Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU: Gabriela Firea schimbă Capitala din temelii. Detalii despre cele 19 societăţi comerciale

facebook.com
gabriela firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a detaliat, într-un interviu acordat AGERPRES, motivele pentru care dorește înființarea celor 19 societăți comerciale pe acțiuni, deținute de municipalitate, care ar urma să aibă ca obiect de activitate producerea energiei electrice și termice, asigurarea iluminatului public, dezvoltarea infrastructurii unităților sanitare sau administrarea spațiilor publicitare.

Gabriela Firea a vorbit și despre numărul estimat de angajați ai acestor societăți, dar și despre transformarea regiilor și administrațiilor aflate în subordinea Consiliului General în societăți comerciale pe acțiuni.

De asemenea, edilul-șef a abordat teme precum, înființarea funcției de administrator public la nivelul Capitalei, lansarea unui concurs pentru realizarea unui logo reprezentantiv al Bucureștiului sau stabilirea tarifelor de închiriere pentru Arena Națională.

Primarul general a făcut referire și la intenția PMB de a investi în mansardarea și extinderea școlilor în care se învață în trei schimburi, dar și la momentul estimat pentru lansarea licitației în vederea achiziției de noi autobuze, tramvaie și troleibuze destinate RATB.

AGERPRES: Ați pregătit oarecum terenul pentru aceste proiecte, anunțând de mai multe ori că doriți să copiați modelul administrației vieneze, pe care o admirați în privința eficienței. Totuși, a surprins faptul că, într-un timp atât de scurt, ați propus un număr atât de mare de proiecte referitoare la un aspect atât de important — înființarea a 19 societăți comerciale. 
Gabriela Firea: Așa este. Încă din timpul campaniei electorale i-am informat pe bucureșteni că, în cazul în care voi deveni primarul general al Capitalei, vreau să aduc un plus în administrația publică a municipiului București și vreau să brevetăm și în capitala României modele administrative de succes, cum ar fi cel de la Viena. Dar holding-uri constituite din societăți comerciale pe acțiuni există și la Paris, și la Berlin, și la Madrid. Este o practică europeană ca UAT-urile (Unități Administrativ-Teritoriale), bineînțeles, respectând prevederile în vigoare, să înființeze societăți comerciale, tocmai pentru a crea un cadru legal mult mai rapid, mult mai eficient pentru serviciile publice, și să fie mult mai aproape de nevoile cetățenilor.

În mai bine de jumătate de an de când sunt primar general al Capitalei, am evaluat toate serviciile publice din București. Din nefericire, suntem cu toții nemulțumiți — și nu de acum, de ani de zile — de ceea ce se întâmplă în Capitală. Avem un buget considerat mare, aproape un miliard de euro, dar el nu se vede în calitatea serviciilor și în felul în care trăiesc bucureștenii, tocmai pentru că acest buget foarte mare, din punctul meu de vedere, nu a fost folosit eficient, în beneficiul cetățenilor. Practic, au fost câteva companii private abonate la acest mare buget de-a lungul anilor, nu au avut posibilitatea mai mulți antreprenori să lucreze pentru primărie, deci pentru bucureșteni. Din punctul multora de vedere, modalitățile de selecție nu au fost tocmai transparente, de vreme ce aceleași firme câștigau ani de zile aceste licitații. Propunerea mea este aceea, și îi rog pe bucureșteni să mă înțeleagă — acest model fiind brevetat în alte capitale europene care arată extraordinar—, să schimbăm modul de lucru, iar regiile și administrațiile care sunt în acest moment în subordinea Consiliului General să se transforme în societăți comerciale pe acțiuni, sută la sută ale municipalității, deci ale bucureștenilor, care să presteze servicii de calitate, la un preț mult mai mic, astfel încât și bucureștenii să plătească mai puțin și pentru iluminatul public, și pentru parcări, și pentru canalizare, și pentru apă, și pentru toate celelalte servicii — de salubritate, de curățenie, de mediu. Prețul să fie mai mic și calitatea mult mai mare.

De la acest principiu am început și cu acesta mergem înainte, mai ales că am adăugat și câteva domenii noi care, până acum cel puțin, nu au fost în atenția administratorilor Capitalei și care cred că sunt extrem de necesare. Toate aceste societăți comerciale sunt supuse controlului Curții de Conturi, în totalitate, pentru că ele sunt înființate potrivit legii 215 a Administrației Publice Locale. De asemenea, sunt în subordinea Consiliului General, adunările generale ale acționarilor sunt constituite din consilieri generali. Deci, atât organigrama, regulamentul de funcționare, investițiile, conducerile acestor societăți, sunt toate avizate de Consiliul General.

AGERPRES: Exclusiv din consilieri generali? 
Gabriela Firea: AGA este constituită din consilieri generali. Consiliul de Administrație și conducerea societăților sunt alte persoane, în special specialiști pe domeniul respectivei societăți comerciale pe acțiuni înființate. Dar AGA este formată la fiecare societate comercială pe acțiuni din reprezentanți ai Consiliului General. Și iată, practic, o legătură directă între controlul Consiliului General și activitatea și eficiența acestor societăți comerciale pe acțiuni.

AGERPRES: Un principiu pe care l-ați enunțat la începutul mandatului dumneavoastră a fost transparența. De ce nu ați ales să le supuneți dezbaterii publice într-un termen mai lung de timp, nu doar cele cinci zile câte sunt până la următoarea ședință de Consiliu General? 
Gabriela Firea: Noi am publicat convocatorul acestei ședințe care va avea loc marți, dar din acest moment, toate sunt supuse dezbaterii publice pentru că la ședința de marți practic Consiliul General va dezbate oportunitatea înființării acestor societăți comerciale pe acțiuni iar după acest moment se vor putea dezbate toate detaliile, și tehnice, și administrative, și de investiții. Deci, este timp suficient, dar fără acordul de principiu al Consiliului General nu puteam nici măcar să rezervăm un nume la Registrul Comerțului pentru aceste societăți. Va fi o perioadă suficientă de timp pentru dezbatere, deoarece după votul de marți nu înseamnă că activitatea începe imediat, ci practic există o perioadă destul de lungă de timp, dar fără acest acord de principiu al Consiliului General nu puteam să facem niciun pas pentru înființarea lor, nici măcar rezervarea titlului, denumirii societății la Registrul Comerțului. Vom reveni în Consiliul General cu propunerea de persoane pentru adunările generale ale acționarilor, de asemenea pentru organigramă, pentru Consiliul de administrație și, bineînțeles, pentru prioritățile de investiții.

Vom veni în fața Consiliului General cu toate aceste detalii. Practic, consider că este suficient timp pentru a analiza fiecare societate în parte, cu profilul său de activitate.

AGERPRES: A fost înființată deja o societate similară, Trustul pentru clădiri metropolitane. Nu ați luat în calcul și varianta de a vedea cum funcționează, iar apoi, în funcție de rezultate, să decideți și asupra creării unor societăți similare? Nu este un pas prea mare? 
Gabriela Firea: Ne-am grăbit în special cu Trustul de clădiri metropolitane pentru că toți constructorii știu, și chiar profanii, noi ceilalți, că timpul cel mai potrivit pentru a demara o construcție este primăvara. Iar pe perioada verii am reușit să aprobăm această societate de construcții pentru că vrem să demarăm urgent construirea de locuințe sociale și pentru tineri, în toate sectoarele Capitalei. De aceea, Trustul de clădiri metropolitane a fost realizat și mai rapid decât celelalte la care am lucrat pe parcursul iernii. E adevărat, știți foarte bine, că am avut și deszăpezirea de făcut, și alte activități curente, și, din punctul de vedere al pregătirii acestor proiecte, nu eram încă pregătiți. Cu siguranță, din punctul meu de vedere, dau toate garanțiile bucureștenilor că aceste entități economice vor funcționa, pentru că ele sunt validate de societăți similare care au fost înființate în întreaga Europă. Sunt și în România, pe lângă primăriile din țara noastră, foarte multe societăți comerciale pe acțiuni sau altele cu răspundere limitată care au fost înființate și li s-au delegat servicii publice și funcționează extraordinar de bine.

Deci, avem deja modele atât în Europa, cât și în țară. Într-adevăr, nu au fost în București, am avut o singură societate comercială, și anume Ciclop, care este destul de veche, cel puțin ca existență, și ea a fost cea care a permis înființarea trustului de construcții municipale pentru că aveam nevoie de încă un procent al altei societăți, sută la sută a municipalității. Și, practic, așa se va proceda în continuare. Mă refer ca și participațiuni, dar toate sunt din partea municipalității. Deci, nu se realizează în această fază un parteneriat public-privat, decât în continuarea activității, în exercitarea atribuțiilor acestor societăți comerciale pe acțiuni, se vor realiza parteneriate public-private. Sub nicio formă nu este o interferență a Primăriei Generale a Capitalei în activitatea economică privată a Bucureștiului. Este vorba despre parteneriate care se vor realiza de acum înainte, pe baza înființării acestor societăți, care vor însemna mai multă transparență, mai puțină birocrație, mai puțin subiectivism — și când spun această frază sunt destul de elegantă pentru că vă spuneam că toți bucureștenii au observat cu ochii lor cum ani de zile aceleași două-trei firme erau abonate la bugetul Capitalei.

AGERPRES: Practic, nu va fi Consiliul General acționar unic? Va fi acționar majoritar? 
Gabriela Firea: Va fi majoritar, în sensul că fiecare societate va avea peste 90% — municipalitatea, și restul — tot o companie a municipalității. Până la urmă, tot 100% Consiliul General — acționar, prin cele două societăți, cea nou înființată — peste nouăzeci și ceva la sută — și un mic procent, pentru că asta este legislația, o altă companie sută la sută a municipalității.

AGERPRES: Potrivit legii, o societate pe acțiuni trebuie să aibă un capital social. Care va fi contribuția Consiliului General, atât din punct de vedere financiar, cât și în natură — clădiri, terenuri? 
Gabriela Firea: La ședința din data de 28 februarie, Consiliul General se va exprima în legătură cu acordul de principiu pentru înființarea acestor societăți, urmând ca la o altă ședință de Consiliu General să se stabilească toate aceste detalii, inclusiv participarea cu bunuri, participarea la capitalul social, organigramă, cum vă spuneam, AGA, Consiliu de Administrație. Practic, marți se va da — și sper să se întâmple așa și să înțeleagă cei mai mulți consilieri generali că este o necesitate pentru Capitală să schimbăm modul de lucru, să schimbăm modul de a face administrație, care s-a dovedit a fi păgubos, cu unul nou, modern și eficient, spre binele bucureștenilor.

AGERPRES: Care estimați că este orizontul de timp în care vor începe să funcționeze primele societăți comerciale? 
Gabriela Firea: Ca să luăm exemplul Trustului de clădiri metropolitane, după momentul acordului de principiu a existat acea ședință în care s-a dezbătut aprobarea conducerii și, așa cum știți, în această perioadă, după promulgarea bugetului României, am primit și noi de la Ministerul de Finanțe suma care reprezintă cotele defalcate iar acum lucrăm la definitivarea bugetului, care în 30 de zile va fi urcat pe site pentru a fi dezbătut, potrivit legii transparenței în administrația publică locală. Deci, asta ar însemna că în câteva luni, dar nu foarte multe, aceste societăți vor putea să aibă și conducere, și angajați, și buget, pentru a-și putea începe activitatea. Toate acestea fiind aprobate — bineînțeles, anterior, dezbătute de către Consiliul General. De aceea, spun că eu cred că toți consilierii generali ar fi normal, cel puțin vizavi de promisiunile pe care le-au făcut față de bucureșteni, să fie de acord cu înființarea acestor societăți, pentru că ele vor schimba în bine modul cum ne vom raporta la toate serviciile publice și beneficiile pe care le vor avea bucureștenii. Iar ei vor avea control mult mai direct decât până acum, deoarece în actualul sistem Consiliul General aproba practic bugetul anual, iar primarul general, ca ordonator principal de credite, dispunea ulterior toate aceste plăți ale investițiilor.

În noua situație, potrivit legii, toate sumele care depășesc pragul stabilit prin lege vin la aprobare tot în Consiliul General, iar conducerea, consiliul de administrație, precum și directorii sunt aleși pe baza legii 109. Aici, sunt reguli foarte stricte și leagă activitatea managerului și durata mandatului său de rezultate, de optimizarea activității acestei societăți. Deci, vorbim despre guvernanță corporatistă în cadrul întreprinderilor de stat, iar nu ca acum, când conducătorii administrațiilor și regiilor dădeau un concurs și rămâneau la conducerea acelor instituții, indiferent de rezultatele economice, precum și de gradul de satisfacție al bucureștenilor. Practic, sunt persoane care nu au mai putut fi schimbate de pe poziție, chiar dacă în mod evident și cu ochiul liber se putea observa că acele instituții nu funcționau, iar serviciile erau de foarte slabă calitate pentru bucureșteni. În acest moment, dacă conducerea unei societăți nu dă randament, nu-și îndeplinește țintele asumate în fața Consiliului General, imediat, dar imediat, nu se mai poate prevala de altă legislație, și poate fi schimbat de Consiliul General direct, ceea ce, în acest moment, nu se poate în cadrul conducătorilor de regii sau de administrații. Angajații la aceste societăți comerciale pe acțiuni provin din actualele regii și administrații din subordinea Consiliului General, deci nu se vor face disponibilizări, nu vor fi dați oameni afară. Dimpotrivă, ei vor avea ocazia să lucreze în niște societăți comerciale pe acțiuni, în niște entități economice care sunt constituite pe baze sănătoase și care vor da rezultatele așteptate de bucureșteni.

AGERPRES: Și cum se va întâmpla concret acest lucru — ca angajații unei regii să devină angajații unei societăți comerciale? 
Gabriela Firea: Se încheie raportul de muncă cu Administrația sau Regia și se face contract cu societatea, potrivit Codului Muncii. Toate aceste contracte, la societățile comerciale pe acțiuni, se fac potrivit Codului Muncii. Sunt supuse aceleiași legislații. De asemenea, nivelul de salarizare, deci, cuantumurile de salarizare sunt prevăzute toate în Codul Muncii.

AGERPRES: Când vor simți bucureștenii în mod efectiv rezultatele acestei transformări, atât în ceea ce privește reducerea costurilor, pe care ați anunțat-o, cât și eficiența? 
Gabriela Firea: Administrația Capitalei este una dintre cele mai complexe din țară, dat fiind faptul că suntem organizați în șase sectoare administrative, dar patrimoniul este administrat doar de către Primăria Generală a Capitalei. Sunt anumite servicii care sunt delegate la sectoare, dar Primăria Capitalei are rol de monitorizare, control și verificare. Aceste societăți comerciale pe acțiuni vor fi mult mai aproape de cetățeni și de nevoile lor. Vă dau un exemplu: a venit primăvara, Capitala este plină de gropi. Când am venit la Primăria Generală a Capitalei am constatat că de doi ani de zile nu mai exista contract la Administrația Străzilor pentru reparații curente ale bulevardelor, străzilor, șoselelor. A urmat o procedură complicată — pentru că aceasta este situația în administrație, există destul de multe blocaje și întârzieri — și abia din acest moment este posibil să se înceapă această activitate, lucru care nu-i satisface pe cetățeni. Iar noi, tot ceea ce am făcut în această primăvară, după deszăpezire, când au apărut foarte multe cratere, am încercat cu oameni foarte puțini — și de multe ori mi se spunea că nu au specialiști, pentru că nu vor să vină să lucreze pe 14-15 milioane — să plombăm. Acest lucru nu poate să meargă la nesfârșit. Nu putem să mergem cu cârpeli și să considerăm că lucrurile sunt bine administrate în Capitală. Dacă această societate comercială pe acțiuni, spre exemplu, care are în administrare străzile, bulevardele, șoselele, ar fi funcționat de mai mulți ani de zile, vă asigur că nu ar fi fost aceste rămâneri în urmă și aceste neajunsuri.

Dar procedurile pentru administrație și regii sunt extrem de greoaie, extrem de complicate, extrem de birocratice. De aceea suntem în această situație. Când plouă afară nu mai merg semafoarele. În schimb, Capitala plătește milioane către o societate, dar nu avem posibilitatea, pentru că mi se spune tot timpul că nu sunt specialiști, că nu sunt oameni pregătiți... Asta este ceea ce am găsit. Nu e normal. La prima ploaie, cred că atunci când mergem la Viena, nu se opresc semafoarele. Eventual se strică unul, dar nu se strică 20 deodată. Pot să vă arăt mesajele pe care le primesc de la dispecerat, de la ploaia de săptămâna trecută, când jumătate de București era blocat. Tot ceea ce înseamnă serviciu public, din punctul meu de vedere, a suferit din cauza unei proaste administrări și a unei mențineri a unor contracte care au fost în favoarea câtorva companii, ani de zile. Practic, nu a fost un mediu concurențial, care să vină în interesul cetățeanului, atât prin prisma calității, cât și a tarifului perceput.

AGERPRES: Totuși, ce se va întâmpla în mod concret cu câteva regii — de exemplu, RADET, cu Elcen, Electrica, în contextul înființării acestei societăți comerciale care va produce și va furniza energie electrică și termică? Dar cu societatea care se ocupă acum de gestionarea traficului în București, cu care aveți contract? Cu Administrația Străzilor? 
Gabriela Firea: Haideți să le luăm pe rând, să începem cu RADET și societatea pentru producerea și distribuția de energie electrică și termică. Îi asigur pe toți angajații de la RADET că nu vor rămâne fără locuri de muncă. Îi asigur pe cetățeni că, sub nicio formă, nu vor avea o calitate mai slabă în ceea ce privește administrarea, distribuirea energiei termice. Dimpotrivă, lucrurile acum nu merg, așa cum ne-am dori cu toții. Sunt foarte multe probleme, avem conducte învechite, unele sunt chiar de acum 50 de ani. S-a văzut și în această iarnă, deși eforturile administrației au fost maxime, câte jumătate de zi, câte două-trei ore, au fost avarii foarte mari și a trebuit să se facă reparații de multe ori chiar și pe timpul nopții. Ceea ce ne dorim este pe de o parte, să construim câteva stații de cogenerare, astfel încât agentul termic să nu mai vină de la distanță foarte mare, cum se întâmplă acum — 20-25 de kilometri, deci, practic, la mijlocul cartierelor. Acolo unde specialiștii noștri consideră că este necesar se vor construi aceste stații de cogenerare. De asemenea, intenționăm să achiziționăm prin această nouă societate câteva CET-uri, și m-aș referi aici la CET Grozăvești și la CET Titan. Am suferit foarte mult pentru că CET-urile nu aparțin Capitalei și am depins de fiecare dată de colaborarea cu Elcen, care aparține de Ministerul Energiei, care nu a fost, din nefericire pentru bucureșteni și pentru noi, întotdeauna o colaborare foarte bună, prin prisma istoricului financiar pe care l-am moștenit, atât eu, cât și actuala conducere a Elcen.

Ideea înființării societății este tocmai pentru a îmbunătăți furnizarea către cetățeni și către alți abonați a agentului termic. Este o îmbunătățire a activității iar în acest moment, câtă vreme RADET este în insolvență, nu se poate angaja și nu poate fi un partener credibil și viabil pentru astfel de achiziții. Deci, era nevoie de înființarea unei alte entități.

S-a afirmat că Primăria Capitalei dorește să își înființeze propria firmă de taxi, pentru că a anunțat prin convocator, că 'înființăm un dispecerat pentru taxi și transport'. Vreau să vă spun că nu este așa, nu intenționăm sub nicio formă să achiziționăm autoturisme care s-ar preta activității de taxi. În schimb, venim în sprijinul solicitării asociațiilor taximetriștilor, cu care ne-am întâlnit de mai multe ori, și care reclamă faptul că în Capitală acționează taxi-uri pirat — clone, practic—, de asemenea, că numărul taxiurilor care au primit avize, licențe, aprobări în zonele limitrofe, este mult mai mare decât permite legislația și că anumite controale care se fac din partea Brigăzii Rutiere și a Poliției Locale nu sunt suficiente pentru a dezarma aceste fenomene. Reprezentanții taximetriștilor mi-au spus că sunt în pericol să intre în faliment pentru că ei au făcut credite, au luat în leasing mașini, iar concurența este neloială, pentru că în București acționează taxiuri care nu sunt autorizate. De asemenea, tot asociațiile și cluburile taximetriștilor mi-au semnalat un alt fenomen pe care îl observăm cu toții, anumite taxi-uri care nu s-au licențiat nici la Primăria Capitalei și nici în județul Ilfov totuși acționează pe piață prin aplicații proprii și nu plătesc taxe și impozite și atunci, își permit să aibă un tarif mai mic, inducând ideea de concurență neloială. Am luat în analiză toate aceste sesizări făcute și am considerat că dacă Primăria Generală a Capitalei înființează această dispecerizare la care, practic, va avea acces orice firmă legal constituită și licențiată de taximetrie, vom elimina împreună aceste fenomene nesănătoase.

Mai este un aspect, sunt cetățeni care spun că nu îi deranjează foarte tare, de exemplu, existența Uber-ului, pentru că pot să plătească cu cardul. Dar cred că trebuie luat în vedere și în analiză și un alt aspect foarte important, și anume că se creează un dezechilibru pe piața de taximetre, se aprobă practic tacit, prin existența acestor taximetre, o concurență neloială cu celelalte firme care vin să se autorizeze și care, practic, au și o responsabilitate în momentul în care primesc această autorizație. Pe când, în cazul celorlalte companii, care nu sunt autorizate ca și firme de taxi, practic statul român nu își încasează banii, este în mod evident o evaziune fiscală și am înțeles că ANAF face deja anumite controale și verificări și cred că toți cetățenii trebuie să înțeleagă faptul că banii nu pot fi folosiți la negru în România și în nicio altă țară din lume. Trebuie să se găsească ori o modalitate de a fiscaliza aceste sume, ori o modalitate de acreditare, de licențiere a acestor autoturisme ca autovehicule de tip taxi. Sunt deschisă oricăror discuții și negocieri, dar nu în defavoarea legii și nu în defavoarea bugetului național și a bugetului Capitalei.

Deci, nu ne înființăm firmă de taxi, dar vrem să organizăm mai bine transportul, atât în comun — să știm exact câte autobuze sunt la un anumit moment dat pe traseu, câte tramvaie, câte troleibuze, să nu vină patru deodată în stație, după care așteptăm jumătate de oră și nu vine niciunul — și, de asemenea, în privința taxiurilor și a microbuzelor care funcționează, să fie toate legale. Vă dau un exemplu: dacă un polițist comunitar sau un polițist de la Brigada Rutieră oprește un taxi, șoferului i se cer toate documentele și vrea să verifice dacă are într-adevăr licență. Până în acest moment, existau anumite dubii și subiectivisme, pentru că nu exista o platformă transparentă, unde să se poată afla în timp real dacă există sau nu licență pentru un anumit taxi. Acum se sună direct la dispecerat și prin câteva apăsări de tastă, apare din calculatorul dispeceratului exact dacă acea mașină este sau nu licențiată în București sau în județul Ilfov. Deci, este în favoarea cetățenilor, a consumatorilor de servicii de taximetrie și în favoarea firmelor care înțeleg să respecte legea în țara noastră.

AGERPRES: În mod concret, un bucureștean care va dori să cheme un taxi va apela aceleași firme, la aceleași numere de telefon? 
Gabriela Firea: Bineînțeles, noi nu distorsionăm piața de taximetrie, un cetățean apelează telefonic sau online firma de taxi pe care dorește să o folosească. Nu intervine Primăria Capitalei în această acțiune. Primăria Capitalei dorește, în schimb, legalitate, ordine, o disciplină financiară și nu dorește să intre în competiție cu propria sa firma de taxi cu celelalte societăți care au ca obiect de activitate principal taximetria.

AGERPRES: În expunerea de motive a proiectului de hotărâre este menționată și existența acestui tarif aproape unitar în cazul anumitor firme. Ce se poate face din acest punct de vedere? 
Gabriela Firea: Consiliul General a aprobat tariful maximal de 3,5 lei/km acum câțiva ani de zile, dacă îmi aduc bine aminte, în anul 2008. Legea europeană nu permite și un minim, deși asociațiile firmelor de taximetrie ne-au solicitat, dacă se poate lua în vedere și aprobarea unui minim, pentru a nu exista o concurență neloială, pentru că explicația lor este credibilă: nu poți să faci taximetrie de calitate la un preț foarte mic, pentru că atunci nu mai ai grijă de mașină, faci rabat la calitate, faci rabat la personal și atunci, tot nu este în beneficiul bucureșteanului, până la urmă.

AGERPRES: Revenind puțin la RADET și Elcen, în cât timp credeți că ar putea fi create aceste stații de cogenerare? 
Gabriela Firea: Odată cu finalizare procedurii de înființare a societăților comerciale pe acțiuni, practic, fiind totuși o activitate economică care depinde și de terți, nu doar de noi — nu vreau să ocolesc întrebarea, ci mă feresc să dau un termen limită, pentru că pe urmă îmi veți reproșa că nu m-am ținut de cuvânt. Depinde foarte mult de negocierea pe care o vom avea cu Ministerul Economiei, cu Ministerul Energiei. De asemenea, în foarte scurt timp vom finaliza și Strategia Energetică a Capitalei. Cea pentru energie termică este finalizată, de la 1 martie vom demara dezbaterea ei, iar cel mult în luna august va fi finalizată și Strategia Energetică a Capitalei și aceste două strategii vor prevedea și acțiunile pe care le-am numit puțin mai devreme: stațiile de cogenerare și alte îmbunătățiri ale sistemului energetic din București.

AGERPRES: Cum le răspundeți celor care vă acuză că doriți să transformați Bucureștiul în SRL, celor care vorbesc despre monopol — în contextul în care există un proiect inclusiv în ceea ce privește publicitatea? 
Gabriela Firea: În primul rând, Consiliul General nu va aproba și dezbate niște SRL-uri, ci niște societăți comerciale pe acțiuni, sută la sută ale municipalității: peste 90% participațiile societății nou înființate și un procent mic — pentru că așa prevede legislația, să fie doi acționari — una dintre societățile comerciale pe acțiuni cu un alt obiect de activitate, dar în legătură, dar tot sută la sută fiind societate a municipalității. Deci, nu avem cum să transformăm în SRL-uri Capitala. Cred că acestea sunt, mai degrabă, declarații politice sau poate sunt afirmații ale unor persoane care nu înțeleg foarte bine acest fenomen, nu înțeleg faptul că legislația permite și chiar încurajează înființarea acestor entități economice, care sunt mult mai aproape de cetățean și care aduc o reducere a bugetului, o calitate a serviciilor publice și, de asemenea, tarife mai mici. Noi am făcut o evaluare și am ajuns la concluzia că s-ar putea face reduceri de la buget de circa 20-25%, iar din acești bani, putem să avem acțiuni în alte domenii, cum ar fi și domeniul social. Practic, am face o mare economie la buget. De asemenea, am crea noi locuri de muncă, pentru că vor fi angajați actualii salariați ai regiilor și administrațiilor și parte din aparatul de lucru al primarului general, dar cu siguranță va mai fi nevoie de specialiști pe anumite domenii. Deci, noi venim să creăm locuri de muncă, nu să trimitem în șomaj bucureșteni.

În ce privește societatea comercială pe acțiuni care va avea ca obiect de activitate publicitatea, vreau să subliniez foarte clar — și se va vedea din activitatea pe care o vom avea — că noi nu eliminăm de pe piață, așa cum s-a speculat, firmele de publicitate outdoor sau din alte domenii. Noi dorim să avem propria societate prin care să mediatizăm, să promovăm evenimentele Capitalei, evenimentele culturale, evenimentele educative, cele sportive și, de asemenea, destinațiile turistice, pentru că nu ar fi normal ca Bucureștiul să facă contract cu o firmă privată, să plătească bani grei pentru acest serviciu de publicitate, de mediatizare, de promovare a propriilor noastre evenimente și trasee turistice, câtă vreme putem noi să facem economii prin societatea pe care să o administrăm. În ceea ce privește actualele spații publicitare, ele vor fi supuse controlului care va surveni în urma aprobării regulamentului de publicitate din Capitală, care este deja lansat în dezbatere publică.

Am avut și o întâlnire la începutul săptămânii cu 50 de agenții de publicitate. Toți reprezentanții acestor firme au înțeles că această situație, în care nu există practic niciun control și fiecare își face un panou publicitar de ce mărime dorește, îl amplasează unde dorește — de aceea, Capitala, din păcate, vedem cu toții că suferă ca aspect vizual—, au înțeles că trebuie să avem reglementări, ca în toată Uniunea Europeană, cu care sunt de acord toți publicitarii. Trebuie să existe tarife, în funcție de zonă și, de asemenea, au acceptat faptul că în perimetrele zonelor protejate, publicitatea are un alt caracter. Spre exemplu, nu se mai poate accepta, lucru care din nefericire se întâmplă acum, să avem mesh-uri comerciale pe clădiri de patrimoniu, pe clădiri istorice. Sau în puncte cheie turistice și simbolice pentru Capitală, să avem bannere prinse de sfoară, care au un aspect neplăcut, care ne transformă într-un fel de bazar și nu într-o capitală care respectă legislația în materie de arhitectură și urbanism. Cred că și nespecialiștii ar putea să ne spună că Primăria trebuie să se implice, dar nu în sensul rău al cuvântului, ci în sensul bun. Deci, sub nicio formă nu îngrădim activitatea firmelor și agențiilor de publicitate care acționează acum în Capitală. Doar că vor trebui să respecte anumite reguli și vor fi practicate anumite tarife. Bineînțeles, intrând în relație directă cu societatea pe acțiuni a Primăriei.

AGERPRES: Puteți face o estimare a numărului de angajați pe care îi vor avea aceste societăți comerciale? 
Gabriela Firea: Din punctul meu de vedere, cred că la prima ședință de Consiliul General, după cea din luna februarie, când se va aproba acordul de principiu, vom putea să venim cu o estimare, atât în ceea ce privește conducerea fiecărei societăți comerciale pe acțiuni, de asemenea, tipul de investiții și numărul de angajați. În orice caz, va fi o majorare, deci nu vor fi șomeri în București din cauza acestei reorganizări administrative. Consider că, să spunem, în doi ani de zile, vom avea 5.000 de locuri de muncă pentru bucureșteni. A fost una dintre promisiunile mele în campania electorală, să creez locuri de muncă, ceea ce am și început să fac.

AGERPRES: Vor furniza aceste societăți comerciale servicii și pentru terți? 
Gabriela Firea: Societățile comerciale pe acțiuni ale municipalități, în special, vor avea ca obiect de activitate prestarea de servicii publice pentru Capitală, dar dacă ele vor participa la licitații și în alte zone — și vor fi acceptate, bineînțeles, și vor câștiga acele licitații — de ce nu? Pentru că profitul acestor societăți comerciale pe acțiuni va fi sută la sută al municipalității, deci al Bucureștiului, din care putem să facem alte activități foarte necesare în Capitală. M-aș referi, de exemplu, având de asemenea acum o îngrijorare în legătură cu numărul mare de elevi din școlile bucureștene — și sunt, din nefericire, școli în care învață elevi în trei schimburi... Mi se pare inadmisibil. Nu putem să acceptăm o astfel de situație. Școlile sunt într-adevăr în grija primăriilor de sector, dar am discutat cu toți cei șase primari de sectoare și Primăria Generală a Capitalei se va implica și va investi pentru mansardarea și extinderea acestor școli, care acum au trei schimburi de elevi. Sunt mamă, sunt părinte, am câștigat cu un program electoral care s-a bazat pe foarte multe investiții, dar și pe grijă pentru domeniul social — mă refer la educație și sănătate — și în bugetul pe anul în curs, pe care îl vom prezenta în scurt timp bucureștenilor, Consiliului General, veți observa sume importante alocate pentru educație.

AGERPRES: Referitor la societatea comercială care ar urma să furnizeze servicii de pază, care este viziunea dumneavoastră? Care este numărul estimat de angajați și pentru cine va furniza servicii această societate? 
Gabriela Firea: Am avut o surpriză să mi se aducă la semnat un dosar foarte gros, o solicitare din partea Curții de Conturi, care dorea să afle — probabil s-a primit o reclamație sau era un control în acest domeniu — toate contractele de pază și protecție încheiate de către subordonatele Consiliului General și anumite firme de pază și supraveghere private. Sunt sume foarte mari, zeci de milioane de euro, care sunt plătite de către administrații și regii ale Primăriei către firme private de pază. De ce vă spun acest lucru? Pentru că legea Poliției Locale spune că avem un polițist la mia de locuitori, iar pentru Capitală este stabilit — chiar puțin mai grav, aș spune eu — un polițist la 5.000 de locuitori. Deci, avem practic 460 de angajați la Poliția Locală, iar de angajați pentru a face paza și protecția este foarte mare nevoie, atât în parcuri, în locuri publice, pe lângă clădirile administrate de Primăria Capitalei, în cimitire, în școli, pe lângă alte instituții. Este nevoie de o societate comercială pe acțiuni pentru paza obiectivelor, clădirilor, muzeelor și altor obiective din Capitală, pentru că vom face o economie foarte mare, realizând această pază cu resurse proprii.

AGERPRES: Ce se va întâmpla cu Administrația Străzilor? Este prevăzută înființarea unor societăți comerciale cu obiect de activitate care ar urma să se suprapună cu al Administrației Străzilor. 
Gabriela Firea: Modelul actual, în mod evident, nu a funcționat. Administrația Străzilor se ocupa — dar de fapt nu prea se ocupa, dată fiind lentoarea procedurilor și achizițiilor—, atât de starea drumurilor, șoselelor, arterelor, cât și de trafic, în sensul supravegherii Sistemului de management al traficului. De asemenea: podurile, pasajele, parcările. Nu este posibil ca o administrație, care — am evaluat foarte corect organigrama — nu avea specialiști suficienți pentru toate aceste activități, să presteze în continuare servicii de calitate. S-au cheltuit zeci de milioane de euro iar serviciile au fost foarte proaste. Și atunci, cele trei activități principale — repararea drumurilor, pe de o parte, managementul traficului, pe de altă parte, și parcajele — vor fi administrate de către trei societăți comerciale pe acțiuni, care vor avea aceste trei obiecte principale de activitate. Vrem să atragem cei mai buni specialiști în domeniu, care să aibă responsabilitate în fața Consiliului General și în fața cetățenilor. Pentru că atunci când o instituție se ocupă de foarte multe obiecte de activitate, rezultatele sunt nesatisfăcătoare. Și le-am văzut cu toții. S-au cheltuit foarte mulți bani pentru rezultate total nemulțumitoare, din punctul meu de vedere.

AGERPRES: A fost deja înființat Trustul de clădiri metropolitane, dar în același timp se prevede înființarea unei societăți care să se ocupe de gestionarea unitară a fondului imobiliar. Se poate vorbi aici de o suprapunere? 
Gabriela Firea: Este același aspect ca și în cazul întrebării precedente — specializarea activităților și nu punerea lor sub o umbrelă mare, fără o coordonare eficientă. Trustul de clădiri metropolitane va construi de la zero locuințe sociale și pentru tineri, și la solicitare, și clădiri de necesitate publică. De asemenea, societatea comercială pe acțiuni care va administra patrimoniul imobiliar al Capitalei se referă la ceea ce acum există ca și activitate în ROF-ul administrației existente, care practic administrează clădirile care sunt deja construite și care sunt închiriate de către Primăria Generală a Capitalei prin AFI. Dar vreau să vă aduc și aici câteva argumente, de ce este nevoie de înființarea acestei societăți. Am realizat mai multe verificări și am constatat că nu există o arhivă electronică, nu există informații despre toate clădirile pe care le deține în patrimoniu Primăria Capitalei.

Au fost, de asemenea, și foarte multe articole de presă care relevă faptul că, din nefericire — eu nu vreau să acuz pe nimeni, eu am constatat, am pus un diagnostic și acum iau măsurile—, multe clădiri valoroase erau ținute ascunse și prezentate doar unor persoane favorizate. Și în acest moment sunt locuitori ai Capitalei cu probleme sociale care ar merita să primească o locuință socială și nu primesc pentru că acestea sunt ocupate de persoane care nu mai au dreptul să le dețină. Pur și simplu, de peste jumătate de an, încerc să fac ordine în acest domeniu și nu se reușește, în această formulă administrativă, adică cu această administrație. Eu ce aș putea acum să fac? Să rămân până la finalul mandatului, să constat ce se scrie în presă, să citesc reclamațiile cetățenilor și să nu fac nimic, pentru că în peste jumătate de an sistemul a rămas rezistent la nou? Și atunci, trebuie schimbat de la zero, din temelii, acest mod păgubos de a face administrație, de a ascunde clădiri valoroase, de a ascunde apartamente, de a ascunde tot ceea ce este de calitate și toți să suferim, din toate punctele de vedere. Trebuie schimbat pur și simplu în totalitate modul de a acționa.

AGERPRES: Pentru înființarea Trustului de clădiri metropolitane a fost necesară o majoritate de două treimi. Ați avut opoziția celor de la USR și PNL, totuși a fost posibilă adoptarea hotărârii, având în vedere că unii dintre consilieri au demisionat, au intrat în Parlament. Practic, s-a schimbat cvorumul. În condițiile în care vor fi validate mandatele noilor consilieri, credeți că va fi posibilă adoptarea acestor proiecte de hotărâre? 
Gabriela Firea: Eu sper ca toți consilierii generali să înțeleagă faptul că ceea ce vor vota va fi spre binele bucureștenilor, pentru că toți au promis în campania electorală că cer un mandat de la bucureșteni pentru a veni în Consiliul General, să realizeze foarte multe lucruri bune în acest mandat, iar cu actualul sistem, fiind organizați în regii și administrații, s-a dovedit că nu este bine, nu suntem pe un drum bun. Sistemul a eșuat. Acest sistem de administrare este falimentar, trebuie să facem altceva. Legea ne permite să mergem pe alt drum, care s-a dovedit în toate capitalele europene mult mai eficient.

Vreau să vă dau câteva detalii și despre societate comercială pe acțiuni care va realiza proiecte, inclusiv studii de fezabilitate. Am avut un astfel de precedent pozitiv, am realizat cu surse interne, la RADET, un studiu de fezabilitate extrem de necesar și acesta a fost finalizat în cinci luni de zile. Dacă am fi externalizat acest serviciu, cum se practică în Primăria Generală, ar fi durat acest studiu de fezabilitate în jur de doi ani de zile. Deci, noi ne dorim să scurtăm perioada de realizare a proiectelor, dar, de asemenea, să și urmărim proiectele pentru că de foarte multe ori, de câte ori am mers pe șantiere, mi se spunea că nu sunt urmărite. Se semnează un contract, după ce s-a organizat o licitație, și nimeni nu mai urmărește execuția, ce se întâmplă concret pe teren. Prin această societate comercială pe acțiuni, exact acest vid îl vizăm și îl vom umple: urmărirea derulării tuturor proiectelor din Capitală prin această entitate.

AGERPRES: V-ați gândit pe viitor să înființați societăți comerciale similare și pentru furnizarea altor servicii? 
Gabriela Firea: Avem în pregătire și a fost și aprobată, ca acord de principiu, înființarea societății pe acțiuni pentru dezinsecție și deratizare. Știți foarte bine, vara trecută nu am mai avut un contract pentru că licitația era contestată și, anual, Primăria Generală a Capitalei aloca circa cinci milioane de euro pentru aceste servicii, iar bucureștenii nu erau mulțumiți. Și atunci am luat decizia înființării unei astfel de societăți, care, cu siguranță, cu mult mai puțini bani, va realiza servicii de calitate: să nu ne mai fie frică să mergem în parc, pentru că ne pișcă țânțarii, să nu ne mai fie teamă să mergem la o terasă, pentru că prin fața noastră trec șoarecii și șobolanii sau să ne speriem că apar în parcuri, în grădini, chiar în alte spații publice, tot felul de gândaci, aspecte care pur și simplu nu sunt normale.

AGERPRES: Înființarea acestor societăți comerciale nu este singura noutate pe care o aduce ordinea de zi a ședinței de Consiliu General de marți. Mai aveți un proiect referitor la înființarea funcției de administrator public, altul referitor la organizarea unui concurs pentru un logo al Capitalei. Vă gândiți la schimbări mai ample în ce privește administrarea Capitalei? 
Gabriela Firea: Până acum, într-adevăr, Capitala a avut primar general, doi viceprimari, Consiliu General și directorii din aparatul de lucru al primarului general, dar legea administrației publice locale, 215, prevede foarte clar că orice unitate administrativ-teritorială poate să înființeze postul de city manager, administrator public, căruia primarul general să îi delege anumite atribuții. Consider că trebuie să întărim echipa de la Primăria Capitalei, tocmai pentru că avem proiecte extrem de ambițioase, chiar dacă unele sunt criticate din punct de vedere politic, dar toate sunt spre binele bucureștenilor și pentru înfrumusețarea Capitalei și, de asemenea, pentru a ne face plăcere să trăim în orașul nostru. Să nu mai fim agresați de trafic, de poluare, să nu mai trebuiască să tranzităm întreaga Capitală pentru a ajunge la un spectacol. Fiecare cartier trebuie să se dezvolte frumos și armonios și nu trebuie să mai fie diferențe atât de mari între locuitorii sectoarelor. Trebuie ca fiecare să beneficieze de servicii publice de calitate, indiferent că se află în sectorul 1 sau în sectorul 5 sau 6.

În ceea ce privește logo-ul Capitalei, țin să subliniez faptul că nu schimbăm sub nicio formă actuala stemă a municipiului București. Ea rămâne ca simbol oficial, atât pe steag, cât și pe înscrisurile oficiale, dar am simțit nevoia ca pentru participarea Primăriei Capitalei la diferitele evenimente educative, culturale, sportive, să avem un logo, așa cum au toate primăriile, un simbol mai prietenos, care să ne reprezinte și care să fie ușor recognoscibil.

AGERPRES: Unul dintre consilierii generali PSD a devenit, de altfel, administrator public la sectorul 3. V-a inspirat modelul acesta în momentul în care ați decis înființarea acestui post? 
Gabriela Firea: Este și acesta un bun exemplu, dar în toate marile capitale există administrator public și chiar și alte municipii din țară au, de asemenea, city manager. Este o practică administrativă, atunci când dorești să întărești echipa și să aduci oameni valoroși în administrație.

AGERPRES: Mai există pe ordinea de zi două proiecte de hotărâre referitoare la stadionul Arena Națională, la tarifele pentru închiriere și preluarea administrării de către ALPAB. Care sunt proiectele dumneavoastră în acest caz? 
Gabriela Firea: Este adevărat, Arena Națională cred că a fost, până în acest moment, mai degrabă un obiectiv cu circuit închis. Vrem să deschidem Arena Națională pentru organizatorii de evenimente, de concerte. În afară de perimetrul care este folosit de obicei ca stadion, există foarte multe spații care pot fi utilizate pentru seminarii, expoziții, congrese. Este păcat să nu valorificăm acest potențial și am avut solicitări, dar nu existau tarife. Practic, nu exista posibilitatea închirierii. Prin introducerea unor tarife, practic se va permite închirierea acestor spații. În ceea ce privește competițiile sportive, ele rămân cu același tarif, iar în privința manifestărilor din zona loisir, recreativă — și anume, concerte, festivaluri — tariful a scăzut, pentru că dorim ca aceste mari evenimente să nu se desfășoare doar în Piața Constituției, pentru că blochează foarte mult traficul din centrul Capitalei, cu efecte până în nordul și, de asemenea, sudul Capitalei. Dorim să fie, de asemenea, închiriată și Arena Națională, dar la un tarif puțin mai acceptabil decât era cel de până acum. Vom ajunge la o creștere a tarifului pentru Piața Constituției, vom veni în perioada următoare cu un tarif nou, și cu o diminuare a tarifului de la Arena Națională, astfel încât organizatorii de evenimente să nu mai opteze doar pentru Piața Constituției din motive de preț, generând practic disconfort bucureștenilor.

AGERPRES: Care este situația autobuzelor ce urmează să fie achiziționate de către RATB? 
Gabriela Firea: Am finalizat în acest moment caietul de sarcini. Avem indicatorii tehnico-economici, avem proiectul de hotărâre aprobat deja în Consiliul General, iar în momentul în care bugetul va fi aprobat, imediat Direcția de achiziții va urca pe SEAP și această licitație. Această procedură este cea legală, pentru că nu poate să intre în licitație un obiectiv care nu are previzionat bugetul și, de aceea, am așteptat aprobarea în Parlament a legii bugetului de stat și a asigurărilor sociale de stat, promulgarea de către președintele României, comunicarea către Primăria Generală a cotelor defalcate de către Ministerul de Finanțe. Avem draftul de buget aproape finalizat, va fi în dezbatere publică, potrivit legii, 30 de zile, și la epuizarea acestei perioade de timp, vom veni cu el în dezbatere și aprobare în Consiliul General. Imediat, în momentul în care suma alocată pentru această achiziție de autobuze, tramvaie și troleibuze va fi efectiv prinsă în bugetul Capitalei, vom putea să urcăm pe SEAP și această licitație. Estimez că în jur de maximum două luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.