Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU Dan Negru: 'Probabil acum e trendul anti-religie'

Revelion Dan Negru 2021

Despre Dan Negru nu trebuie să spui prea multe. Este supra-numit ”regele audiențelor”, datorită celebrelor sale Revelioane de la Antena 1, stabilind recorduri la fiecare început de an. Însă, trebuie să spunem despre Dan Negru ceea ce nu putem, din nefericire, să zicem despre alte vedete de nivelul său: este profund ortodox și nu se sfiește, ca alții, să o arate.

Asumat față de biserica în care s-a născut și în care a fost botezat, Dan Negru a acceptat, în premieră, să vorbească, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, doar despre religie și relația pe care o are, el și familia sa, cu biserica și slujitorii ei.

Dan Negru a tranșat deschis provocările cu care credincioșii se confruntă într-o societate pe care vocile progresiste și neomarxiste o vor uniformă, fără factorul religios, fără valorile creștine care au pus bazele valorizante și care au făcut din om ceea ce este.

Vedeta de la Antena 1 a vorbit și despre colegii de breaslă, vedete admirate de mulți tineri, dar care fie nu își mărturisesc deschis credința, fie îi numesc ”pupători de moaște” și ”oameni de ev mediu” pe ortodocși.

Cristi Șelaru: Surprinzător pentru mulți dintre telespectatori, mai ales cei care nu prea vă cunosc, sunteți una dintre puținele vedete de televiziune din România care are curajul, într-o societate tot mai pauperă religios, să vă manifestați credința și să o mărturisiți. Când ați luat decizia de a vorbi, în public, despre ortodoxie și valorile ei?

Dan Negru: Decizia am luat-o în 1971, atunci m-am născut. Nu sunt un habotnic și sunt tare departe de a fi un creștin practicant, dar nu mi-am ascuns niciodată religia în care m-au botezat părinții mei, cea în care sunt botezați cei mai mulți români pe care-i cunosc. Nu cred că a-ți mărturisi credința e un curaj, dimpotrivă, e o normalitate. Părinții și bunicii mei au trăit vremuri în care libertatea religioasă nu exista. Eu nu le-am prins în maturitate, așa că nu știu cum e să ți se interzică dreptul ăsta. Deci, nu e deloc un curaj.

Cristi Șelaru: De când postați și vorbiți despre biserică, preoți și ortodoxie, v-ați confruntat cu atacuri pe rețelele de socializare? Cum ați reacționat și ce gândiți despre cei care se manifestă în acest mod, atentând, practic, la libertatea religioasă a unui om?

Dan Negru: Am prieteni admirabili care sunt atei și cu care am discuții aprinse, dar cu care, la sfârșitul zilei, rămân prieten. Nici ei nu mă conving , nici eu pe ei. ”Hatereala” pe rețele de socializare e o normalitate și subiectul religiei generează o ”hatereala” asemănătoare cu subiectul Steaua-Dinamo. Asta arată că trăim în epoca de piatra a spiritualității. Și eu am îndoieli, și eu am temeri, dar am învățat că credința nu e despre minte, ci despre inimă, și atunci nu fac decât să schimb macazul, din creier în inimă.

Cristi Șelaru: Ați fost una dintre puținele voci din tabăra mirenilor care nu ați tăcut de la debutul pandemiei. Asta, deși mulți preoți și ierarhi au ales să tacă în fața restricțiilor impuse de autorități. Fără a judeca nici ce ați făcut dvs., nici ce au făcut clericii, considerați că ar fi trebuit să fie mai multe glasuri pentru apărarea dreptei credințe și a credincioșilor?

Dan Negru: Eu nu cred că există un război împotriva credinței. Ar fi inutil și l-au pierdut armate ideologice mult mai mari înaintea nostră.

Cristi Șelaru: Am remarcat, urmărind ce ”voci” iau apărarea bisericii, că mulți dintre intelectualii români premiați, de-a lungul anilor, de diverse eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române au ales să tacă în fața încălcărilor flagrante ale libertății religioase. Ce credeți că i-a împiedicat să ia atitudine?

Dan Negru: Premiile date de Biserica sunt irelevante. Nu din lumea asta aștept eu diploma și clericii bisericii sunt Vameșii care doar îmi arată culoarul spre graniță. Acolo vom vedea dacă merit viza sau nu. Așa că și insignele multe date de Biserica sunt insignifiante.

Cristi Șelaru: Pe cine ați remarcat, în ultimul an, ca ”voci” ale bisericii?

Dan Negru: Cea mai puternică credință și vocea care contează cel mai mult în credința familiei mele e vocea mamei. Rugăciunea ei are cea mai mare putere. Dintre vocile publice ale bisericii, îmi sunt dragi doi oameni cu care îmi astâmpăr neliniștile, Părintele Necula și Părintele Vasile Ioana.

Cristi Șelaru: Dacă ați putea schimba, ce ați modifica în Biserica Ortodoxă Română?

Dan Negru: Ohoooo... Sunt atât de neînsemnat ca să pot să fac un lucru atât de mare. Totuși, aș face ceva: aș creste bobul de muștar care e din ce în ce mai mic în fiecare dintre noi. Bobul ăla al credinței.

Cristi Șelaru: Participați la slujbele religioase des sau doar ocazional?

Dan Negru: Bucuria mea cea mare e atunci când pot să-mi duc și copiii la biserică, așa cum mă duceau pe mine ai mei când eram copil. Acu' e rândul meu să fac asta...

Cristi Șelaru: Cum apreciați modul în care Biserica Ortodoxă Română se implică în filantropie?

Dan Negru: Știu multe acte filantropice făcute de biserică, dar făcute în liniște. Eram supărat, într-o vreme, pe lipsa de marketing, dar apoi am realizat ca butoaiele goale fac cea mai mare gălăgie. E prea multă gălăgie în jur.

Cristi Șelaru: În lumea vedetelor, multe dintre ele evită să vorbească public despre credință, chiar dacă sunt apropiate de biserică. De ce credeți că le este ”rușine”/”teamă” să o facă, să își asume ortodoxia?

Dan Negru: Probabil acum e trendul anti-religie, așa cum în anii 90 era trendul pro-religie. Nu e o moda asta, dar cum noțiunea de vedete e sinonima cu moda, probabil fiecare trage după modă.

Cristi Șelaru: Cum vă raportați la colegii din televiziune sau la vedetele pe care le cunoașteți și care atacă Biserica, slujitorii săi, credincioșii și chiar dogmele ortodoxiei? Catalogând astfel credincioșii și credința, automat și dvs. intrați sub aceeași etichetă pe care acești ”colegi” o lipesc.

Dan Negru: Cu îngăduință. Știu că, la capăt de drum, îmi vor da dreptate. La sfârșitul jocului, și regele și pionul ajung în aceeași cutie.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.