Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Seniorul Quintus, AVERTISMENT pentru PNL. Mesaj pentru Gorghiu și Iohannis

Mircea-Ionescu-Quintus

Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a acordat un interviu pentru STIRIPESURSE.RO, la 25 de ani de la reînscrierea PNL în registrul partidelor politice. Seniorul ne-a vorbit despre trecut, dar mai ales despre viitorul PNL-ului. În opinia lui Quintus, PNL ar trebui să intre la guvernare în toamna lui 2015 și, până atunci, să își consolideze structurile din teritoriu, în vederea alegerilor locale și parlamentare din 2016. Seniorul avertizează că în caz contrar, o intrare la guvernare fără un teritoriu puternic, ar putea diminua șansele ca PNL să-și îndeplinească potențialul la următoarele alegeri.

R. Cum vedeți PNL, în acest moment, la 25 de ani după revenirea pe scena politică?

M.I.Q: Mi-am consacrat viața și activitatea cel puțin 15 din acești 25 de ani, în și alături de partid. Faptul că în momentul de față este puternic, este rezultatul unei îndelungate operațiuni de fuziuni pe care am avut cinstea să le patronez. Am preluat partidul în 1993, când n-am obținut 3% la alegeri și acum, dacă nu se exagerează, avem procente de 40%. A crescut în acești ani partidul pentru că în cele mai multe momente s-au găsit oameni și nu mă refer neapărat la președinți, ci la conducerea colectivă partidului. Au fost oameni cu merite și cu apartenență la liberalism cum sper să mai avem, pentru că nițel, nițel unii au mai îmbătrânit. În momentul de față lucrurile merg bine, atât cât pot și eu să mai dau un sfat și atât cât sunt ascultat, această fuziune nu aduce nicio știrbire a trecutului istoric, că ne apropiem de 140 de ani de neîntrerupere, pentru că, puțini știu, dar PNL nu a fost desființat nici pe vremea comuniștilor. Au desființat restul partidelor, dar cred că de PNL au uitat. Din 90 încoace am făcut treburi bune, ne-am întărit și pentru o singură dată în istoria lui, în 1992, PNL nu a fost în Parlament.

Mă doare, în schimb, să văd că un alt mare partid alăturat nouă și la victorii și la insuccese, Partidul Țărănesc, este desființat. Am aflat cu profundă tristețe că a fost vândut sediul Partidului Național Țărănescu. Asta este un sacrilegiu pe care l-a făcut cineva care habar nu are de politica ca a mărit și au îndurat în acest partid. Iată că, în timp ce partenerul nostru de decenii a dispărut, PNL e mai tare ca oricând. Este o minune! Este nevoie de un partid de stânga, nu așa cum văd eu PSD-ul de astăzi, un partid orientat către nevoile sociale, spre ideologia social-democractă, nu așa cum văd eu că se produce în PSD-ul de acum.

R. Am vorbit de trecut. Pentru viitorul apropiat ar fi bine ca PNL să intre la guvernare?

M.I.Q: Fiecare guvernare vine atunci când sunt coapte condiițiile. Eu nu refuz posibilitatea ca în câteva luni PNL, care până atunci nu este unificat și asta este o problemă, să fie obligat sau cum spuneam să fie condamnat să ia puterea, dar mie mi se pare  că, înainte de a prelua puterea, deși actualul Guvern scârțâie rău, s-ar putea să fie nițel reperat mă gândesc Guvernul actual, ca nouă să ne lase timp măcar un an pentru a putea să ne consolidăm, începând de jos în sus și atunci să putem să dăm țării un Guvern adevărat, pe care îl pregătim, dar eu nu cred că următorul Guvern va fi neapărat unul liberal. Poate să fie tot un PSD îmbunătățit.

Eu mă gândesc la Guvernul din acest moment. Guvernul acesta nu poate să conducă țara până la alegerile următoare, trebuie să se întâmple ceva în partidul lor, în organizarea lor, pentru că, cu lucruri de  fațadă așa, cu 5% și mă gândeam că mi s-a îmbunătățit viața pentru că am primit 80 de lei în plus la pensie, după 50 de ani de muncă. Adică cu asemenea măsuri sfidăm nevoile oamenilor . Uite, domnul ministru Rus e un ministru bun, fără îndoială. A preluat treburile și le face ca lumea. Dacă fiecare ministru ar face în domeniul lui ceea ce face dânsul și poate or mai fi 2-3, lucrurile ar merge bine, dar majoritatea sunt niște începători care nici nu știu ce trebuie să facă acolo.

R. Calculele parlamentare ne arată că PNL poate veni la guvernare fie în februarie-martie, fie în septembrie-octombrie. Când ar fi potrivit?

M.I.Q.: În orice caz spre sfârșitul anului.

R. Cu ce mai avantajează PNL să vină la guvernare spre sfârșitul lui 2015, moment în care, știm foarte bine, atunci toată lumea își face calculele pentru alegerile din 2016 și nu se pot lua măsuri foarte dure.

M.I.Q: Așa este, dar eu sunt preocupat, în special, de forța partidului nostru în următoarele alegeri. Așa cum suntem în momentul de față, în majoritatea județelor nu sunt unificate conducerile deloc, vă dați seama ce șanse avem noi într-o campanie electorală în care două partide cu ideologii diferite, totuși, își fac propaganda în cadrul aceluiași partid. Noi, dacă nu avem o forță unificată, nu este bine.

R. Riscați să pierdeți alegerile, în cazul acesta?

M.I.Q: De pierdut nu, dar există riscul să nu luăm un scor pe măsura forței electorale care se conturează pe zi ce trece. E o problemă. Să ne gândim și la interesul țării, pentru că, dacă actualul Guvernu nu se îndreaptă mă gândesc ce se întâmplă, nu atât cu țara, cât cu populația asta amărâtă, sărăcită. Ceea ce cred însă este faptul că Guvernul acesta trebuie să se reabiliteze, să se primenească în următoarele luni.

R. Tocmai am avut o remaniere guvernamentală. Ce să mai primenești mai mult de atât?

M.I.Q: Important este cum o faci, pentru că a schimba un ministru mai puțin priceput cu unul tot la fel este pur și o spoială pe care, pur și simplu nici pe pereții casei nu mai merge dată.

R. Cum vi se pare președintele Klaus Iohannis?

M.I.Q: De puține ori m-am apropiat de un om atât de mult cum m-am apropiat de acesta. Înseamnă că este un om bun, în general Dumnezeu m-a ferit de anturaje cu oameni răi. Realmente țin la el, îl prețuiesc și este un noroc pentru țara noastră că în momentul de față și în următorii ani în fruntea țării avem un președinte care vine în locul unui personaj pe care nu-l mai numesc. Este un om de ispravă, un om serios! Este un cetățean român de origine germanică: când spune că facem lucrul bine făcut, așa îl face. Nu se joacă cu cuvintele și nici nu vorbește mai mult decât trebuie. Este o șansă a țării noastre că s-a întâmplat minunea din 16 noiembrie 2014.

R. Pe Alina Gorghiu în fruntea PNL, cum o vedeți?

M.I.Q: Mie îmi este dragă fetița asta, a evoluat foarte bine. Crește în fiecare zi, am făcut un pas îndrăzneț, m-am alăturat lui, fără îndoială și eu sper cu înțelepciunea pe care o are la o vârstă totuși fragedă să aibă în jurul ei oameni cu care să se sfătuiască bine. Printre ei mă număr și eu și tot timpul îmi cere părerea, iar asta mă onorează. I-am și spus, atunci când am votat pentru ea, că atât cât voi mai putea am să fiu alături de ea și o voi sfătui în așa fel încât să facem ce este mai bine pentru conducerea partidului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.