Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Șerban Nicolae, reacție vehementă, după ultimul interviu al lui Kovesi: Este o declarație JENANTĂ

serban nicolae

Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a acordat un interviu pentru STIRIPESURSE.RO în care a vorbit despre cea mai arzătoare temă a zilei: legile justiției. Senatorul PSD a ținut să taxeze declarația procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, conform căreia dacă acest pachet de legi va trece se va institui controlul politic asupra DNA și arată că o astfel de declarație este ”destul de jenantă”, cu un scop ”propagandistic”.

Iată declarția Laurei Codruța Kovesi, la Rezistența TV:

Dacă acest pachet va fi adoptat în forma pe care am văzut-o, DNA o să investigheze fapte mărunte. Dacă o să mai poată investiga şi alte fapte, mă îndoiesc. În momentul în care va fi un control politic asupra activităţii DNA, tot ceea ce a făcut DNA în ultimul an nu se va mai întâmpla, cred că răspunsul este foarte clar”, a spus Kovesi.

Replica liderului senatorilor PSD este parte a unui interviu acordat STIRIPESURSE.RO, interviu care va fi publicat în integralitate, sâmbătă.

”Destul de jenantă, mai ales că în pachetul de legi privind justiția respectiv statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și CSM-ul, nu se vorbește despre competențele DNA. Aceste prevederi sunt într-o altă lege, în legislația penală, asta pe de o parte, deci nu se pune problema că s-ar fixa în aceste legi trepte de competenețe a DNa, iar pe de altă parte, declarația este cle puțin stupidă, pentru că nicăieri în pachetul de legi nu se vorbește despre controlul politic asupra justiției. Trec peste faptul că justiția se înfăptuiește prin instanțe de judecată ICCJ, Curte de Apel etc., parchetele având cu totul alt rol și anume ocrotirea valorilor societății,  apărarea drepturilor cetățenilor, deci nu e vorba despre înfăptuirea justiției. Este o declarație pur propagandistică, probabil gândită să sensibilizeze iarăși pe cei care vor să creadă aceste lucruri. De altfel, câtă vreme DNA este parte din PIICJ, Parchetul General, este practic imposibil să spui că DNA nu se va mai ocupa decât de lucruri mărunte.

R. În acest context al legilor justiției ne pregătim de un nou val de proteste. Cum vedeți această chestiune?

Este mai degrabă o chestiune de modă. Proiectul intră în dezbaterea Parlamentului și nimic nu împiedică cetățenii să facă propuneri, să citească proiectele care sunt deja publice, așteptăm avizele de la CSM, Consiliul Legislativ, de la Guvern, deci prin forme organizate ONG-uri, propuneri individuale. Eu nu am o gândire social-democrată asupra justiției și atunci am și spus că toți cei care pot să aducă îmbunătățiri, toți cei care cred că trebuie schimbat ceva în acest domeniu sunt liberi să facă propuneri și le vom lua în considerare. Un miting sau un marș de protest nu aduc nimic constructive, ele exprimă doar opoziție. Bun, eu sunt de accord și cu asta și chiar am și spus că sunt total împotriva celor care încearcă să limiteze dreptul la opinie, dreptul la protest. Singura constrângere în materia asta ar trebui să fie doar legea și bunele moravuri, în rest, nimeni nu trebuie să îngrădească dreptul la opinie, dreptul la protest, însă acestea nu aduc nimic constructiv. Ideea că nu trebuie schimbat nimic pentru că tot ce e acum e bine și funcționează perfect, ideea aceasta nu poate fi acceptată pentru că există o uriașă așteptare din partea societății pentru a schimba ceva. Este vorba despre răspunderea magistraților, în primul rând, reclamată de opinia publică într-o proporție covârșitoare, dar și de chestiuni care vin din interiorul sistemului judiciar. Nu noi, politicienii, am fost cei care am pus problema revocării membrilor CSM de către cei care i-au ales. Îmi este imposibil să înțeleg, din moment ce sunt procurori și judecători care cer o asemenea procedură în lege, care ne solicită să punem în acord legea CSM cu decizia CCR dată acum patru ani, de ce ar fi cineva împotriva oricărei modificări. De aceea, cred că discuția este una intens propagandistică, cu o miză și politică de data asta”, a spus Șerban Nicolae.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.