Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Intră Cioloș în PNL sau nu?

puterea.ro
dacian ciolos

Intrarea lui Cioloș în PNL ar aduce un plus liberalilor. Imaginea premierului tehnocrat este una bună, chiar dacă realizările guvernului său sunt departe de așteptările create.

Avantajele liberalilor ar fi următoarele:

PNL ar putea juca în campanie pe cartea Premierului, în timp ce PSD nu

Campaniile electorale generale presupun prezentarea unui program de guvernare și a unei echipe care va implementa acest program. Pe scurt, campania se poate construi mai ușor în jurul imaginii unui candidat de premier care promite că va face lucrurile care se regăsesc în program.

PSD nu are la această oră o variantă de premier pe care să o poată propune public. Dragnea este condamnat penal, Ponta este în conflict cu Dragnea, iar alt nume notoriu în jurul căruia se poate construi campania nu există.

Intrarea lui Cioloș în PNL limitează spațiul de creștere al USB.

USR nu are prea mulți vectori de imagine. Clotilde și Nicușor sunt cam singurii. Notorietatea lor este destul de mare în București, dar la nivel național este încă departe de ce ar trebui pentru ca ei să poată tracta partidul în generale.

Cioloș are un important bazin electoral chiar în rândul potențialului electorat USR.

Odată cu intrarea lui Cioloș în PNL, o parte din acest electorat ar putea să se îndrepte către PNL, mai cu seamă dacă s-ar face o campanie pe vot util, cu un mesaj extrem de simplu: Îl vreți pe Cioloș premier și în 2017, votați PNL!

Face-lift de imagine

Cioloș ar deveni principalul comunicator PNL. S-ar crea senzația unei schimbări de discurs.

Dacă Cioloș vine și cu o parte din echipă ministerială, atunci putem vorbi despre îmbunătățire substanțială a comunicării liberalilor. Figurile noi ar contribui de asemenea și la creșterea senzației de reformă PNL.

Care ar fi însă riscurile unei astfel de mișcări?

Dacă PNL nu ar lua un scor de 35-37 procente, atunci nu ar avea cum să facă o majoritate în Parlament și ar pierde „tehnocratul” în jurul căruia se poate construi o alianță chiar cu PSD.

PNL are nevoie de un scor peste 35 în Parlament, la o diferență mică de PSD, creditat cu 37-40, dar și de câțiva aliați gen USB, UDMR care să poată să aducă diferența necesară constituirii unei alianțe.

În cazul în care nu va avea acest scor, Iohannis ar putea încerca totuși aducerea la guvernare a PNL, poate într-o alianță chiar cu PSD, dar ar avea nevoie de un premier care să poată fi digerat de către social democrați. Cioloș ar putea fi această varianta, doar dacă își va păstra imaginea de „tehnocrat”, independent.

*

Va fi greu de luat o decizie. Mai ales pentru Palatul Cotroceni. Riscă totul în campanie sau îl ține pe Cioloș departe de războiul politic al campaniei?

Desigur, contează foarte mult și ce vrea Cioloș. După acțiunile lui de până acum, am putea spune că mai degrabă ar vrea să stea departe de liberali în campanie, dar, în acelați timp, și-ar dori un nou mandat la Palatul Victoria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.