărul cinci (!), a fost un șir lung de evenimente în istoria recentă.

Atanasiu: E foarte clar că mai avem de armonizat în interior. Am avut și două surprize neplăcute cu doi candidați care s-au retras și unul care a fost nevoit să se retragă. Nu au fost luate în calcul aceste retrageri și de aceea am și avut această multitudine de candidați într-un timp foarte scurt, ceea ce a părut a fi o bâlbă a partidului. Sper ca până la urmă, decizia pe care am luat-o și care era previzibilă, era normală, președintele de București trebuia să își asume.

R. Și după decizia CCR, pe alegeri au fost două voci. Alina Gorghiu și Cătălin Predoiu, fiecare a înțeles altceva. Se vede clar că nu e unitate.

Atanasiu: Faptul că au înțeles lucruri diferite nu e o problemă. Toți am înțeles foarte clar că Curtea Constituțională s-a ferit să discute subiectul pe două tururi și atunci s-a ajuns la a renunța la două tururi printr-o lipsă a dezbaterii pe subiect și nu printr-o dezbatere, urmată de o decizie tranșantă a Curții.

R. Aveți să vă reproșați ceva în candidatura numărul patru (O mică capcană întinsă de reporter)?

Atansiu (face o scurtă pauză și numără pe degete să vadă care au fost candidații PNL la Capitală) Care era a patra? Domnul Bușoi, domnul Orban, domnul Munteanu și domnul Predoiu. La domnul Predoiu vă referiți?

R. Nu, la domnul Munteanu.

Atanasiu: Asta era a treia.

R. El spusese că dumneavoastră l-ați propus candidat al PNL.

Atanasiu: Da, eu l-am sunat să vină la discuția cu conducerea centrală a partidului. De propus, l-am propus cei din conducerea centrală a PNL. Eu cred în continuare că domnul Munteanu era o soluție bună atât pentru PNL, cât și pentru bucureșteni.

R. Candidatura domnului Predoiu?

Atanasiu:  Candidatura domnului Predoiu este o candidatură firească, normală, în condițiile în care orice mare partid politic pleacă la luptă cu șeful său de campanie.

R. Cu domnul Munteanu adunați mai mult de la nehotărâți?

Atanasiu: Probabil. Nu am făcut o analiză ca să vă pot spune cât aduceam din partid și cât din afara partidului prin candidatura lui Marian Munteanu, dar emulația care s-a stârnit în jurul acestei candidaturi și faptul că opt zile nu s-a discutat decât despre argumente pro sau contra lui Marian Munteanu și nimic altceva, am ajuns la concluzia că Marian Munteanu nu putea ieși pe locul II. Deci se discuta doar despre el, pro sau contra, dacă erau chiar și mai puțin de 40% pro-Marian Munteanu câștiga alegerile.

Interviul integral cu Teodor Atansiu va fi difuzat în curând de STIRIPESURSE.RO. Ce spune despre reforma în PNL, calculele din culise pentru câștigarea alegerilor sau dat la care va fi organizat Congresul marelui PNL, pe toate le veți afla în interviul cu eminența cenușie a PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.