Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Rareș Bogdan a EXPLODAT: Un bou! Un dobitoc! Ipoteză neașteptată pentru alegeri

raresBigdan

Jurnalistul Rareș Bogdan are o reacție extrem de virulentă după declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău și consideră că atât partea română, cât și președintele de la Chișinău ar trebui să facă presiuni pentru retragerea de îndată a acestuia. În ceea ce privește politica internă, Rareș Bogdan consideră că mutările din această vară, în special plecările masive de parlamentari către Partidul România Unită, sunt mutări pregătite în laborator și au ca scop oprirea lui Marian Munteanu. La nivel mai înalt, dacă PRU îl va coopta pe Victor Ponta, aceasta ar fi mutarea care ar coborî PSD la sub 30% la parlamentare.

Citeşte şi: Marian Godină, scos din minţi de procurori: 'Îşi bat joc'

R. Cum vedeți declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău?

R.B. Declarația ambasadorului american la Chișinău este fără precedent și necesită o reacție de urgență a autorităților din România, pentru că în ceea ce privește statutul Moldovei, România trebuie consultată. Noi nu putem fi țară de mâna a doua în relațiile noastre bilaterale cu SUA sau cu Germania. Reamintesc că acum o lună, ministrul de Externe al Germaniei a vorbit pentru prima dată despre Transnistria ca teritoriu cu statut special, iar asta înseamnă căderea de pe hartă a Transnistriei definitiv, ignorarea României și ignorarea Moldovei. Noi, astăzi, asistăm la cel mai mare afront adus României de către aliatul nostru strategic SUA. Aici pare o înțelegere între Rusia, Germania și SUA peste capul României.

România este, în acest moment, victima unui război informațional fără precedent. Ni se trage de la faptul că suntem în apropierea Rusiei și am pornit scutul de la Deveselu, iar rusii pur și simplu au înnebunit din cauza asta și vor acționa în următoarele luni pentru decredibilizarea României, așa că trebuie să ne așteptăm la ce este mai rău pentru România.

România este singura insulă de stabilitate din Estul Europei, singura țară pe care UE și SUA se pot baza și ce primești tu? Un picior în fund de la SUA? Un ambasador american care, chiar dacă este într-o țară de mâna a doua, face niște declarații absolut incredibile. Acum ar merita pus mâna pe telefon, sunat la secretarul de stat la vicepreședintele SUA și întrebat dacă aceasta este poziția Statelor Unite. Această declarație necesită o declarație imediată, prin care România, sigur, nu poate să o facă direct, nu o poate face la nivel prezidențial, nu poate să o facă la nivelul primului ministru, pentru că ar fi implicarea în treburile interne ale altui stat, dar președintele și premierul Moldovei pot cere de îndată retragerea ambasadorului SUA.  De asemenea, vectorii de opinie și opinia publică din România trebuie să ceară de urgență retragerea acestui ambasador al SUA, a acestui imbecil, care este un bou, un dobitoc! Trebuie retras imediat. Din respect pentru România, SUA ar trebui să-l retragă imediat acest dobitoc de ambasador.

R. Cum joacă președintele Klaus Iohannis, în acest context?

R.B. Președintele Iohannis stă în expectativă pentru că respectă Constituția, după un președinte jucător mult prea prepotent, cum a fost Traian Băsescu. Președintele Iohannis nu va ieși din litera Constituției. El face exact ce ar trebui să facă un președinte într-o țară stabilă a NATO, care nu se poate certa cu Turcia lui Erdogan, cu Ungaria lui Viktor Orban, care face declarații din ce în ce mai belicoase sau cu Polonia, al cărui premier a fost activat și a făcut niște declarații care dau serios de gândit aliaților. Lumea este extrem de critică la adresa lui Klaus Iohannis, pentru că oamenii și-au pierdut răbdarea, pentru că lumea se aștepta ca Iohannis să fie o copie a lui Traian Băsescu, însă Klaus Iohannis va respecta întocmai litera Constituției, va respecta rezultatul alegerilor parlamentare și nu va încerca să facă niciun fel de fofârlică, cum a făcut Traian Băsescu în 2008 sau în 2009 și va respecta întocmai rezultatul alegerilor.

R. Credeți că Iohannis va da premierul PSD-ALDE, dacă va fi un scor strâns, de 51-52%?

R.B.: Klaus Iohannis nu va ieși din litera Constituției. Klaus Iohannis este președintele care, dacă PSD va obține 37-38% la votul direct, care îl va duce la 42-43% după redistribuire, iar PNL va lua 27% la votul direct, ceea ce îl va duce la 32-33% la restribuire, ei bine, Klaus Iohannis nu va ezita să dea Guvernul partidului care a scos cel mai mare scor, să respecte dorința cetățenilor. Klaus Iohannis va da Guvernul PSD și aliaților de la ALDE, UDMR, dacă obțin peste 50%, la fel cum sunt convins că Iohannis nu va ezita să dea Guvernul celor de la PNL, dacă vor avea majoritate. Dacă liberalii își închipuie să Iohannis este al lor sunt niște fraieri, niște proști. Iohannis este un președinte al românilor.

R. Este posibil un Guvern de mare uniune națională?

R.B. Sunt un opozant feroce al Guvernului de mare uniune națională. Am avut în România un astfel de experiment și a fost un dezastru uriaș. Guvernul PSD-PDL ne-au arătat că nu se poate.

R. Cum vedeți sondajele din ultima perioadă?

R.B. Hai să ne înțelegem la ceva. Sondajele adevărate le vom vedea după data de 10 septembrie. Orice sociolog care a avut vreodată de a face cu sondaje sau măcar a studiat sociologia, chiar și ca materie opțională, știe că este o minciună să faci sondaje la sfârșit de august. În primul rând, sondajele în România nu se fac pe telefoane mobile, se fac pe telefoane fixe. Un sondaj efectuat în august este puternic viciat pentru că nu găsești acasă decât oamenii în vârstă, mulți oameni tineri sunt plecați. Eu nu cred în sondajele de acum și i-am spus și lui Marius Pieleanu, cu toată prietenia, eu nu cred că a făcut sondaj, mai degrabă a făcut niște focus grupuri. Referitor la sondajul PNL, acesta a fost comandat pentru a da peste bot tehnocraților pentru ca în cazul în care vine cineva cu ideea de înlocuire a cuplului Blaga-Gorghiu cu Dacian Cioloș și intrarea în partid, iar mai apoi în Guvern a unor actuali miniștri tehnocrați, conducerea PNL să poată veni cu rezultatele acestui sondaj, în care să arate că tot ei sunt mai buni decât tehnocrații. Eu, în locul liberalilor, mi-aș pune foarte serios întrebarea de ce niciun lider de-al meu nu are peste 20% în momentul acesta, asta în timp ce PNL se duce la 30% în sondaje. De ce nu are PNL niciun lider care să fie măcar la jumătatea scorului partidului. Așa cum, aceeași chestiune m-ar pune pe gânduri și la PSD și m-aș întreba de ce doar Victor Ponta, care nu mai are nicio funcție în partid, este la o cotă de peste 30% la încredere și restul liderilor PSD sunt la sub 20%, cu excepția Gabrielei Firea, care de fapt este în aceea bulă generată de recentele alegeri locale.

R. Liberalii încearcă să-l aducă înapoi pe Crin Antonescu, sondajele ne arată că ar sta bine fostul lider PNL.

R.B. Crin Antonescu este unul dintre puținii politicieni care nu-și iau niciodată cuvântul înapoi. Este un om cu onoare. Dacă el a spus că demisionează, dacă nu face partidul 20%, a făcut-o imediat după alegerile europarlamentare, dar să nu uităm că înainte de a pleca, Crin Antonescu a pus bazele celui mai interesant proiect al dreptei din ultimii 16 ani, pentru că marele PNL este opera lui Antonescu, ce au făcut ceilalți după, că și-au bătut joc, asta nu mai ține de el. Crin Antonescu ar fi singurul politician care ar putea să-i contreze pe niște oameni precum marginalul Victor Ponta, pe emoționalul președinte Dragnea sau pe obositul Tăriceanu, prea puțin cunoscător al cărților din casa tatălui său adoptiv, Dan Amedeo Lăzărescu, care el însuși îl considera cam prostălău. Personaje de genul ăsta, dacă apare Crin Antonescu nu mai există și să nu uit de personajul suprem al nesimțirii și al grobianismului, Traian Băsescu. Antonescu ar fi singurul personaj care le-ar da scatoalce acestor personaje care astăzi domină piața. În combinație cu personajul serios Cioloș, Antonescu ar face din PNL noul partid de forță al României. În caz contrar, PNL va ajunge un partid de sub 30%.

R. Cum vedeți toamna politică? Agitată, liniștită, va juca un rol DNA sau nu?

R.B. Extrem de agitată. DNA este un turnesol, o constantă sau o variabilă în ceea ce privește viitorul Parlament și viitorul Guvern, care își va asuma în continuare rolul de curățenie. Vreau să cred că DNA nu va trece la reglări de conturi și nu va influența jocul politic. DNA trebuie să își facă treaba de curățenie. Trebuie să înțelegem că și procurorii sunt oameni, nu Dumnezei și îmi este teamă că în ultima perioadă au uitat asta. Și ofițerii NKVD se credeau Dumnezei și au dispărut. Toată lumea trebuie să înțeleagă că și între procurori există oameni buni și oameni mai puțin pregătiți.

R. O profeție pentru parlamentare. Cine câștigă?

R.B. Este foarte devreme pentru a anticipa, dar dacă PNL nu se trezește la timp și nu trece peste această criză de leadership intern, va obține un scor de sub 30%. Aceste hotărâri de la Brașov nu sunt generatoare de voturi, nu sunt pe specificul PNL. PNL trebuie să se regăsească și să aibă o linie clară. În ceea ce privește PSD, dacă nu sunt opriți în acest moment se îndeaptă spre o victorie clară la parlamentare. Am pus pariuri pe această temă și am spus că PSD nu va obține peste 40% în aceste alegeri. Rămâne de văzut, dar eu spun că PSD nu va obține acest scor. Mai avem USR-ul lui Nicușor Dan, care cu cât o lasă mai mult pe Clotilde Armand să vorbească, cu atât șansele PNL de a lua peste 30% cresc. Aici este o bătălie foarte mare pentru că și USR. ALDE și PMP se bat pe electoratul liberal și mușcă serios din scorul PNL.

R. Partide mai mici care intră? Cum îl vedeți pe Marian Munteanu, pe cei de la Partidul România Unită?

R.B. Eu cred că vor intra în Parlament și Băsescu și Tăriceanu, cu ALDE și PMP. Marian Munteanu poate face o figură frumoasă dacă va înțelege că politica se face zi de zi și nu se retrage din când în când la frumoasa lui proprietate de la munte. În ceea ce privește PRU, am mai văzut acest experiment pregătit în laboratoare. Eu nu cred că Bogdan Diaconu și băieții ăia de acolo sunt de capul lor ci sunt ghidați din spate de cineva din laboratoare. Această mutare este făcută, acum, pe timp de vară ca o măsură de a-l contrabalansa pe Marian Munteanu, care vine pe o ideologie de partid naționalist, creștin și care ar putea intra în Parlament. În ceea ce îl privește pe Victor Ponta și eventuala sa plecare la PRU este singura șansă ca PSD să scadă la sub 30%. Băieții din laboratoare știu acest lucru, iar dacă Ponta va fi convins să plece va rupe masiv din PSD și este, de fapt, singura șansă ca PSD să piardă aceste alegeri parlamentare.

Pentru PRU este important să aducă acum parlamentari pentru a-și face grupuri parlamentare, ceea ce le va permite ca la alegeri să aibă reprezentanți în secțiile de votare. Este foarte important acest lucru, la fel cum este și pentru Băsescu. Traian Băsescu a crescut PMP și, cineva, niște băieți din laboratore, i-au pus pe tavă structurile în teritoriu ale UNPR, care, nu știu dacă știați, dar UNPR are cel mai mare număr de organizații după PSD și PNL-ul mare. Structurile acestea sunt exact ce îi lipsea lui Traian Băsescu. Nu știu cine a făcut această mutare, dar Băsescu, cu structuri în teriroriu, cu reprezentanți în secțiile de votare va juca un rol important.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.