Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ioan Niculae, geniu nebănuit în pușcărie: Scrie lucrări științifice pe bandă rulantă

ioan-niculae

Condamnat la închisoare în dosarul "Mită la PSD” pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană, magnatul Ioan Niculae și-a descoperit în închisoare capacitatea uimitoare de a scrie la foc automat lucrări științifice care-l scot mai repede din pușcărie, potrivit romaniacurata.ro.

Niculae a elaborat “lucrări ştiinţifice” în timp ce dormea, vorbea la telefon şi primea vizite. O carte de 122 de pagini cu 35 de referinţe bibliografice a fost documentată, redactată şi publicată  în 7 zile, potrivit sursei citate.

Potrivit sentinţei de condamnare, Niculae a fost arestat pe 2 aprilie 2015 şi ar urma să iasă din penitenciar la termen pe 10 ianuarie 2017. Numai până la data întocmirii acestui raport – 24 august – deci în 5 luni de detenţie, Niculae a reuşit să îşi reducă pedeapsa cu 167 de zile: 150 prin elaborarea a 5 lucrări ştiinţifice şi 17 zile ca urmare a muncii prestate în penitenciarele Jilava şi Găeşti.

Magnatul a reuşit să scrie 5 lucrări considerate ştiinţifice: “Bioetanolul, combustibilul viitorului”, “Biodieselul, motorina ecologică”, “Valorificarea energetică a biomasei”, “Orientări moderne în producţia vegetală”, “Tehnologii moderne în producţia vegetală”. Toate cele 5 lucrări au fost publicate anul trecut la editura Aius din Craiova. Editura este recunoscută de CNCSIS, Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice pentru Învătământul Superior, din 2011, pentru 4 ani.

Carte scrisă în 22 de ore şi 40 de minute pontate. Spre exemplu, lucrarea “Biotenaolul, combustibilul viitorului” are 122 pagini, 82 scrise şi 40 anexe cu scheme şi tabele mici explicate sub ele şi 35 de referinţe bibliografice.

Alte cărţi au fost scrise în 16 sau 18 ore, însă un alt caz atrage şi mai tare atenţia. Potrivit inspectorilor ANP, tabelul de pontaj pentru lucrarea “Orientări moderne în producţia vegetală” conţine pontaj pentru zilele 15-17 iulie, în condiţiile în care comisia de liberare condiţionată a analizat lucrarea în data de 14 iulie 2015. “Referitor la acest aspect, persoana care a înscris în tabel orele lucrate la elaborarea acestei lucrări, agent şef Camelia Filip a declarat că pontajul din perioada 15-17 a fost înscris din eroare, acesta neinfluenţând numărul zilelor considerate ca executate”, arată raportul ANP.

Carte scrisă în timp ce a dormit, muncit, vorbit la telefon şi primit vizite. Inspectorii admit că există posiblitatea ca Niculae să fi redactat lucrările şi în celulă, nu doar la sala educativă. De exemplu, lucrarea “Bioetanolul, combustibilul viitorului” a fost documentată, redactată şi publicată de Nicuale între 28 aprilie şi 11 mai 2015, deci în 14 zile, adică 336 de ore.

“Scăzând 7 ore pe zi pentru odihnă, obţinem un total de 238 de ore. În perioada menţionată, persoana privată de libertate a participat la 4 activităţi educative, a muncit 49 de ore la punctul de lucru ateliere fort, a efectuat 99 convorbiri telefonice cu durata totală de 330 de minute, a primit 13 vizite şi a participat la activităţile zilnice ale penitenciarului (servitul mesei, îmbăiere, etc)”, arată inspectorii ANP.

Dacă scădem  cele 49 de ore muncite şi 6 ore vorbite la telefon, dacă socotim 10 minute alocate unei vizite şi 30 de minute alocate zilnic meselor şi îmbăierii, rezultă că i-au mai rămas în jur de 170 de ore, adică 7 zile să redacteze lucrarea “Bioetanolul, combustibilul viitorului”.

ANP a sesizat DNA.

Avînd în vedere toate semnele de întrebare care se ridică, Administraţia penitenciarelor a sesizat DNA pentru verificări. Surse din cadrul DNA au precizat pentru Romănia Curată că aceste fapte nu sunt de competenţa DNA. Astfel, ar fi 3 soluţii:

– DNA să decline la un parchet competent, adică la un parchet de judecătorie, însă speranţele ca procurorii de acolo să facă ceva sunt minime

– ANP să ia măsuri administrative şi să îi anuleze lui Niculae zilele câştigate prin redactarea în condiţii şi termene neplauzibile a celor 5 cărţi

– judecătorul de la Tribunalul Dâmboviţa care va analiza pe 22 ianuarie cererea lui Niculae de eliberare condiţionată ar putea anula zilele câştig ale acestuia ca urmare a suspiciunilor legate de redactarea lucrărilor

ANP a sesizat şi comisia de disciplină a penitenciarului Găeşti în ce o priveşte pe agenta Camelia Filip, cea care l-a pontat pe Niculae la sala de lectură după ce îşi predase lucrarea.

Care e miza

Surse judiciare au explicat pentru România Curată:

„Să presupunem că mâine intră în vigoare modificarea legislativă care nu le mai permite deţinuţilor să îşi reducă pedepsele scriind cărţi sau nu le mai permite să scrie fără niciun control, fără să se ştie dacă lucrarea respectivă are sau nu valoare ştiinţifică, dacă a fost plagiată sau cumpărată. Noua legislaţie va avea însă efecte numai pentru viitor. În consecinţă, Ioan Niculae sau Dan Voiculescu, spre exemplu, nu vor mai putea scrie de aici încolo sau vor putea scrie doar în condiţii de rigoare academică. Însa ce au scris până acum, rămâne scris, adică 8 cărţi în cazul lui Voiculescu şi 5 în cazul lui Niculae. Voiculescu rămâne cu cele 240 de zile reduse din pedeapsă, iar Niculae cu cele 150 de zile câştig. Prin urmare, spun sursele România Curată, cu cât Guvernul întârzie să modifice legislaţia, cu atât Voiculescu şi Niculae ies mai câştigaţi”.

Mai multe subiecte populare:

Vezi si: Florin Chilian, atac șocant: Iohannis a ORDONAT incendiul din Colectiv. Trebuie anchetat

Vezi si: Reactia lui Teodor Melescanu, fost sef SIE, la stenogramele #Colectiv

Vezi si: Cotroceniul anunță 'MĂTUROIUL' în politică

Vezi si: Dan Mihalache, despre DNA: 'Mă sperii și eu. Era nevoie de asta'

Vezi si: Dan Mihalache, dezvăluiri despre demisia lui Victor Ponta

Vezi si: Guvernul Ciolos tocmai a anuntat taxa pe supravietuire

Vezi și: Stenograme: ‘Ciorbea e căcat pe el de frica DNA-ului!'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.