Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU Dan Motreanu: Președintele PNL ar trebui ales de către toți membrii!

motreanu

Dan Motreanu, prim-vicepreședinte al PNL a acordat un interviu pentru Stiripesurse, în care a vorbit despre  noua structura de conducere, dar și despre faptul că își dorește ca președintele PNL să fie ales de către toți membri de partid. Deși, la acest moment, nu a fost adoptată o astfel de prevedere, Motreanu speră că Statutul PNL va putea fi modificat la următorul Consiliul Național din aprilie.

SURSE - Se tulbură apele în coaliția de guvernare: Liviu Dragnea intervine

V-a nemulțumit forma statului, așa cum a fost el propus ?Am văzut că v-ați abținut la votul final privind  modificarea statutului ?

Da, este corectă observația. M-am abținut, în primul rand, pentru că mi-aș fi dorit ca președintele partidului să fie ales de toți membrii partidului. Din păcate nu am avut curajul de a lua această hotărîre. Mă așteptam ca propunerea (făcută in BPN de Cristian Buican)să aibă mai multă susținere. Așteptarea mea pleca de la faptul că de cîteva săptămîni mai mulți colegi, chiar lideri ai partidului,au anunțat triumfalist că vor propune și vor vota ca președintele partidului să fie ales de toți membrii.

Era un moment bun pentru a arăta publicului că PNL își alege o echipă cu o reprezentare cat mai mare. Care a fost motivul pentru care nu s-a aprobat alegerea președintelui PNL de către toți membrii?

Motivele invocate au fost de natură tehnică și organizatorică. Este adevărat că PNL nu are o istorie, o  experiență privind un așa-zis vot universal (al tuturor membrilor) pentru alegerea președintelui, dar totuși am fi putut încerca. Sunt sigur că ales astfel - prin vot direct de către toți membrii, chiar cu posibilitatea unor mici incoerențe organizatorice, noul președinte al PNL ar avea o legitimitate mult mai mare atat internă cat și in afara partidului.

Dedesubturile luptei pentru putere în ALDE. Care sunt taberele și care este miza luptelor interne?

Rezultatul nesatisfăcător de la alegerile parlamentare poate fi explicat și prin prisma faptului că a existat o ruptură de viziune, mesaj, strategie si așteptări intre baza și leadership-ul partidului. Nu poți cere membrilor, simpatizanțiilor nostri  o susținere necondiționată, permanentă, fără ca tu să-i consulți, făra a-i lua parte la decizie.

Sunt sigur că pentru binele PNL, cu atat mai mult in acest moment de reașezare, de clarificare,  o consultare a tuturor membrilor este bine venită și absolut obligatorie.   Putem vorbi și de coerența statutului, de aceea am și propus ca alegerile interne, de la toate nivelele – local, județean și național să se facă cu participarea tuturor membrilor. Din păcate, noile prevederi statutare aprobate la sfarșitul saptamanii includ adunări generale ale tuturor membrilor doar pentru  nivelul local și nu și pentru cel județean și național. Dacă lucrurile vor rămîne așa, atunci cu siguranță am pierdut un bun prilej pentru a demonstra că PNL a înțeles care sunt astăzi unele dintre așteptările importante  ale societății, implicit ale societății interne din partid –transparență – consultare - participare.

Cred că este foarte clar (pentru cei mai mulți dintre noi)că asistăm la dorința cetățenilor de reintoarcere la o formă de democrație directă. Technologia permite( și va evolua) intr-o mare măsură acest lucru, accesul mai rapid la informație și la mai multe surse de informare,  toate acestea fac ca cetățeanul să-si dorească să aibă o implicare, o participare mai mare la deciziile care il privesc in mod direct. Prin similitudine aceleași așteptări le au și colegii din partid .

Credeți că se mai poate schimba ceva? Mai există o șansă pentru introducerea unui astfel de sistem de vot, se mai poate alege președintele de către baza partidului?

Sigur.  Statutar,  In acest moment toți cei care iși doresc să candideze la funcția de președinte PNL ar trebui să-si prezinte moțiunea/ programul politic undeva in jurul datei de 2 mai.   Cred că pină atunci se pot creiona, chiar și verifica mai multe proiecte care să permită alegerea președintelui PNL de către toți membrii. Eu impreună cu alți colegi avem deja 2 proiecte in lucru, unul coordonat de Cristi Buican și celălalt de Florin Alexe .  Sperăm că il vom putea prezenta si vota la Consiliul Național, singurul for in care se pot face modificări la statut, și care probabil va avea loc in luna aprilie.

Datorită fuziunii structura de conducere ajunse la un număr foarte mare. Aveați un Birou Permanent de peste 100 de persoane.Era aproape nefuncțional. Ați rămas cu această formă?Ce alte schimbări au mai intervenit la nivel central?

Intr-adevăr există cateva diferențe față de vechiul statut. Noutatea principală fiind apariția Biroului Executiv, prin care s au avut in vedere mai multe obiective. Pe de o parte, s-a urmărit crearea unei structuri mai suple,  care să asigure conducerea curentă a partidului, formată din presedintele partidului + 37 (4 prim-vicepresedinti, secretar general, 8 vicepresedinti pe domenii de activitate, 8 vicepresedinti regionali si 16 membri executivi care pot fi și președinți de filiale), pe de altă parte, s-a avut in vedere necesitatea unei formule care să inglobeze mai multe cerințe - acoperire națională,  experiența politică, organizatorică și expertiza profesională , dar și competența și credibilitate în comunicare publică.

Practic, Biroul Executiv va avea integra și asigura toate cele 3 paliere necesare unui partid modern și care țin de reprezentare, de organizare, și competență profesională.

Dacian Cioloș recunoaște că muncește la un partid nou

Candidaturile pentru aceste funcții vor fi uninominale și acest lucru, printre altele,  va arăta și imensa resursă umană de care dispune PNL. Sunt sigur că pentru fiecare funcție, fie că este de reprezentare, organizatorică sau pe domeniu profesional , vor intra în competiție cel puțin 2 sau 3 candidați foarte buni.

Este foarte clar că doar loialitatea și militantismul unui membru,( ele ar trebui insă să rămînă criterii eliminatorii pentru reprezentarea partidului), nu mai sunt suficiente pentru a putea deveni lider al partidului. Rezultatele din alegerile parlamentare și schimbările care au avut loc în societate ne-au arătat că, cel puțin pe partea dreaptă a societății, criteriile și exigențele de legitimare a liderilor politici au crescut foarte mult.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.