Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIUL aşteptat: Teodor Meleşcanu, avertisment pentru ambasadorul Rusiei

www.adevarul.ro
Melescanu - Kuzmin

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, lămureşte povestea aşa-ziselor protocoale semnate cu ambasadorul Rusiei. Intr-un interviu pe jurnalistul Radu Tudor, Meleşcanu contrazice informaţiile lansate de presa rusă şi lansează un avertisment pentru diplomatul rus.

Vezi și: Atac de la Cotroceni: Omul lui Klaus Iohannis lansează un avertisment fără precedent

"Primirea ambasadorului Federației Ruse în vizită de prezentare corespunde practicii diplomatice uzuale la început de mandat.

Doresc sa subliniez elementele centrale pe care i le-am transmis în discuție:

1) relația cu Federația Rusă se subscrie angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul UE și NATO;

2) în context, am accentuat că apartenența țării noastre la comunitatea de valori europene și euro-atlantice sunt elemente profund consensuale la nivelul societății românești;

3) am exprimat disponibilitatea de a realiza în continuare proiecte de cooperare, care să urmărească însă pragmatic atingerea unor obiective și interese mutuale, în domenii precum economic, cultural, științific și educațional;

4) pentru toate acestea, este necesară evitarea unei retorici inadecvate, care nu permite o abordare constructivă;

5) pe aceste coordonate, dialogul la nivel tehnic va continua. Însă doresc să accentuez: dialogul va continua în măsura în care interesele României vor fi avute în vedere", a precizat Meleşcanu în interviu.

Vezi și: Procurorul general vrea o nouă definiție a abuzului în serviciu

Potrivit ministrului de Externe, România rămâne promotorul unității europene și euro-atlantice, inclusiv în ceea ce privește sancțiunile la adresa Rusiei. "La nivel NATO ne-am asumat o politică de descurajare și dialog după anexarea Crimeii. Aceasta nu se va schimba. În 2017, vom evalua cu atenție dozajul dintre aceste două direcții de acțiune (descurajare și dialog), la nivel bilateral, fără a ne schimba perspectiva de ansamblu. Liniile definitorii ale diplomației noastre rămân cele consacrate atât de programul de guvernare, cât și de consensul clasei politice și societății românești: apartenența și consolidarea rolului României în cadrul UE și NATO și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA", a mai declarat Meleşcanu.

Teodor Meleşcanu a lansat şi un avertisment pentru ambasadorul rus. "În viziunea mea, dorința de dialog trebuie dovedită prin fapte și mai puțin la nivel declarativ. Trebuie dovedită printr-o abordare onestă de către partea rusă. Evidențierea doar a anumitor elemente ale unei discuții diplomatice, mai ales că vorbim de proiecte în această etapă, nu este calea cea mai potrivită. După cum menționam anterior, este necesară evitarea unei retorici inadecvate în declarațiile publice și focalizarea eforturilor către dialogul direct, care, și țin încă o data să subliniez, să fie în interesul mutual. Dacă mai este nevoie, precizez că nu s-a semnat niciun fel de document, așa cum au apărut unele informații în mass-media", a mai precizat ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.