Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Iurie Leancă: O susțin pe Maia Sandu și sper să câștige. Dodon este răul cel mare

Iurie Leancă

Iurie Leancă, candidatul PPEM pentru președinția Republicii Moldova, a luat puțin peste 3% în alegeri. Totuși alegătorii pe care el și alți candidați pro-europeni precum Mihai Ghimpu, i-au mobilizat se prea poate să fi dus la evitarea unei victorii sa socialistului Igor-Dodon (pro-rus). În cadrul unui interviu pentru ȘTIRIPESURSE.RO, Leancă și-a anunțat sprijinul necondiționat pentru președintele PAS, Maia Sandu, în cel de-al doilea tur de scrutin, programat pentru 13 noiembrie. De asemenea, el a spus că „Dodon este răul cel mare, atunci când vine vorba despre viitorul Moldovei”.

Mircea Băsescu RĂMÂNE în închisoare

Domnule Leancă, ați declarat că o susțineți pe doamna Sandu, în turul 2. Nu vine prea târziu această susținere. Nu era mai bine să faceți acest lucru din turul 1.

O susțin pe Maia și sper să câștige. Nu este deloc târziu. Turul 1 este pentru ca fiecare candidat să mobilizeze energiile din societate să își atragă electoratul său și să îl mobilizeze. După cum ați văzut, cifrele îmi confirmă decizia mea de a rămâne în cursă. După retragerea lui Lupu, dacă ieșeam din cursă, azi, Dodon era președinte. Alegătorii mei puteau sta acasă, iar atunci avantajul lui Dodon se mărea, putea depăși chiar 50%. Estimarea mea a fost că Dodon va lua 49%. A luat cu puțin peste 48. Asta îmi demonstrează încă o dată că am făcut ce trebuie pentru Moldova. Am spus de la bun început că Dodon trebuie oprit.

Martor în dosarul Ponta, la DNA: Plângere la adresa poliției

Sunteți extrem de încrâncenat când vine vorba despre Dodon, este o retorică de campanie sau este ceva personal la mijloc.

Dodon este răul cel mare, atunci când vine vorba despre viitorul Moldovei. Nu sunt nici încrâncenat nici nu este o retorică de campanie. Eu, de pe vremea în care eram ministru de externe, am lucrat pentru ca Moldova să se integreze în UE. Am fost primul care am făcut scrisoarea de intenție pentru aderarea la UE acum 10 ani. Ca Premier, am reușit semnarea Acordului de Asociere. Nu pot accepta direcția lui Dodon. El vrea suspendarea Acordului și aderarea țării la o formulă care nu există, Uniunea Vamală sau integrare Euro-Asiatică. Această formulă este doar pe hârtie. Nu putem băga țara în colaps doar pentru ca Dodon să dea bine la Moscova.

Am înțeles, dar o parte din populație își dorește acest lucru, o apropiere mai mare de Rusia, credeți că puteți să explicați acest lucru populației. Este vorba totuși si de o nostalgie, dar și de faptul că moldovenii văd Rusia ca o țară extrem de puternică.

Ministrul Justiției i-ar trimite la închisoare pe apărătorii familiei tradiționale

Datoria mea este să explic poporului ce poate face Rusia și ce poate face UE. Rusia nu are forța financiară să susțină țara noastră. Trece printr-o criză profundă din punct de vedere economic. Eu nu spun hai să rupem legăturile cu Rusia. Noi trebuie să avem relații de cooperare corecte cu Federația Rusă, așa cum au aproape toate țările din UE, dar trebuie să ne continuăm parcursul european. Poporul trebuie îndrumat, trebuie să i se dea informațiile corecte, nu folosit și manipulat așa cum face liderul PSRM.

Revenind la Maia Sandu, ați avut o campanie în care s-au creat disensiuni între electorate, după cum dvs ați declarat o parte din structurile partidului pe care îl conduceți au spus că nu sunt pregătite să o susțină pe Maia. Credeți că acum veți reuși să îi convingeți

În turul 1, adversarul principal a fost Dodon. Am evitat să o atac pe Maia Sandu. Acum m-am implicat și le-am cerut și colegilor mei să facă toate eforturile pentru a o susține pe candidata PAS. Am început vizitele în teritoriu. Vorbesc cu toate filialele partidului să continue campania. Sa meargă din casă în casă, să discute cu oamenii, cu cei care m-au votat, ca acum să îi dea voturile Maiei.

Am obținut 43 000 de voturi. Știți foarte bine că deseori oamenii votează ce le dictează conștiința, indiferent de ce le spune liderul lor. De aceea, trebuie să facem totul, să îi convingem pentru că fiecare om care m-a votat pe mine să meargă și în turul 2. Orice vot contează.

Credeți că Maia Sandu va putea  câștiga? Este totuși o diferență destul de mare.

Maia trebuie să câștige și va câștiga. Prevăd că vom avea o situație ca în turul 2, 2009, din România. Va câștiga la o diferență mică, va conta enorm de mult diaspora. Dar cred în victorie.

Apropo de diaspora: am notat în ultimele zile o activizare foarte mare din partea moldovenilor din diasporă și mai ales a celor care o susțin pe Maia Sandu. Ce credeți că se va întâmpla peste hotare în turul doi?

Cred că diaspora are capacitatea să dubleze numărul voturilor din primul tur. Dar pentru asta e nevoie să fie îndeplinite 2 condiții mari. În primul rând, dna Sandu și echipa trebuie să utilizeze toate resursele disponibile pentru a mobiliza diaspora, pentru a transmite informația despre alegeri și îndemnul de a veni la vot. Doi - și autoritățile trebuie să se pregătească pentru un aflux de alegători. Și aici e vorba de necesitatea majorării numărului secțiilor de vot, transmiterea numărului suficient de buletine de vot la fiecare secție – totul pentru a face votul peste hotare accesibil și rapid.

Ați negociat cu Maia Sandu susținerea? Veți face vreo alianță ulterioară cu partidul ei?

Nu am negociat nimic. Vreau un singur lucru ca Moldova să rămână pe drumul spre Vest și să aibă un Președinte onest, corect. Maia Sandu poate fi Președintele corect, onest care continuă procesul de integrare europeană.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.