Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Kim Davis, arestată în SUA pentru că s-a opus căsătoriilor homosexuale, a venit în România: 'Problema nu au fost niciodată homosexualii'/ VIDEO

kim davis

Coaliţia pentru Familie organizează o serie de conferinţe în mai multe oraşe din România. Invitaţi speciali sunt Kim Davis, celebra funcţionară din SUA care a fost arestată în 2015 pentru că a refuzat să oficieze căsătorii homosexuale, şi avocatul ei român, Horaţiu (Harry) Miheţ, care lucrează în cadrul organizaţiei Liberty Counsel. Ultima conferinţă are loc joi, 12 octombrie, de la ora 18.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti, în Sala Media.

Kim Davis a devenit rapid celebră în SUA, în 2015, după ce din postura de funcţionar ales prin vot (din partea Partidului Democrat) în Rowan County, Kentucky, a refuzat să pună în practică decizia Curţii Supreme prin care căsătoriile între persoane de acelaşi sex deveneau legale pe tot teritoriul SUA. Gestul acesta i-a adus lui Kim Davis inclusiv o pedeapsă de cinci zile de închisoare, dar şi o notorietate uriaşă, acordând interviuri marilor posturi de televiziune din America. A fost dată în judecată de cei cărora le-a refuzat certificatul de căsătorie, a pierdut, dar în cele din urmă a obţinut şi o mică victorie: a fost repusă în funcţie şi numele ei nu mai apare pe documentele de căsătorie, dacă nu doreşte acest lucru. A fost acuzată de ipocrizie, pentru că înainte să devină o creştină practicantă a dus o viaţă neconformă cu valorile moral-creştine: a avut patru mariaje şi doi copii din relaţii extraconjugale.

Dincolo de povestea funcţionarei din SUA, disponibilă în sute de articole pe internet, în interviul pentru STIRIPESURSE.RO, Kim Davis şi Harry Mihet vorbesc despre principiile lor, despre scopul vizitei în România şi mesajul pe care vor să-l transmită românilor.

Reporter: - Aţi refuzat în 2015 să oficiaţi căsătorii între persoane de acelaşi sex şi aţi stat chiar în închisoare timp de cinci zile. După evenimentele de atunci, aţi ajuns celebră, internetul este plin de informaţii despre dumneavostră. Dincolo de miile de articole apărute în presă, ce ar trebui să ştie românii despre dumneavostră?

Kim Davis: - Românii ar trebui să știe că iubesc poporul român, iubesc România. Ar trebui să știe că există speranță, că au o oportunitate de a lăsa o moștenire copiilor și nepoților lor.

Reporter: - De ce vă aflaţi în România? De ce aduceți dumneavostră mesajul acesta?

Kim Davis: - În acest moment se pregătește un referendum prin care românii pot pune căsătoria naturală în Constituție. Rolul meu aici este de a lansa un avertisment. Pentru că SUA nu au avut căsătoria între un bărbat și o femeie în Constituție, libertatea mea religioasă a putut fi călcată în picioare.

Reporter: - Trăim într-o lume în care mulţi oameni nu mai consideră că valorile moral-creştine sunt valabile, Biblia nu este o autoritate pentru părţi importante din populaţie. Cum i-aţi explica unui necredincios faptul că susțineți referendumul?

Kim Davis: - Dacă oamenii nu cred în Biblie, e alegerea lor, dar și ei au familii pe care trebuie să le protejeze. Această chestiune are implicații mult mai profunde decât realizează ei.

Reporter: - Dincolo de îngrădirea libertății religioase, în ce fel este afectată familia tradițională de legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex?

Harry Mihet: - În cadrul organizației Liberty Counsel, în care lucrez apărând libertatea de conștiință și libertatea religioasă, întâlnesc în fiecare zi familii după familii, cetățean după cetățean, oameni care caută doar să-și trăiască viața în pace, conform propriilor lor convingeri, dar care sunt atacați, pedepsiți, dați în judecată, falimentați, pentru că nu sunt de acord cu tot ceea ce activiștii LGBT le propun, pentru că nu vor să participe în mod personal, în intreprinderea lor. Săptămâna trecută, chiar înainte să vin în România, am primit un telefon de la o familie originară din România, stabilită în statul Michigan, îngrijorați pentru că fetița loc de șase ani este bolnavă. Este în clasa I și la școala ei există un băiat mai mare ca ea care acum, dintr-o dată, se crede fată. Crezându-se fată, identificându-se ca fată, acest băiat pretinde să folosească baia fetelor. Cei de la școală, dată fiind starea lucrurilor în America, abandonează realitatea, biologia, anatomia și îi acordă acest drept acestui băiat în toată firea să folosească baia fetelor. Acum, fetița de șase ani se găsește în aceeași baie cu un băiat și este înspământată, nu mai poate pur și simplu să folosească baia în timpul zilei de școală, ceea ce a dus la probleme medicale. Părinții le cer celor de la școală să acorde o posibilitate pentru acest băiat să folosească o altă baie, unde este singur și nu impune asupra fetițelor. Cei de la școală spun că este prea abuziv, că este o discriminare să nu acorde acest drept acestei persoane care se crede fată. Este doar unul dintre sutele de cazuri pe care le avem. Fotografi, brutari, proprietari de săli de nunți, oameni care nu vor să participe în căsătoriile homosexuale cu talentul lor, cu creativitatea cu care Dumnezeu i-a binecuvântat. Cu toate că sunt mulți alții care ar fi gata să acorde aceste servicii cuplurilor homosexuale, tocmai la ei vin, să îi forțeze să fie implicați. Și când ei spun că nu pot să fie implicați, din cauza propriei conștiințe, atunci sunt dați în judecată, amendați și pedepsiți. Ceea ce am învățat în America, experiența lui Kim și a celor care trăim acolo este că libertatea de conștiință și libertatea de religie nu sunt compatibile cu căsătoriile homosexuale, pentru că cei care susțin legalizarea acestui tip de relații nu au niciun pic de toleranță pentru cei care nu sunt de acord să participe personal și cu entuziasm în ele.

Reporter: - Și totuși, cei despre care vorbiți sunt cei care au numit-o pe doamna Davis extremistă, homofobă. Inclusiv o parte din presa din România a adoptat acest tip de discurs în contextul vizitei doamnei Davis aici. Cum vă simțiți și cum răspundeți unor asemenea atacuri?

Kim Davis: - Sunt doar cuvinte și vin din partea unor oameni care nu mă cunosc. O să răspund fiecărei acuzații pe rând și la final puteți trage singur concluzia.

Un homofob este cineva care se teme de homosexuali. Să vă spun despre o prietenă a mea, care a venit la mine în birou și m-a întrebat: „Kim, ce se întâmplă?” Și-am spus: „Se pare că sunt pe cale să pierd toate lucrurile pentru care am muncit și pe care le-am avut în viața mea.” Și ea mi-a spus: „Kim, știi ce stil de viață am.” Este lesbiană. Și i-am spus: „Da, știu, dar te iubesc oricum.” Și ea mi-a spus: „Kim, tu mergi pe drumul tău. Dacă o singură persoană ajunge să-l cunoască pe Hristos prin toate acestea, nu va fi fost în zadar.” Ea m-a mai întrebat: „Ce ai tu fără să fi primit de la Dumnezeu?” Și a adăugat: „Pe această chestiune, putem fi de acord că nu suntem de acord și să ne respectăm în continuare.” Am îmbrățișat-o, i-am spus că o iubesc. Chiar a venit la mine în birou să-mi ceară să mă rog pentru ea când a avut o problemă de sănătate. Am un alt prieten homosexual care m-a sunat să mă întrebe: „Kim, ai nevoie să vin la tine? Eu și Alan (partenerul homosexual al prietenului - n.r.) putem să venim. Venim să fim alături de tine. Nu este corect ce îți fac.” Și i-am răspuns: „Nu, nu vreau să vii, nu vreau să fii la mijloc în toată această poveste.”

Să trecem la acuzația că aș fi bigotă. Un bigot crede că este mai bun decât oricine altcineva, are convingeri despre persoane pe care nu le cunoaște. Ceea ce oamenii trebuie să înțeleagă este că suntem toți făcuți după chipul lui Dumnezeu, indiferent dacă o crezi sau nu. Suntem toți creați în mod minunat. Pentru mine, problema nu au fost niciodată homosexualii și lesbienele. Îi iubesc pe toți oamenii. Pot să fac o distincție între om și păcatul lui. Pot să te iubesc pentru că ai un suflet, dar nu poate să-mi placă și comportamentul păcătos care va duce sufletul tău în iad.

Mi s-a mai spus că sunt ipocrită. Acestea trei - homofobă, bigotă și ipocrită - sunt cuvintele puțin mai civilizate care mi s-au spus. Oamenii îmi spun că sunt ipocrită când se referă la trecutul meu. Am eșuat lamentabil înainte să-l cunosc pe Dumnezeu. Eu sunt prima care recunoaște acest lucru. Dar ceea ce oamenii trebuie să înțeleagă este că viața mea a fost schimbată pentru totdeauna în 2011, prin dragostea lui Dumnezeu. Când renunți în sfârșit la toate lucrurile pe care le doreai pentru a te mulțumi pe tine însuți și viața ta e la pământ, Dumnezeu te poate ridica din groapă. Eu îmi săpasem o groapă, am întreținut-o cu propriile mele mâini, dar Dumnezeu, în mila și harul său, a văzut ce dezastru eram. Deci când oamenii mă numesc ipocrită, ei nu reușesc să înțeleagă că am fost trasformată. Cuvântul lui Dumnezeu spune că suntem făpturi noi în Hristos. Deci sunt o ipocrită? Nu. Sunt o persoană iertată. Și iertatea aceasta este disponibilă pentru oricine.

Reporter: - Cei care se opun referendumului afirmă că România se depărtează de valorile occidentale, că de acţiunile Coaliţiei pentru Familie ar profita Putin şi Rusia. Cum vedeţi dvs. această acuzaţie?

Harry Mihet: - În primul rând, ce aș spune este că familia, căsătoria sunt valori românești, pe care le avem ca popor român. Nu avem nevoie de cineva din afara României să ne spună ce înseamnă căsătoria și familia, pentru că știm foarte bine ce înseamnă. De fapt, eu sunt în România nu ca american, ci român născut în România, crescut aici, și am venit să mă alătur poporului român în apărarea valorilor românești. Pe de altă parte, aceste valori sunt atât de importante umanității încât ele depășesc barierele de naționalitate, de cultură, chiar de religie sau de confesiune religioasă. Sunt valori ale umanității. În cele mai multe locuri în care oamenii au șansa și abilitatea de a alege pentru ei înșiși ce înseamnă căsătoria și familia, ei aleg în favoarea familiei naturale. Nu am venit aici să împingem valori străine, ci valori românești și valori universale. Aș spune că de ce suntem noi acuzați este foarte valabil pentru susținătorii căsătoriilor homosexuale. Ei sunt cei care importă valorile lor în România din alte locuri. Ei sunt cei care sunt finanțați, îndrumați. Activitățile lor, cartea lor de strategie este copiată cuvânt cu cuvânt după ceea ce colegii lor au făcut și fac în alte țări în Occident.

Kim Davis: - Cred că familia naturală trebuie să fie protejată. În ceea ce mă privește, vreau să le dau românilor speranța că pot rămâne puternici, că pot să susțină ceva fără să fie împotriva unui grup de oameni. Poți să fii pentru ceva, pentru familia tradițională, fără să fii împotrivă, fără să urăști pe cei care au un stil de viață diferit.

Reporter: - Îmi puteți relata pe scurt ce ați făcut în ultimele zile în România și ce urmează să faceți joi seara la Teatrul Național din București?

Harry Mihet: - Am început un tur în România, care va ține în total opt sau nouă zile. Am fost în Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Iași și acum suntem la București. În acest tur, pe lângă faptul că ne întâlnim cu lideri din comunitățile pe care le vizităm, lideri civici, lideri religioși, bisericești, din toate confesiunile, ținem o serie de conferințe în fiecare oraș pe care îl vizităm, unde aducem mesajul nostru poporului român. Un mesaj care este foarte simplu: căsătoriile homosexuale sunt incompatibile cu libertatea religioasă și libertatea de conștiință. Lecții învățate din propriile noastre experiențe, nu numai din cazul lui Kim Davis, ci enumerăm o grămadă de alte cazuri, abordăm o mulțime de alte cazuri în care aceeași lecție a fost trasă, din nefericire. Joi seara, la ora 18.00, la Teatrul Național din București, în Sala Media, vom avea ultima noastră conferință pe acest subiect în România. Formatul este o prezentare de la mine, de la doamna Kim Davis, de la alți reprezentanți ai Coaliției pentru Familie, urmată de întrebări din sală. Încercăm să învățăm unii de la alții lecții importante. Suntem conștienți de faptul că în ultimele două zile, cei care promovează căsătoriile homosexuale, inclusiv organizația Accept, au început demersuri...

Reporter: - Chiar voiam să vă întreb. Am văzut o scrisoare deshisă către directorului Teatrului Național în care se cerea anularea evenimentului.

Harry Mihet: - Da, se încearcă să se anuleze această conferință, să facă Teatrul Național să ne dea afară, cu toate că am închiriat sala ca orice altă organizație, plătind suma necesară. Motivul pentru care nu vor cu niciun chip să aibă loc conferința noastră este pentru că ei spun că noi îi acuzăm în mod fals de faptul că ei sunt agresivi și intoleranți cu alte puncte de vedere. Ironia e așa de groasă că o tai cu cuțitul. Ne dovedesc concluzia principală chiar înainte de a începe conferința. Citim în comunicațiile lor pe internet că dacă Teatrul Național nu ne respinge, ei sunt gata să vină și să facă zgomot și scandal în așa fel încât să nu ne dea șansa de a avea un discurs civilizat.

Reporter: - Credeți că veți întâmpina o asemenea dificultate?

Harry Mihet: - Sperăm că nu. Sperăm că în România, în București, oraș civilizat și educat, să dovedim că este posibil ca grupuri de oameni să fie în același loc și să aibă o discuție civilizată, în ciuda faptului că nu sunt de acord cu anumite lucruri. Am dovedit acest lucru în alte orașe. La Iași a fost ceva murmur în sală, dar în mare parte am reușit să ne înțelegem bine și să învățăm unii de la alții.

Reporter: - Urmăream online conferințele lui Ben Shapiro în universitățile americane și opoziția de care are parte. Dumneavostră ați constat că în România este mai bine?

Harry Mihet: - Noi am venit să avertizăm poporul român cu privire la ceea ce se întâmplă în America, cu privire la intoleranța celor care susțin toleranța în numele diversității, la intoleranța lor asupra libertății de cuvânt și de religie a celor care nu sunt de acord cu ei. Avem exemple din America, poate ne vor da exemple și din România. Dar eu sper că ei vor dovedi că sunt mai civilizați și mai toleranți decât colegii lor din America.

Reporter: - Intrarea este liberă?

Harry Mihet: - Intrarea este liberă, așteptăm lumea cu drag, mai ales oamenii care sunt de bun-simț și de bună credință. Dacă cei care sunt împotriva noastră, împotriva familiei firești, s-au anunțat că vin să fie cu noi, am invita cu drag și cu mare căldură să vină să ne susțină cei care sunt de partea familiei firești, familiei naturale. Va fi o seară interesantă și emoționantă, care îi va motiva să fie responsabili și activi în viața lor civică.

Reporter: - Există o temere a celor care se opun referendumului că după modificarea Constituției ar urma și alte modificări, cum ar fi interzicerea avortului. Pe de altă parte, există temerea celor care susțin referendumul că legalizarea căsătoriilor homosexuale ar fi urmată de educația sexuală adaptată în școli, posibilitatea cumplurilor homosexuale de a adopta copii și așa mai departe. Cum vedeți statutul minorităților sexuale în România după referendum? Cum ar trebui să fie tratați homosexualii în opinia dumneavostră?

Harry Mihet: - Revizuirea articolului 48 din Constituția României propune un singur lucru, și anume clarificarea faptului că familia este întemeiată pe baza uniunii de liber consimțământ între un bărbat și o femeie. Ceea ce este deja lege în România dorim să punem în Constituție, în așa fel încât Constituția, fiind legea supremă, va proteja această instituție de bază a societății împotriva judecătorilor care vor să schimbe această definiție, a judecătorilor activiști, împotriva organizațiilor și politicienilor care vor să schimbe legea. Când familia este protejată în Constituție, atunci familia este cu adevărat protejată. Când nu este protejată în Constituție, așa cum nu a fost în America, atunci familia este în pericol mare. Putem să ne uităm la istoria recentă, să vedem ce s-a întâmplat în America și în alte țări care au legalizat căsătoriile homosexuale, și să tragem concluzii și lecții de acolo. De asta suntem în România, să împărtășim această experiență cu poporul român. Deci noi știm deja ce se întâmplă când căsătoriile homosexuale sunt legalizate. Pe de altă parte, dacă familia este protejată, atunci cei care decis să trăiască un stil de viață oarecare nu au nimic de ce să se îngrijoreze. Această inițiativă nu are legătură cu ce fac oamenii în casa lor, în împrejurările lor intime, cu cine se asociază, ce stil de viață trăiesc. Niciunul dintre aceste lucruri nu este pus în inițiativa de revizuire. Căsătoriile nefirești sunt deja ilegale în România și nimeni nu folosește această ilegalitate pentru a intra în dormitorul homosexualilor, pentru a-i aresta, pentru a-i persectura pentru ceea ce ei fac. Nu cunosc un astfel de caz în România. Faptul că punem definiția din lege și în Constituție nu va arma pe nimeni nu nimic în plus pentru a conduce o cruciadă împotriva homosexualilor. Este un argument lipsit de orice bază în realitate și în logică.

Reporter: - Ați candidat și ați fost aleasă în funcție din partea Partidului Democrat. Cum ați ajuns în această situație, în condițiile în care Partidul Democrat susține unele principii total diferite de ale dumneavostră?

Kim Davis: - M-am născut într-o familie de democrați. Era o tradiție de familie. Când eu am intrat în partid, democrații susțineau muncitorii și familia. Am fost întotdeauna pentru viață. Prin tot ceea ce s-a întâmplat, niciun politician democrat nu a fost alături de mine, niciun democrat nu mi-a luat apărarea. Chiar și în calitate de democrată, de multe ori am votat republicani în alegerile generale pentru că am votat persoana care mi se părea cea mai potrivită. Nu eu am părăsit Partidul Democrat, ci Partidul Democrat m-a părăsit pe mine cu mult timp în urmă.

Reporter: - S-a schimbat ceva în privința libertății religioase în SUA de când a fost ales Donald Trump?

Harry Mihet: - Foarte mult. În mai puțin de un an de administrație Trump, am văzut schimbări mari în privința libertății de cuvânt, de conștiință și de religie în America. Vinerea trecută, când eram deja în România, am aflat cu bucurie că președintele Trump a emis un nou ordin executiv, prin care le spune tuturor agențiilor guvernamentale că trebuie să protejeze libertatea de conștiință. În mod specific, în 20 de paragrafe, le spune ce trebuie să facă și începe cu faptul că libertatea de conștiință este una dintre libertățile fundamentale. În al doilea rând, spune că libertatea de conștiință include opțiunea de a nu fi personal implicat într-o activitate care este împotriva conștiinței tale. Dacă ar fi fost în vigoare în 2015 un astfel de ordin executiv, poate că situația lui Kim Davis ar fi fost diferită. Deci avem motive de încurajare uitându-ne la marile schimbări care au loc.

***

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.