Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV INTERVIU Teodor Atanasiu: „Am fost artizanul unificării dreptei, Băsescu și Stoica au fost teoreticieni”. „Puteam să mor de gât cu Ponta”.

IMG_0682

Într-un interviu exclusiv pentru PoliticScan, prim-vicepreședintele PNL, Teodor Atanasiu, susține că nu a fost mazilit din fruntea PNL, ci partidul face un pas important spre reformare, acela de a promova oameni noi, dar și spre definitivarea fuziunii între PDL și PNL. Atanasiu crede că PSD „rămâne un partid al comuniștilor” și principalul adversar al liberalilor. Liderul PNL spune că în vreme ce Băsescu și Stoica mai mult au vorbit despre unificarea dreptei, el și colegii lui chiar au realizat-o.

Ați fost mazilit din funcția de președinte al PNL București...

Stați ușor. N-am fost mazilit din nicio funcție. Am negociat în interiorul PNL ocuparea funcției de Secretar General, pentru că nu mai merge cu două capete pe aceeași funcție. Noi dorim, după cum știți, să accelerăm fuziunea. Așa că am cedat celor de la fostul PDL funcția de președinte la București și noi am luat funcția de Secretar General, unde l-am propus pe domnul Bolojan.

Bun, dar ați fost dat deoparte.

N-am fost dat deoparte, am rămas în funcția de prim-vicepreședinte al partidului și, în plus, dețin în continuare, statutar, încă de la Congres, funcția de coordonator al regiunii București-Ilfov.

În ultima vreme au fost multe voci care au cerut îndepărtarea oamenilor vechi din fruntea partidului, cu referire la dumneavoastră și domnul Petrache.

Mie nu trebuie să-mi ceară nimeni nimic și nu mi-a cerut. Eu am vorbit de reforma partidului și de nevoia de a aduce mai multe figuri noi în față încă de când unii, care vorbesc azi de reformă, nici nu se gândeau la așa ceva. Să vă spun ceva. În ianuarie, colegii mei mi-au cerut să preiau partidul, adică, funcția de președinte. Le-am spus atunci că avem nevoie de un suflu nou. În momentul în care Alina Gorghiu a acceptat să fie președinta partidului, m-am retras și am susținut-o cu toate puterile și nu regret acest gest pe care l-am făcut, pentru că eu chiar cred că trebuie să lăsăm și oamenii mai tineri să-și asume decizii de pe poziții de conducere. Și Alina face o treabă foarte bună.

Adică nu a fost impusă de Klaus Iohannis și nu ați mai avut de ales?

Cine mă cunoaște bine în partid știe că, încă de când eram la filiala Alba, eu am promovat oamenii tineri în funcții de conducere. La fel am făcut și la organizația București. Puteți verifica asta. Așa că nu-mi poate spune cineva că m-am dat acum cu valul. Klaus Iohannis a susținut-o pe Alina Gorghiu la fel de mult cum am susținut-o și eu și am făcut asta din convingerea pe care și eu și președintele o avem că e vremea altei generații în politică.

Presa vă portretizează ca pe un ”dinozaur”, baron al partidului...

Uitați, eu sunt din 1990 în PNL, am fost președinte al CJ Alba doar 6 luni, am fost deputat doar un mandat si sunt la primul mandat de senator. Baronii politici sunt cei care s-au eternizat în funcții pe la județe și au avut bugete pe mână și ”drept de viață și de moarte” asupra supușilor, așa cum sunt la PSD.  Da, am o experiență politică, pentru că sunt de 25 de ani în acest partid și am avut și poziții de conducere, dar am avut o carieră, am plecat de jos, nu m-a pus nimeni cu mâna în vreo funcție. Când PDSR conducea tot în țara asta, noi la Alba reușeam că câștigăm.

Și la București care ar fi bilanțul după un an de zile de când ați condus filiala. Sondajele arată că aveți numai candidați necunoscuți și am înțeles că au fost și nemulțumiri în partid din cauza asta.

Da, în sondaj candidații măsurați pentru sectoare și Primăria Generală au notorietate mică. Dar nu asta înseamnă schimbarea unei generații politice? Adică vrem să scoatem oameni cu imaginea nepătată, dar care să fie cunoscuți? Cunoscuți sunt cei care au fost până acum în funcții și se pare că mulți dintre ei au o imagine șifonată. Deci, dacă vrem reforma clasei politice, trebuie să le dăm o șansă si tinerilor să se facă cunoscuți. Ei sunt din eșaloanele doi și trei ale partidului, sunt oameni valoroși, care au muncit pentru partid și care acum sunt gata să-și asume responsabilități și în administrație. Dacă nu sunt cunoscuți, nu înseamnă că nu sunt valoroși. Dar nu au fost nemulțumiri în partid, ci numai în presă. Pentru că presa vrea să scoatem oameni noi și cu notorietate de 100%.

Deci cum e cu bilanțul la București...

Cred că avem un bilanț pozitiv. Avem astăzi un primar general interimar din partea PNL și o majoritate în Consiliul General, construită prin negocieri politice. Primarul interimar este un om tânăr, capabil, un bun manager și am încredere că va face față cu succes celor șase luni, câte au mai rămas până la alegeri.

Dar prima oară ați cedat funcția la UNPR.

A fost o decizie politică a partidului în acel moment. Mulți s-au speriat că, dacă vom construi o majoritate și vom pune Primarul General, Ponta, care era încă prim-ministru, va lăsa bucureștenii fără apă caldă și căldură în mijlocul iernii numai ca să demonstreze că noi nu ne facem treaba. Sincer, eu am susținut încă de atunci că trebuie să ne asumăm responsabilitatea guvernării Bucureștiului până la alegeri. Eu nu aveam o problemă să mor cu Ponta de gât, dacă încerca vreun joc politic pe spatele bucureștenilor. Dar colegii mei așa au decis și până la urma important e că ne-am reparat greșeala.

Se spune că seniorii se retrag, dar, de fapt, ei își lasă în funcție oamenii, cei pe care i-au crescut și acționează prin ei. Care sunt oamenii lui Atanasiu în PNL?

Cine nu înțelege viața de partid poate să speculeze cât vrea. Partidul e ca o familie și fiecare se cunoaște cu fiecare. Suntem colegi, mai tineri, mai bătrâni, și e greu să spui că cutare e omul cuiva. Toți suntem oamenii PNL. De exemplu, eu pe Răzvan Sava, primarul interimar, l-am cunoscut acum două luni. Și nu cred că seniorii trebuie să se retragă. O echipă în care să ai și experiență și noutate, dar care să fie integră, e soluția cea mai potrivită.

Dvs. treceți în acest moment de criteriile de integritate ale partidului pentru a candida la o funcție?

Din 1990 sunt în PNL, deci nu sunt traseist. Nu sunt urmărit penal, n-am ajuns niciodată în fața unei instanțe de judecată, am primit certificat de bună purtare și de la ANI, deci nu am fost în incompatibilitate sau conflict de interese. Am fost toată viața mea un anti-comunist convins, deci n-avem cum să am vreo legătură cu fosta Securitate sau cu aparatul PCR. Și nu mi-am făcut niciun doctorat, deci nu pot fi suspectat de vreun plagiat.

În presă a apărut o înregistrare în care vorbeați cam dur despre colegii dvs. din PDL.

Da, cineva a înregistrat o discuție într-un cerc restrâns și a dat-o presei, ceea ce nu e deloc elegant. Eu ce am de spus spun întotdeauna oamenilor în față. Ardelenii sunt mai direcți. Domnul Blaga și colegii din PDL vă pot confirma că nu îi menajez în ședințele noastre. Prefer să le spun colegilor în față adevărul, decât să îl dau pe surse în presă și să afle de acolo ce cred eu despre ei, așa cum din păcate unii s-au obișnuit să facă. De altfel, eu le-am spus de mult ori colegilor de la fostul PDL să se gândească dacă n-ar fi bine ca aceia care au făcut parte din guvernul care a tăiat salarii și pensii să apară mai puțin în prim-planul scenei politice.

Nu prea vă împăcați cu cei de la PDL încă.

Vă înșelați. Eu pot spune că am fost principalul artizan al fuziunii între PNL și PDL, pentru că întotdeauna am crezut într-un proiect de unificare a dreptei. Nu poți să te bați cu un partid de mărimea PSD, dacă fiecare stă în tranșeul lui. Mulți au vorbit despre unificarea dreptei. Și Traian Băsescu și Valeriu Stoica, dar ei au rămas la nivelul teoriei. Eu am arătat că atunci când există voință politică, fără prea multe vorbe, se poate face. Sigur că mai sunt lucruri de armonizat între noi, dar nu suntem adversari politici. Adversarul nostru comun este PSD.

Ce șanse sunt ca noul PNL să învingă PSD la viitoarele alegeri?

PSD e un partid care nu se va reforma nici în douăzeci de ani de acum încolo. Nu poți să ai ca președinte un om condamnat, chiar în prima instanță și să pretinzi că faci reforma partidului. Românii își vor da seama anul viitor că dintre cele două partide, PNL și PSD, PNL a intrat în secolul XXI, în vreme ce PSD a rămas în secolul XX. Nu mai poți să-i păcălești pe români cu schimbări de fațadă. PSD rămâne un partid al comuniștilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.