Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Invenția care poate salva milioane de vieți: Nanoroboți care ucid celulele caceroase, testați cu succes

nanomasini

Nonoroboți care pot distruge celulele canceroase în doar 60 de secunde au fost dezvoltați de oamenii de știință. Micile mașinării rotative sunt direcționate cu ajutorul luminii și se învârt cu o asemenea viteză încât pot găuri celulele canceroase în momentul în care sunt activate.

Într-un test efectuat la Universitatea Durham, nanoroboții au avut nevoie de 1-3 minute pentru a sparge membrana celulelor unui cancer de prostată, omorându-le instantaneu.

Micul dispozitiv are un „motor” format dintr-un lanț de atomi rotativi care sunt capabili să se miște într-o direcție, făcând moleculele să se învârtă la viteze mari.

Vezi și: Tudorel Toader o FACE PRAF pe Laura Codruța Kovesi: Argumentul în fața căruia șefa DNA nu mai are ce face

Dr. Robert Pal de la Universitatea Durham a declarat, potrivit publicației britanice The Telegraph: „Ne îndreptăm spre realizarea ambiției noastre de a fi capabili să folosim nanomașini activate de lumină pentru a ținti celulele canceroase, cum ar fi cele ale cancerului de sân sau alte cancerului de piele, inclusiv acele celule care sunt rezistele la chimioterapia existentă. Odată dezvoltată, această metodă ar putea oferi o potențială schimbare decisivă în tratamentele non-invazive ale cancerului și poate îmbunătăți ratele de supraviețuire și bunăstarea pacienților la nivel global.”

Oamenii de știință, citați de revista Nature, au creat mai multe tipuri de molecule motorizate activate de lumină, pentru diverse tipuri de celule. Cercetătorii au descoperit că nanoroboții trebuie să se învârtă cu o viteză de 2-3 milioane de rotații pe secundă pentru a depăși obstacolele din proximitate și pentru a evita mișcarea Browniană.

Microroboții pot fi folosiți fie pentru a transporta agenți terapeutici în interiorul celulelor, fie sub formă de „arme”, pentru a distruge membrana tumorilor.

Cercetările continuă cu experimente pe microorganisme și pești mici și speră să avanseze la rozătoare în curând, înainte de testele umane.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.