Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU. PNL, negocieri secrete cu 'traseisti'? Alina Gorghiu: Dacă vor da greș, vor plăti

alina gorghiu

Co-presedintele Alina Gorghiu a acordat un interviu pentru stiripesurse.ro in care a prezentat cateva detalii privind obiectivele PNL pentru alegerile locale. Desi nu a dorit sa avanseze un scor electoral pe care partidul si-l propune sa-l obtina, Gorghiu a dezvaluit ca spera sa castige batalia electorala in majoritatea marilor orase, printre acestea numarandu-se si fiefuri PSD.

Gorghiu a marturisit totodata ca nu va negocia cu alesi locali de la alte partide, considerand racolarea de 'traseisti' o practica de 'dictator ratat' precum Victor Ponta. Insa, in cazul in care vor exista membri de la alte partide doritori sa se alature PNL, sefa liberalilor sustine ca nu le va interzice filialelor sa accepte astfel de propuneri, insa avertizeaza: "daca vor da gres, vor plati!".

Reporter: Partidul se pregăteşte de alegerile locale. Ce scor electoral şi-a propus PNL-ul să obţină la scrutinul de anul viitor? Care ar fi scorul pe care l-aţi considera o victorie pentru PNL, care ar fi scorul acceptabil şi cel care ar fi considerat o înfrângere?

Alina Gorghiu: Nu cred că există un lider al unui partid politic care să nu vă spună că vrea să câştige alegerile. Asta auzim tot timpul, nu? O să vă surprind și o să vă spun că, spre deosebire de alți lideri politici, eu nu am obsesia rezultatelor în alegeri. Sigur că ele sunt importante, dar mi-ar plăcea să fie la fel de obsesivă dorința de a avea cei mai buni candidați, de a veni cu cele mai bune proiecte, de a munci și de a crede în programe.

Poate nu vom câștiga tot timpul, dar măcar vom pierde cu fruntea sus. Decât  victorii mincinoase, care vor perpetua prăpastia neîncrederii între oamenii politici si alegători, mai bine oferte cinstite. Nu știu dacă vom câștiga următoarele alegeri, dar vom munci mult pentru asta. Mi-ar fi ușor să vă spun că da, vom câştiga, mai ales ținând cont de cifrele pe care le avem în sondajele de opinie. Chiar dacă într-un an se pot schimba foarte multe, avem însă toate șansele să aspirăm la statutul de a fi partidul numărul 1 în România. Iată de ce:  Partidul Național Liberal este într-o situație nouă față de alegerile locale din alți ani. Suntem un partid mare astăzi, nu doar prin istorie, tradiție, valori, ci și prin structuri și organizare. Avem sute de mii de membri și un număr mare de aleși locali. Chiar dacă e loc de mult mai bine, avem multe organizații puternice. Pentru prima dată după 1989, PSD are de înfruntat un partid care atrage majoritatea covârșitoare a voturilor electoratului de dreapta. Pentru prima dată, dreapta politică românească s-a unit sub stindardul PNL, iar acest lucru a fost posibil pentru că lideri importanți din vechiul PNL și vechiul PDL au pus maturitatea și pragmatismul politic mai presus de orgolii și rivalități. De partea cealaltă avem o stângă nereformată. Nu au reușit să facă din PSD un partid modern, nici vechii comuniști, grupați în jurul lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, nici tinerii fără crezuri, reprezentați de Victor Ponta și cei din jurul său.

Reporter: Este evident ca partidul va incerca să câştige un nou mandat, acolo unde sunt deja primari PNL şi consilii judeţene unde deţineţi majoritatea. Care sunt însă municipiile (mă refer aici in principal la reşedinte de judeţ) conduse în prezent de reprezentanţi ai altor partide, pe care PNL le poate cuceri? Şi care sunt candidaţii care ar avea şanse să o facă?

Alina Gorghiu: Toate marile municipii pot fi câștigate de reprezentanți ai PNL, dacă vom ști să găsim candidații corecți. PNL este, în primul rând, un partid al marilor orașe, al urbanului. În marile orașe informația circulă mai ușor, iar toleranța la dezinformare este mai mică. În același timp, PNL este un partid al modernizării, al schimbărilor radicale, ceea ce ne face să găsim susținere în mediul urban. Sper că vom reuși să convingem și locuitorii satelor că PSD nu le este un prieten, dar știu sigur că în orașe, acolo unde există facebook și wi-fi, avem prima șansă.  Ca să vă spun foarte concret, am așteptări foarte mari de la București, Cluj, Timișoara, Iași și Constanța. Aceste 5 mari orașe, dar și altele importante precum Baia Mare, Oradea, Arad, Tg. Mureș, Brașov, Craiova, Pitești, Ploiești, Brăila, Bacău, Piatra Neamț sau Suceava, trebuie să fie motorul modernizării României.

Reporter: Care credeţi că vor fi cele mai grele bătălii la alegerile locale de anul viitor (judeţe, municipii)?

Alina Gorghiu: Chiar dacă PNL este într-un moment bun, nu ascund că vor fi și zone în care bătălia politică va fi mai dură, în care condițiile de pe teren sunt mai dificile. Mă refer la anumite zone din sudul țării sau din Moldova în care meciul politic dintre noi și PSD este unul inegal. În aceste județe, cea mai mare parte din electorat și din instituțiile puterii locale sunt captive în mâinile baronilor locali PSD. Nu întâmplător, acestea sunt și cele mai puțin dezvoltate regiuni ale României, pentru că stilul medieval și abuziv de a face administrație și politică al celor de la PSD a conservat sărăcia în aceste județe.

Reporter: Luaţi în calcul atragerea unor personalităţi din afara partidului, neimplicaţi în politică până acum, pentru a candida din partea PNL la alegerile locale (din calitatea de membri PNL sau ca independenţi)?

Alina Gorghiu: Categoric, da. Suntem cel mai deschis partid către valorile din societatea românească. Am avut inspirația și voința de a propune un om nou pentru cea mai înaltă funcție din statul român. De ce nu am face acest lucru și pentru o primărie de localitate?

Reporter: Negociaţi cu aleşi locali de la alte partide pentru a candida din partea PNL? Dacă da, de la ce partide sunt ei?

Alina Gorghiu: În pragul alegerilor prezidențiale, Guvernul României a făcut un abuz de putere și a adoptat o Ordonanță de urgență care a permis schimbarea coloraturii poltice, mai de voie, mai de nevoie, a aleșilor locali, primari sau consilieri, pentru a sprijini un candidat la președinție care era chiar șeful Executivului. Niciodată PNL nu va comite un astfel de abuz, pe care îl calific drept un furt de identitate politică și practică de dictator ratat, așa cum este Victor Ponta. De altfel, tot ce a făcut Victor Ponta de cînd a devenit premier este o amestecătură de ratare, impostură și abuz. România nu mai are nevoie de astfel de lideri mincinoși, care cred că poporul poate fi prostit cu televizorul și cu primari racolați peste noapte. Nu negociem cu nimeni, vrem doar să alegem, de această dată, oameni care să fie alături de noi, nu doar pe parcursul unui mandat de guvernare, ci până la capăt.

Reporter: Aţi fost abordaţi de aleşi locali de la alte partide care să-şi fi exprimat dorinţa să candideze din partea PNL? Dacă da, ce răspuns le-aţi dat? Ce mesaj aveţi pentru cei care sunt în prezent în alte partide, dar ar dori să candideze din partea PNL în 2016?

Alina Gorghiu: Din partea PNL vor candida doar acei oameni care au un proiect în care cred și care ne vor convinge că vor fi alături de noi pe termen lung. Degeaba câștigăm alegeri, dacă nu vom reuși modernizarea comunităților sau dacă la prima strigare primarii sau consilierii vor dezerta politic. Așa cum ne trădează pe noi, vor trăda și comunitățile. Pe de altă parte, nu voi obliga nicio filială locală să renunţe la propunerile în care crede.  Este o chestiune de respect față de organizațiile noastre. Dar le avertizez că dacă vor da greș, vor plăti.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.