Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalist străin în Senat: “Așa ceva la noi nu există” VIDEO

jurnalist-senat

O echipă de jurnaliști a venit, miercuri, de la peste 2.000 de kilometri distanta, să asiste în România la votul din plenul Senatului privind cererile DNA de arestare a senatorilor Dan Sova si Darius Valcov.

Echipa de la televizunea nationala din Danemarca realizeaza un documentar despre lupta impotriva coruptiei in Romania si maine va merge si la DNA.

Stiripesurse.ro i-a luat un interviu sefului echipei de jurnalisti din Danemarca, Peter, interviu in care reporterul spune ca nu se astepta ca fenomenul coruptiei sa fie atat de mare in Romania, ca in Danemarca nu exista situatii precum a vazut miercuri in Senat, ca in presa daneza romanii sunt hoti si ca toti senatorii ar fi trebuie sa voteze la vedere.

La finalul articolului puteti urmari interviul original in limba engleza.

STIRIPESURSE.RO: Inteleg ca ati venit tocmai din Danemarca sa asistati la acest vot din Senatul Romaniei. De ce ?

- Realizam un documentar TV despre coruptia din Romania, despre lupta impotriva coruptiei si am considerat ca aceasta este o ocazie buna sa vedem cum ajung oamenii politici sa fie anchetati de DNA. Am venit aici pentru o saptamana si filmam diferite forme ale luptei impotriva coruptiei in Romania. Vedem asta ca o modalitate de a verifica progresul Romaniei, ceea ce voi incercati sa faceti impotriva coruptiei care a cuprins o mare parte a societatii romane de cativa ani, asa ca vom urmari diferite aspecte ale coruptiei in Romania si de aceea suntem azi aici.

- Ce parere aveti despre DNA in Danemarca?

Noi nu avem un DNA in Danemarca, asa ca nimeni nu stie de DNA-ul romanesc in Danemarca. Acesta este inca un motiv pentru care suntem azi aici, sa le spunem danezilor despre ceea ce se intampla in Romania si cum tara, societatea si romanii incerc sa faca ceva legat de problema coruptiei.

- Sa spunem ca in Danemarca ati avea urmatoarea situatie: un procuror cere arestarea unui senator si Senatul trebuie sa voteze daca il lasa pe procuror sa-l aresteze sau nu pe senator. Cum credeti ca ar reactiona societatea din Danemarca in fata unei asemenea proceduri?

Sunt doua tari complet diferite si doua contexte complet diferite. Danemarca intotdeauna a fost pe primele trei locuri in indexul anti-coruptie, in timp ce Romania a fost mult mai jos, deci Danemarca nu are, practic, o problema cu coruptia, asa ca aceasta situatie pe care o descrieti nu s-a intamplat in Danemarca, pur si simplu nu exista asa ceva. De aceea este interesant pentru noi sa venim si sa vedem cum alte tari din UE gestioneaza lupta anti-coruptie.

- Este ceva anume ce v-ati asteptat sa se intample?

- Si da si nu. Nu aveam nicio idee ca acest lucru ocupa un spatiu atat de mare in mass-media din Romania, este lucrul despre care vorbesc cetatenii, nu ma asteptam sa fie o dezbatere atat de mare cum simt acum. Sunt un pic surprins de cat de mare e problema coruptiei in Romaniei.

- Cativa senatori au votat ascuns, altii au aratat cum au votat, cu ‘mainile curate’. Cum vi s-a parut?

- As spune ca orice vot de acest fel ar trebui sa fie la vedere, astfel incat toata lumea sa vada daca ai votat ‘Da’ sau ‘Nu’. Pentru mine, personal, e clar ca acest vot ar trebui sa fie la vedere. Daca vrei sa reduci relele din politica, acest vot ar trebui sa fie la vedere.

- Documentarul se bazeaza pe fapte din Romania, sau veti merge si in alte tari?

Este doar despre Romania, despre societatea romaneasca, despre progresul acesteia de la o societate comunista catre una capitalista si ne axam pe lupta impotriva coruptiei.

- In mass-media din Danemarca exista stiri despre Romania? Si daca sunt, despre ce se scrie?

Nu exista stiri despre ce se intampla in Romania. Singurele stiri din Danemarca care au ceva de-a face cu Romania se refera la faptul ca multi romani emigreaza si multi romani vin la noi in tara si fura, jefuiesc si emigreaza sa se imbogateasca pe spatele nostru. Eu stiu ca nu este o relatare corecta a felului in care sunt romanii, dar asa scrie media despre romani in Danemarca.

Ce veti face mai departe in documentar?

Maine vom merge la un procuror DNA si il vom filma in timpul serviciului atat de mult cat ne vor lasa sa participam. Nu cred ca ne vor lasa inauntru prea mult, dar vom merge sa-I vedem muncind in DNA. Probabil vom avea un acces foarte limitat datorita faptului ca doresc sa protejeze probele, dar acesta este urmatorul pas.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.