Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU EVENIMENT/ CĂTĂLIN CHERECHEȘ, DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE despre Dosar și viitorul său

arhiva personala
Catalin Chereches

Este cel mai amplu interviu acordat de Cherecheș după arestarea preventivă. În prezent, primarul ales este suspendat, putând să își reia mandatul după revocarea arestului la domiciliu. Iată interviul acordat de primarul suspendat al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș:

DOSAR FABRICAT

- Vreau să vorbim de dosarul dumneavoastră. Aveți reproșuri, semne de întrebare?

- M-am gândit ce se află în spatele cazului meu. Sunt lucruri care se întâmplă în subteran, sunt lucruri care sunt transmise sau vin din mediul politic...

Vezi și: Magistrații, atac VIOLENT la Guvernul Cioloș: Atitudine duplicitară și lipsită de bună-credință

DEZVĂLUIRI DESPRE DOSAR

- Sugerați că s-ar fi pus ceva la cale împotriva dumneavoastră?

- Nu sugerez. Eu citesc şi constat ce mi s-a pus la cale. În decembrie 2015, un prieten foarte bine conectat la structurile statului, mi-a spus: „Cătălin, ar fi bine să nu mai candidezi. Ar fi bine să nu mai faci o perioadă politică”. M-am simțit, aşa, uşor jignit, pentru că atunci când îți construiești o carieră, faci lucruri pentru comunitate, laşi în urma ta fapte frumoase, te simți mâhnit când cineva îți arată ușa șiîți spune că ar fi mai bine să pleci. Mi-a spus că se vor întâmpla lucruri pe care nu le voi putea evita. Am lăsat lucrurile să treacă, am simțit în perioada de precampanie electorală diverse provocări, diverse presiuni. Cu toate acestea mi-am depus candidatura pentru un nou mandat de primar.

Am continuat să-mi desfășor activitatea normală din cadrul Primăriei, inclusiv să mă întâlnesc cu diferite persoane. Așa m-am întâlnit cu un preot de la  Catedrala Episcopală şi cu o doamnă care conduce Asociația Femeilor Ortodoxe, pentru a pregăti împreună tot ceea ce înseamnă pachete pentru sărbătorile de Paști. Moment în care a venit DNA-ul.

 

DEZVĂLUIRI DESPRE DENUNȚĂTOR

- A fost vorba de o înscenare?

Pe lângă amenințările și informațiile pe care le-am avut în legătură cu intenția eliminării mele, o dovadă a înscenării este dialogul dintre denunțător și o altă persoană în care primul se exprimă așa: „Când îl facem pe Cherecheș?”, la care vine răspunsul: „De sărbători, în mijlocul campaniei”.

Un alt exemplu este un dialog între denunțător și o altă persoană în care îi cere acesteia să se pregătească să facă un denunț împotriva mea. Trebuie să menționez că dialogul respectiv s-a purtat cu câteva săptămâni înainte ca eu să fiu arestat.

 

AM CERUT TESTUL POLIGRAF ȘI CONFRUNTAREA CU DENUNȚĂTORUL

-Ce probe sunt în dosar?

În acest dosar există doar o singură așa zisă probă,denunțul unui om care a făcut un denunț sub imperiul emoțiilor și presiunilor, și 40 de martori care susțin clar poziția mea procesuală de om nevinovat. Oameni care spun adevărul despre relația mea cu denunțătorul. Am fost șocat că nu au fost acceptate cererile mele făcute procurorului, care e obligat conform legii să administreze probe și pro și contra. De exemplu mi s-a refuzat testul poligraf și confruntarea cu denunțătorul, care cred că puteau lămuri lucrurile.

 

NU A EXISTAT NICI UN FLAGRANT

- S-a spus pe surse că ar fi fost un flagrant...

- Nu a fost vorba de niciun flagrant, de absolut nimic. În dosar nu se specifică nicăieri faptul că este vreun flagrant. Lucrul ăsta a fost aruncat doar în presă, pentru a da o sonoritate mai mare acestei povești.

Un cunoscut de-al meu, pe care l-am ajutat de-a lungul timpului și financiar să-și consolideze un trust de presă, lucruri de altfel recunoscute de el în declarațiile pe care le-a dat, a intrat, cum era obișnuit, la mine în birou, mi-a lăsat o sumă de bani pe care i-o împrumutasem cu câteva săptămâni înainte.

Acest lucru era cunoscut de foarte multă lume, împrumutul fiind destinat achitării datoriilor către jucătorii echipei de fotbal pe care o conducea. Șibineînțeles că omul, pregătit fiind de către DNA, cu șase luni înainte, a făcut acest joc. Deci nu este vorba de nici un flagrant, mai ales că lipsește și fapta.

 

TURNĂTORUL

- Detaliați, vă rog...

Denunțătorul a mințit când a declarat că i-aș fi cerut sume de bani (paradoxal, chiar lui, care spune că îi împrumutam lunar sume consistente de bani) pentru a aproba hotărârile Consiliului Local în vederea susținerii echipei de fotbal în anul 2016. În dosar există o adresă din 2016 către clubul de fotbal, semnată de mine, prin care anunțam că nu poate beneficia de finanțare de la Consiliului Local deoarece  are datorii la bugetul local și la bugetul de stat. Mai mult decât atât, un primar nu aprobă hotărâri ale Consiliului Local. Din înregistrări reiese foarte clar provocările și instigările acestui personaj.

 

TURNĂTORUL ȘANTAJAT ȘI INTERCEPTĂRILE TRUCATE

- A înregistrat cu tehnică de la DNA?

- NU. Această poveste se bazează pe niște înregistrări făcute de el. El înregistra de vreo 6-7 luni unele întâlniri cu mine, pe telefon. Le trunchia și reținea doar ce îi convenea lui de pe telefonul mobil.  Procurorii au luat în considerare înregistrările, și chiar au făcut procese verbale, nu în baza a ceea ce extrăgeau direct de pe telefon, ci cu ceea ce aducea denunțătorul pe stick-uri sau pe CD-uri, înregistrări  modificate tehnic pe diverse calculatoare. Dar nici măcar telefonul cu care a înregistrat, care era obligatoriu să fie păstrat de DNA, nu a fost cerut șinu există la dosar. Pe aceste înregistrări încă nu s-a făcut expertiza, și pentru mine este cert că sunt trunchiate și manipulate.

 

LA CEDO

- Ați contestat aceste probe? A existat mandat de interceptare sau de siguranță națională?

- Noi am contestat aceste așa zise probe, însă în România, din păcate, este oarecum normal ca un judecător să nu îți accepte contestația de prima dată. Bineînțeles că aceste lucruri vor trebui expertizate. Am făcut contestație, inclusiv la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Le vom contesta în continuare și vom cere expertize. Nu a existat niciun mandat de Securitate Națională sau de Interceptare de niciun fel.

 

JUDECĂTORI NEOBIECTIVI

- Și atunci care a fost miza?

- Am fost vânat de către un singur procuror, din 2012. Atunci am avut mandate succesive de interceptare pe Siguranță Națională, eliberate de către judecători. Ulterior, aceiași judecători m-au ţinut în arest în acest dosar, care nu are nicio legătură cu mandatele respective.

Acești judecători au dat ulterior decizii împotriva mea, lucru absolut nelegal, pentru că un judecător care dă un mandat de interceptare nu mai poate să vină să te judece în legătură cu arestul preventiv.

Acest demers nu-i asigură judecătorului obiectivitatea necesară de a evalua temeiurile care stau la baza deciziei de arest. Sunt lucruri desecretizate, o parte dintre ele au intrat într-un dosar care mi-a fost instrumentat și început, în calitate de suspect, doar în 2013. Dar, după prezențadoamnei Udrea în Baia Mare, am senzația că cineva s-a supărat.

 

ELENA UDREA ÎN MARAMUREȘ

- Adică vi se trage de la Elena Udrea? De ce?

- Noi în Maramureș suntem  gazde foarte bune și ospitaliere și se pare că acest lucru a supărat.  Doamna Udrea s-a simțit foarte bine la noi, în Maramureș.

- Explicați vă rog...

În 2013 s-a instrumentat un dosar care analizează 80% din pașii pe care Cătălin Cherecheș i-a făcut în perioada 2011 – 2013. Acest dosar, până astăzi, în 2016, a rămas  doar în urmărire penală. Nu este niciun denunțător și, din cei 150 de martori audiați nu există niciunul care să fi dat vreo declarațieîmpotriva mea.

Mai mult decât atât, nici în dosarul aflat acum în instanță, nu există niciun fel de probă decât aceea a denunțului făcut de către martorul denunțător în decembrie 2015, moment în care eu nici măcar nu eram în țară. Eram plecat la schi.

 

AMENINȚĂRILE UNUI MINISTRU

- Care e ținta?

- Ținta ar fi pur și simplu, cred eu, și lucrul acesta se întâmplă în foarte multe locuri din România, să se dea un exemplu. Un scenariu pe care mi l-a sugerat Ioan Rus, fost ministru de Interne, fost ministru al Transporturilor, când eu aveam 25 de ani: „Băi, Cătăline, noi pe ăștia ca tine, mici și conflictuali, îi tăiem din rădăcină!” Cam asta este filozofia. Toțicei care nu sunt de acord cu modul de acțiune al unor politicieni sau oameni de afaceri, sunt executați. Și, de obicei, sunt executați cei cu notorietate, ca să nu mai aibă curaj cineva să preia exemplul, să meargă pe același model.

- Pe cine ați deranjat?

- Bineînțeles că devenind primar al Municipiului Baia Mare, am deranjat multă lume. I-am deranjat pe afaceriștii care căpuşaseră o primărie unde nu s-a făcut mai nimic douăzeci și ceva de ani. După ce am venit la primărie oamenii au văzut că sunt bani pentru orice. În limita rezonabilului. Până atunci nu se făcea curățenie, nu se reabilitau drumurile, nu existau locuri de joacă, parcurile erau o ruină, etc. Problema este că sistemul corupt, mediul afaceriștilor veroși, întotdeauna dorește să aibă în administrație un partener docil, care să poată fi  cumpărat și șantajat. Eu am fost omul care niciodată, în campaniile electorale, sau în acțiunilepe care le-am făcut, nu am cerut bani nimănui. Am făcut totul exclusiv din banii familiei mele, pentru că ne-a dat Dumnezeu, și mie, și familiei, să avem suficiente resurse financiare pentru a putea face aceste lucruri.

 

DONAȚIA MAMEI

- Apropo s-a spus și în această campanie că ați primit de la mama dvs. 1,5 milioane de euro donație. De unde?

- Mama mea a moștenit niște imobile, le-am valorificat, am cumpărat altele, ne-am împrumutat, am profitat de acel boom imobiliar. Astfel un imobil care a costat un milion de euro, l-am valorificat, împreună cu mama mea, la mult mai mulți bani, șiatunci a avut posibilitatea să îmi facă această donație absolut legală din toate punctele de vedere. Doamna Mungiu-Pippidi mi-a făcut o prima reclamație la ANI, în 2010, iar lucrurile au fost clarificate și am o decizie de clasare a dosarului inițiat prin reclamația respectivă. Această donație am trecut-o în declarația de avere cu câțiva ani înainte de sesizarea doamnei Mungiu.

 

ARESTUL PREVENTIV

- Cum a fost în arestul preventiv?

- Am stat trei luni și jumătate în arest la IPJ Cluj, respectiv la Gherla, și vreau să vă spun că am fost într-un fel surprins să văd acolo oameni care sunt mai morali și mai demni decât unii care fac politică sau care ocupă funcții importante în diverse instituții.

- Care au fost condițiile?

- Nu pot să spun că sunt condiții bune din perspectiva unui om normal, care nu se poate obișnui în fiecare zi să stea în același spațiu, să vorbească cu aceiașioameni, să citească toată ziua, să se uite la televizor,   să aibă un program absolut stereotip.

Dar abuzul cel mai mare cu privarea libertății este asupra spiritului omului, mai ales dacă ești ținut acolo, așa cum am fost eu, știind că ești nevinovat. Tocmai de aceea am înaintat prima cerere la CEDO, legată de măsura arestului, si nu de condițiile fizice din arest, iar această petiție a fost acceptată și va fi judecată. E un pas mare...

 

ÎN AREST CU CRIMINALI ȘI VIOLATORI

- Cu cine ați stat în arest?

- Sunt oameni simpli, care de cele mai multe ori mă cunoșteau, pentru că suntem din aceeași zonă. Este vorba despre arest preventiv, unde nimeni nu e condamnat. Acolo sunt adunați toți la un loc, indiferent de faptă. De la criminali, la violatori, la hoți, la oameni care au săvârșit fapte reprobabile. Vreau să vă spun că este foarte important să se știe că un arest preventiv nu înseamnă o condamnare. Este foarte important să respectăm regulile care stau la baza unei societăți civilizate, drepturile omului, dintre care prezumția de nevinovăție este sfântă.

- Povestiți-ne cum a fost în arest...

- Privarea de libertate este o măsură foarte dură luată asupra unui om. Nu a fost ușor. Până la urmă este vorba despre cine ești și nu despre ce vor alții să arate că ești. Chiar și în acest mediu ostil, neconvențional, am reușit să mă fac folositor oamenilor, ajutându-i să întocmească scrisori către cei dragi, să facă diferite cereri, să-și rezolve  diverse probleme.

Decat liber si delator mincinos, mai bine om de onoare

- Au venit emisari la dvs la închisoare?

- Au venit mulți, dar cei mai simpatici au fost cei care, venind la primărie să constate că fără să fiu eu înăuntru, cineva mi-a pus niște bani în birou, ducându-mă seară târziu la Cluj Napoca, mi-au spus: „Domn Primar, să știi că întotdeauna există un pește mai mare ca tine. Şi până dimineață ai tot timpul să te gândești la niște pești mai mari decât tine, iar dacă ai să ne spui ceva interesant despre aceștia, sigur noi o să uităm de tine și tu o să uiți de noi!”. Dar eu niciodată nu voi fi un turnător. Indiferent de ce se va întâmpla, eu nu sunt un delator. Se știe cam prin ce medii politice înalte am avut relații, însă eu sunt un bărbat cu caracter, care respectă onoarea.

- Pe cine doreau să turnați?

- Am fost într-un parteneriat politic cu Gabriel Oprea, doamna Udrea a fost cea care, din funcția de Ministru al Dezvoltării, a ajutat foarte mult Baia Mare. Din păcate pentru cei mânați de ură, nu am să spun niciodată lucruri rele despre aceștia. Ei sunt cei care au avut, la nivel înalt, tangență cu mine în mod direct, dar eu nu voi face denunțuri și nu voi spune minciuni despre cineva. Nici chiar despre oamenii care îmi fac rău.

- La cine vă referiți?

- De exemplu la denunțătorul mincinos, care în mod normal ar trebui să aibă parte de toată ura mea și a familiei mele. Însă eu pot să-l înțeleg pe acest individ pentru că are o condamnare cu suspendare, are un dosar penal unde e suspect, mai are încă unul, unde este învinuit. Bănuiesc că a făcut acest denunț mincinos pentru că a cedat șantajului. Astăzi el este cel care intră cu o mașină scumpă, cumpărată pe banii mei, în curtea DNA-ului, în condițiile în care chiar și poliției îi este restricționat accesul. Vorbim de echilibru în instanță, dar faptul că un astfel de denunțător poate să influențeze martori, să-i șantajeze, să facă orice și nimeni să nu îi facă nimic, este dovada unui sistem care încă nu a ajuns la nivel european.

 

MARTORI SANTAJAȚI

- Sugerați că au fost șantajați martorii?

- Nu sugerez, sunt convins. Denunțătorul îi caută acasă spunându-le: „vezi că o să te arestăm mâine daca nu vii să faci un denunț împotriva lui Cherecheș!” Le-am spus și celor din instanță asta, dar nu contează!

În România, pentru a beneficia de o soluție dreaptă, trebuie să ai noroc să pici la un complet format din judecători corecți, care să nu fie deloc vulnerabil în fațasistemului. E greu! Cred că România și românii mai au mult de evoluat în acest domeniu. Deocamdată  știufoarte clar că în România, și din perspectiva legii penale și din perspectiva legii civile, cetățenilor nu le sunt respectate drepturile. Drepturile procesuale, drepturile normale. Am vorbit cu avocați, cu specialiști în drept din străinătate, pregătind cererile mele pentru CEDO, și se cruceau când vedeau modul în care procedau judecătorii, modul în care procurorii se manifestă, și modul în care nu se respectă drepturile care stau la baza unui sistem judiciar. Cred că este important să apărăm aceste drepturi. Drepturi la care poate că nu ne gândim în fiecare zi, dar care până la urmă sunt fundamentul democrației și al justiției.

 

ÎMI ASUM ROLUL DE COBAI

- Unde suntem?

- Eu cred că suntem la început de drum și îmi asum, împreună cu mulți alții, rolul acesta, de cobai. Experimentând pe noi, ca la anatomie, statul român se va putea calibra din perspectiva juridică șijudiciară.

 

NUNTA LUI CHERECHEȘ

Vă însurați?

De Revelion, în 2015, le-am spus băimărenilor că în anulcare vine o să mă căsătoresc. Ce să zic? Aş fi vrut! Dar nici în arest la Cluj, nici în arest la Gherla, nici în arest la domiciliu, în Baia Mare, nu e simplu să faci o nuntă. Aștept totuşi să treacă această perioada şi să mă îndreptşi eu pe drumul cel bun şi creştinesc al familiei. Experiența asta mi-a întărit caracterul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.