Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interzicerea căsătoriilor homosexuale prin Constituție ajunge la Senat. Când e posibil referendum

BOR

Biserica mai face  încă un pas  spre legiferarea  prin Constituție  a  definirii familiei drept  „căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie",  prevedere care  ar putea transforma România în  una  din țările  în care uniunile religioase și civile de același sex  sunt practic imposibile. Semnăturile   de susținere au fost practic  strânse, iar inițiatorii  intenționează  să  le folosească  pentru a pune  presiune  pe parlamentari astfel încât, până la  finele  anului, propunerea lor să fie legitimată printr-un referendum național de revizuire a  Constituției.

Potrivit unor surse apropiate  Bisericii,  luni, 23 mai, la ora  12,  un camion  plin  cu  dosarele cu semnături  strânse de  la enoriași din toată țara va  fi folosit  pentru transportul acestora la sediul Senatului,  acolo unde va   fi depus  proiectul de modificare  a Constituției în sensul redefinirii conceputului de familie. Din 1991 încoace, Constitutie   prevede  că familia  este  uniunea  liber  consimțită între  doi soți.  Îngrijorată de  trendul internațional ce permite,  în tot mai multe țări, căsătoria  între  persoanele de același sex, Biserica  și fidelii săi vor să se a sigure că această situație nu se va repeta și în România. La ora actuală, Codul Civil prevede deja  faptul că  o căsătorie, civilă  și religioasă, nu poate avea  loc   decât între persoane   de sex  diferit, dar  reprezentanții  BOR și cei ai ONG-urilor,  grupate  în așa-numita Coaliție  pentru  familie, se tem că o legislație  în domeniu  e mai ușor de  modificat  la presiunea UE, decât o  Constituție.

Vezi și: Faţa frumoasă şi sexy a politicii: Cele mai hot femei politician din lume / FOTO-VIDEO

La sfârșitul lunii noiembrie, în Monitorul Oficial al României  apărea publicat acest proiect lege constituțională ce urmărește revizuirea articolului 48, alineat 1 din Constituția României. Astfel, din „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, noul articol constituțional propus arată că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”
Pentru ca o inițiativă legislativă cetățenească să poată fi  depusă la Parlament, este  nevoie de minimum  500.000 de semnături de susținere,  strânse în termen de 6 luni, de la cetățeni cu drept de vot, împărțiți în minim jumătate din județele țării, cel puțin 20.000 de semnături de fiecare județ.

Drept  urmare, zeci de  asociații  de toate  confesiunile, grupate în această  Coaliție,  au trecut, în ultima jumătate de an,  la adunarea a cât mai multor  semnături de susținere  pentru  depunerea  din partea  societății civile a  unei  inițiative  cetățenești prin care  să se întărească  conceptul de familie  în Constituție.   În frunte  cu Biserica, aceste ONG-uri  au  mai  avut  un demers   similar   acum  câțiva ani, dar cele 700.000 de semnături  adunate  atunci au putut   fi ușor  contestate, datorită erorilor și  viciilor de procedură  constatate în adunarea și procesarea  lor.

Citește și: Daniel Craig a refuzat 100 de milioane de euro pentru a fi iar James Bond: Cine ar putea fi alesul

De această dată, Biserica  și-a luat  măsuri:  a reușit  să-și mobilizeze proprii  preoți,  dar și profesorii din sistemul de învățământ, în special cei de religie, pentru  a aduna aceste semnături. În ciuda zecilor de ONG-uri care au protestat  public  față de intervenția  directă a  Bisericii în zona  politică și a practicii de strângere a acestor semnături inclusiv  în unitățile de învățământ,  metodă interzisă  prin lege.

Pe lângă  propriul personal,  Biserica  a  contat pe voluntarii  unor ONG-uri, dar și pe sprijinul deschis al celorlalte  confesiuni religioase.  Toate  semnăturile  adunate de către  cei 80.0000 de voluntari  au fost mai întâi centralizate la sediile ONG-urilor și arhiepiscopiilor  din județe, iar  apoi  au luat calea Bucureștiului spre o ultimă centralizare și verificare. Astfel se face  că  de această dată  au fost strânse, potrivit  surselor citate, aproximativ 4 milioane de semnături. După verificări   de  mai multe  săptămâni ale  veridicității și corectitudinii datelor, 3 milioane au fost păstrate și vor însoți proiectul ce va fi  depus, luni, la Senat, ca  primă cameră sesizată.

Citește și: După X Factor urmează SexFactor: Noul talent-show porno lansat de americani / VIDEO

De acolo va  fi trimis  la Curtea Constituțională pentru  obținerea unui aviz de constituționalitate. Semnele  venite  din partea șefului acestei  instituții, Augustin  Zegrean, sunt  încurajatoare. Recent, președintele CCR a invocat, la un post de  televiziune, situația unui  cuplu de  persoane de același sex  căsătorite în Belgia, care vroiau să le fie  recunoscută uniunea și în România, unde nu există  cadrul legal pentru așa ceva. Zegrean a sugerat că nici nu există  vreo șansă ca legislația în domeniu  să fie  schimbată, în ciuda precedentelor  existente la nivelul  a 12 țări  din Uniunea Europeană.

Pentru ca  acest proiect să treacă de Parlament și să fie trimis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis,  este  nevoie de votul a  două treimi  din totalul deputaților și senatorilor. În legislativ,  Biserica  contează mai  ales pe lobby-ul parlamentarilor  din Grupul Ecumenic de Rugăciune, dar mai ales pe anul electoral  în sine, pentru a  strânge  cât mai mult  suport din partea  celorlalți parlamentari.  Candidații la un mandat de deputat sau senator vor   avea  nevoie de sprijinul esențial  al  reprezentanților  bisericii în colegiile electorale, preoții fiind al doilea factor ca influență după primari, uneori înaintea acestora, pentru  mobilizarea și direcționarea electoratului.

Citește și: VIDEO De acum poți să știi ce îți spune pisica ta: A fost inventată zgarda ce traduce mieunatul

Pe acest atuu se mizează pentru ca acest proiect  să fie adoptat de cele două camere în toamnă și să fie  subiectul  unui referendum  național  care să  poată fi  organizat simultan  cu data  alegerilor  generale. Astfel s-ar profita la maximum de  mobilizarea electoratului pentru acest scrutin, iar plebiscitul nu va putea  fi contestat de adversarii acestui proiect din moment ce nu va presupune cheltuieli mari la bugetu de stat, ci, dimpotrivă, s-ar face  economii, susțin partizanii acestui demers.

România nu ar fi prima țară în care cetățenii ar modifica Constituția în acest sens.  Pentru a împiedica căsătoriile între persoane de același sex, astfel de măsuri s-au luat în Croația, Slovacia,  Bulgaria, Lituania, Letonia, Polonia și Ungaria. De asemenea, Rusia, Australia și India au interzis, căsătoriile homosexuale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.